Waarom moet ik hier heen?

Wie een grizzlybeer wil zien in het wild kan naar Knight Inlet reizen. Hier leven er opvallend veel, waaronder moeders met jongen. Een bijzondere excursie.

Knight Inlet is een afgelegen baai dat in de buurt van Vancouver Island ligt. Het is de beste plek om in deze regio een bijzonder dier te zien; de grizzlybeer. Knight Inlet is alleen bereikbaar per boot vanaf Vancouver Island of per watervliegtuig.

Bruine beren, ook vaak grizzlyberen genoemd, leven er genoeg op en rond Vancouver Island. Maar om deze dieren te zien moet je geluk hebben. Al kun je dat geluk een handje helpen door naar de plek te gaan waar deze roofdieren het vaakst worden gezien. En dat is Knight Inlet. Waardoor je een bijna 100% garantie hebt om ze te zien. Soms slechts één, maar vaker meer dan tien…

Knight Inlet: Hoe ziet de excursie naar de beren er uit?

De beste manier om deze excursie te doen is per boot. Het is veilig en je kunt opvallend dichtbij komen, omdat de dieren je niet als dreiging zien. Deze tours starten zowel vanuit Vancouver Island als vanuit de beroemde Knight Inlet Lodge, dat alleen per watervliegtuig en boot bereikbaar is.

Een moederbeer met jongen in Knight Inlet.
Een moederbeer met jongen in Knight Inlet.Corno van den Berg

De lokale bewoners kennen het al langer: Knight Inlet, een baai ten noorden van Vancouver Island. Bij eb komen de beren naar de oevers om voedsel te zoeken. Zoals weekdieren die achter zijn gebleven nadat het water zich terug trok.

Je vindt hier opvallend veel moeders met schattige jonge dieren, maar ook immense mannetjesberen. En je ziet hoe ze met elkaar om gaan, oftewel elkaar vaak vermijden.

Een zwarte beer zwemt voorbi bij Knight Inlet.
Een zwarte beer zwemt voorbi bij Knight Inlet.Corno van den Berg

Andere dieren op safari

Onderweg heb je een grote kans om dieren tegen te komen. Naast de grizzlybeer (of eigenlijk bruine beer), heb je een grote kans om zwarte beren te ontmoeten. Net als de Amerikaanse zeearend, zijn schreeuw hoor je vaak van ver. Ook de visarend wordt vaak gezien, net als af en toe een eland

Een zwarte beer in Knight Inlet.
Een zwarte beer in Knight Inlet.Corno van den Berg

Beste tijd voor grizzly beren bij Knight Inlet:

Half mei tot half juni:
Dit is de beste tijd om Knight Inlet te bezoeken. Dit is het paarseizoen en dan zijn veel beren op pad. En de oevers zijn dan eenvoudige manieren om afstanden af te leggen. En kun je deze dieren dus goed zien. Net als de interactie tussen de diverse beren.

Zomer:
Veel beren zoeken naar bessen en worden volop ook langs de kust gezien.

Herfst:
Ook de herfst is een goede tijd. De dieren zoeken dan zoveel mogelijk eten (waaronder zalm) om zich voor te bereiden op de winterslaap.

Corno’s reistips:

Wil jij Vancouver Island bezoeken? Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Let op!
Het kan hier in het hoogseizoen erg druk zijn en dus is vooraf boeken voor bijvoorbeeld tours, hotels en campings noodzakelijk. En door de drukte kan dan ook de beleving van deze wildernis beduidend minder zijn.

Let op!

Je moet wel vooraf reserveren, aangezien er maar een beperkt aantal toeristen per dag wordt toegelaten.

Meer informatie: grizzlytours.com en tiderip.com

Lees ook Mijn Reisverhaal door West-Canada:

De beste rondreis door West-Canada

Dwars door West-Canada; van de Rockies naar de zee. Met ruig natuurgeweld en talloze ontmoetingen met 'wildlife'.

Reisverhaal

Ik start in de Rocky Mountains; in de nationale parken Banff en Jasper. Een wereldberoemd decor van bergen, meren en gletsjers. Het einddoel is de Grote Oceaan. Een rit van meer dan duizend kilometer. Dit is een heuse ode aan de natuur.

Grizzly beren