Grizzlyberen op Knight Inlet

Deze baai bij Vancouver Island is dé plek om bruine beren in het wild te ontmoeten

De excursie naar de grizzlyberen van Knight Inlet bij Vancouver Island is beroemd. Je kunt hier met een boot en gids op pad om de grizzlybeer in het wild te zien. Dit is volgens kenners de beste plek om in deze regio dit bijzonder dier te zien. Lees hier alles over de excursie naar de grizzlyberen op Knight Inlet.

Bruine beren, ook vaak grizzlyberen genoemd, leven er genoeg op en rond Vancouver Island. Maar om deze dieren te zien moet je geluk hebben. Al kun je dat geluk een handje helpen door naar de plek te gaan waar deze roofdieren het vaakst worden gezien. En dat is Knight Inlet. Waardoor je een bijna 100% garantie hebt om ze te zien. Soms slechts één, maar vaker meer dan tien.

Wie een grizzlybeer wil zien in het wild kan naar Knight Inlet reizen. Hier leven er opvallend veel, waaronder moeders met jongen. Het is een bijzondere excursie. Knight Inlet is alleen bereikbaar per boot of per watervliegtuig, waardoor de dieren de ruimte en rust krijgen. Ik maakte de excursie per boot en merkte dat de kapitein en tevens gids afstand hield van de dieren. Zodat deze machtige dieren geen hinder ondervonden van ons bezoek.

Knight Inlet: Hoe ziet de excursie naar de beren er uit?

Een moederbeer met jongen in Knight Inlet. ©Corno van den Berg

De beste manier om deze excursie te doen is per boot, al kan het dus ook per watervliegtuig. De boot is veilig en je kunt opvallend dichtbij komen, omdat de dieren je niet als dreiging zien. Deze tours starten zowel vanuit Vancouver Island als vanuit de beroemde Knight Inlet Lodge, dat alleen per watervliegtuig en boot bereikbaar is.

De lokale bewoners kennen het al langer: Knight Inlet, een baai ten noorden van Vancouver Island. Bij eb komen de beren naar de oevers om voedsel te zoeken. Zoals weekdieren die achter zijn gebleven nadat het water zich terug trok. Je vindt hier opvallend veel moeders met schattige jonge dieren, maar ook immense mannetjesberen. En je ziet hoe ze met elkaar om gaan, oftewel elkaar vaak vermijden.

Zwemmende beren

Een zwarte beer zwemt voorbij bij Knight Inlet. ©Corno van den Berg

Onderweg zag ik een zwarte beer die zwemmend de rivier over zwom. Het dier bleef relaxed bewegen tot het de overkant bereikte. Na een keer uitschudden van het vele water vervolgde het zijn of haar weg. Het was een bijzondere belevenis.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Andere dieren op safari

Onderweg heb je een grote kans om dieren tegen te komen. Naast de grizzlybeer (of eigenlijk bruine beer), heb je een grote kans om zwarte beren te ontmoeten. Net als de Amerikaanse zeearend, zijn schreeuw hoor je vaak van ver. Ook de visarend wordt vaak gezien, net als af en toe een eland.

Een zwarte beer in Knight Inlet.

Overnachten in Campbell

Ik heb destijds meerdere nachten doorgebracht in het plaatsje Campbell. Wat een perfecte uitvalsbasis is voor deze excursie. Je vindt hier diverse goede hotels, hostels en appartementen die je online kunt boeken.
Bekijk de leukste accommodaties in Campbell  

Beste tijd voor grizzly beren bij Knight Inlet

Half mei tot half juni: Dit is de beste tijd om Knight Inlet te bezoeken. Dit is het paarseizoen en dan zijn veel beren op pad. En de oevers zijn dan eenvoudige manieren om afstanden af te leggen. En kun je deze dieren dus goed zien. Net als de interactie tussen de diverse beren.

Zomer: Veel beren zoeken naar bessen en worden volop ook langs de kust gezien.

Herfst: Ook de herfst is een goede tijd. De dieren zoeken dan zoveel mogelijk eten (waaronder zalm) om zich voor te bereiden op de winterslaap.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor Knight Inlet

Je moet je tour wel vooraf reserveren, aangezien er maar een beperkt aantal toeristen per dag wordt toegelaten. Ik heb het voor mijn reis al thuis geregeld, zodat ik zeker was van een plek.

Meer artikelen over Vancouver Island