Huashan Plank Trail

Is dit de gevaarlijkste klim ter wereld?

Huashan Plank Trail in China is volgens velen de gevaarlijkste wandeling ter wereld. En ja, dit is eng.


Op de Mount Hua Shan is een pad gemaakt met planken. Waarbij je gedeeltelijk over rotsen loopt, maar dus ook over hangende planken.

Volgens kenners is deze wandelroute niet veilig te noemen. Ondanks de zekeringen en instructies. Maak kennis met de houten planken en ijzeren pinnen op de berg Huashan in China. 

Geloof het of niet, maar de Huashan Plank Trail heeft al talloze doden op haar naam. Al is het precieze aantal onbekend. Sinds een aantal jaren zijn er diverse maatregelen genomen om de veiligheid te bevorderen.

Waaronder stalen kabels waaraan je je moet zekeren. En nieuwe planken, waardoor je niet meer door een verrotte plank kon vallen.

Nieuwe naam: Cliffside Plank Path

Mede door de aanpassingen werd recent de naam gewijzigd in Cliffside Plank Path, maar iedereen heeft het vooralsnog over Huashan Plank Trail. Het pad is het gehele jaar te beklimmen, al kan het in winter erg koud worden. En in de zomer erg heet en klam. Maar de winter is veel rustiger dan in de zomer, als het pad bijna wordt overlopen door Chinezen.

Hua Shan bevindt zich in het Qinling-gebergte en is vooral bekend vanwege het gevaarlijke wandelpad naar de zuidelijke top van de berg. Een wandeling voor degene die van een flinke uitdaging houdt. Het adembenemende uitzicht vanaf de top maakt veel goed en je kunt bijkomen in een tot theehuis omgebouwde Taoïstische tempel.

De Huashan Plank Trail in China is niet voor watjes.

Hoe ziet de beklimming van de Huashan Plank Trail er uit?

Het pad ligt honderden meters boven een afgrond. En het ziet er lang niet altijd even stabiel uit. Sterker nog, soms lijkt het dat je er dwars door heen zakt.

De stalen kabels aan de rotsen moeten een val voorkomen. Al is het wel anders dan bij ons. Als je gaat abseilen heb je normaal een tuigje waar je met je benen doorheen gaat. Hier niet. Het is een tuigje om je bovenlichaam. Wat minder stabiel over komt om eerlijk te zijn. Je krijgt twee gezekerde haken die je vast moet klikken aan de kabels. waarbij er altijd eentje aan de kabel moet zetten. Dus je verwisselt ze stuk voor stuk.

De trail kun je doen in een half uur of maximaal 45 minuten. Als je erg langzaam bent is het een uurtje. Maar je bent hier met meer mensen, dus relaxen is er niet bij. Dit kan alleen bij het tempeltje dat je halverwege de route tegen komt. Neem daar even je rust om de omgeving in je op te nemen. Want deze is wel heel magisch.

Hoe kom ik bij Huashan Plank Trail?

De dichtstbijzijnde stad is Xi’an, met onder meer het machtige Terracottaleger. Je kunt met de auto en met de trein naar het stadje Huayin, dat op 120 kilometer afstand ligt. Hier zit je al midden in de bergen. Vanuit de stad kun je de kabelbaan omhoog nemen tot ruim 1.600 meter hoogte. Zorg dat je bij het glas van de kabelbaan staat, want dit is mooi China.

De Tempel aan het einde van de Huashan Plank Trail.

Let op!

Door sociale media als Facebook en Instagram is Huashan Plank Trail erg populair geworden. Wat je al snel merkt als je hier in het weekend komt of in de vakantieperiode. Vermijd deze periodes en probeer zo vroeg mogelijk in de ochtend te komen. Zodat je optimaal kunt genieten van je avontuur.

Er vallen hier geregeld mobiele telefoons naar beneden van mensen die foto’s maken. Je kunt dit op verschillende manieren voorkomen, onder meer door een speciale vasthoudknop achterop. Of een koord aan een speciale houder voor je telefoon. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor China

Lees mijn Tips

alle 22 artikelen over China

Bekijk alle artikelen