blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Skellig-eilanden

Eilanden vol met duizenden vogels, bekend van de Star Wars-films

De Skellig-eilanden zijn twee rotsachtige eilanden ongeveer 10 km ten westen van Ierland. Een ruig natuurgebied, dat extra bekend werd door de Star Wars-film; The Force Awakens. De eilanden vormden onder meer het finale shot.

Twee puisten voor de kust van Ierland, dat zijn de Skellig-eilanden. Die liggen aan de beroemde autoroute Ring of Kerry. De eilanden zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO.

Het eeuwenoude klooster

Het unieke klooster op de Skellig-eilanden.

Op het grootste eiland staat een eeuwenoud klooster. Dit is een mythische plek, want niemand weet hoe oud het klooster is. Waarschijnlijk is het rond de 7e eeuw gebouwd op de steile zijden van dit rotsachtige eiland.

De unieke gestapelde stenen zijn tevens een uniek voorbeeld van een vroege religieuze nederzetting. En dat bewust op een afgelegen plek. Mede daarom heeft het oorlogen en ander onheil overleefd. De gebouwen zijn door erosie aangetast, maar zeker het bezoeken waard.

Volgens de lokale legendes zijn de monniken zelfs naar Amerika gereisd met een boot. Oftewel, dit was eeuwen eerder dan Columbus. Al is er nooit echt bewijs voor gevonden. Zeker is wel dat de Vikingen hier verschillende malen zijn geweest.

De dieren op de Skellig-eilanden

Een papegaaiduiker op de Skellig Islands.

De eilanden vormen een vogelreservaat. Deze twee eilanden zijn vooral beroemd vanwege de populatie Jan-van-genten en papegaaiduikers. Als je de eilanden bezoekt zie je de jan-van-genten vooral in de lucht vliegen. En met geluk in zee duiken om een visje te verschalken. Er broeden meer dan 20.000 van deze vogels, waardoor het een van de grootste kolonies ter wereld is.

De papegaaiduikers zie je zowel in de lucht als op Skellig Michael. Er broeden zo'n 4.000 dieren hier. Bijzonder is ook de alpenkraai, die je hier kunt zien. Hij lijkt op onze kraai, maar heeft rode poten en een rode snavel. Ook de slechtvalk kun je hier zien op jacht naar jonge dieren.  

Boottocht naar de Skellig Islands

Het grootste eiland, Skellig Michael, is te bezoeken met een boot. Het is een heerlijke plek om te wandelen. Je kunt ook het klooster bezoeken, alsook de andere locaties uit de diverse films die hier zijn opgenomen.

Little Skellig is een steil, rotsachtig eiland zonder vegetatie. In tegenstelling tot Skellig Michael is Little Skellig niet voor publiek toegankelijk, maar vanaf een boot kun je de kolonies Jan-van-genten zien. Alsook in de lucht om je heen. Een machtig gezicht.

Skellig Michael op de Skellig-Eilanden.

Hoe kom ik hier?

Vanuit het stadje Portmagee vertrekken diverse bootjes. Hou rekening met een ruige zee, of dat een tocht niet door gaat vanwege het weer. Zorg er daarnaast voor dat je ‘landing’ tour boekt. Oftewel, eentje waarbij je landt op het grote eiland om daar te kunnen wandelen. Er zijn ook ‘sightseeing’ tours, waarbij je alleen rondom de eilanden vaart.

Naar Ierland?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 17 artikelen over Ierland

Bekijk alle artikelen