Waarom moet ik hier heen?

De Skellig-eilanden zijn twee rotsachtige eilanden ongeveer 10 km ten westen van Ierland. Een ruig natuurgebied, dat extra bekend werd door de Star Wars-film; The Force Awakens. De eilanden vormden onder meer het finaleshot.

De Skellig-eilanden; twee puisten voor de kust van Ierland. Gelegen aan de beroemde Ring of Kerry. Deze twee eilanden zijn vooral beroemd vanwege de populatie Jan-van-genten en papegaaiduikers. De eilanden vormen een vogelreservaat.

De Skellig-eilanden.
De ruige Skellig-eilanden. Michael

Op het grootste eiland staat een eeuwenoud klooster. Dit is een mythische plek, want niemand weet hoe oud het klooster is. Waarschijnlijk is het rond de 7e eeuw gebouwd op de steile zijden van dit rotsachtige eiland.

Volgens de lokale legendes zijn de monniken zelfs naar Amerika gereisd met een boot. Oftewel, eeuwen eerder dan Columbus. Al is er nooit echt bewijs voor gevonden. Zeker is wel dat de Vikingen hier verschillende malen zijn geweest.

Boottocht naar de Skellig Islands

Het grootste eiland, Skellig Michael, is te bezoeken met een boot. Het is een heerlijke plek om te wandelen. Je kunt ook het klooster bezoeken, alsook de andere locaties uit de diverse films die hier zijn opgenomen. Waaronder talloze scenes voor de Star Wars film Episode VII ‘The Force Awakens’ uit 2014.

Bekijk de video van Skellig-eilanden:

Video Skellig-eilanden

De unieke gestapelde stenen zijn tevens een uniek voorbeeld van een vroege religieuze nederzetting. En dat bewust op een afgelegen plek. Mede daarom heeft het oorlogen en ander onheil overleefd. De gebouwen zijn door erosie aangetast, maar zeker het bezoeken waard.

Little Skellig is een steil, rotsachtig eiland zonder vegetatie. In tegenstelling tot Skellig Michael is Little Skellig niet voor publiek toegankelijk, maar vanaf een boot kun je de kolonies Jan-van-genten zien. Alsook in de lucht om je heen. Een machtig gezicht.

Hoe kom ik hier?

Vanuit het stadje Portmagee vertrekken diverse bootjes. Hou rekening met een ruige zee, of dat een tocht niet door gaat vanwege het weer. Zorg er daarnaast voor dat je ‘landing’ tour boekt. Oftewel, eentje waarbij je landt op het grote eiland om daar te kunnen wandelen. Er zijn ook ‘sightseeing’ tours, waarbij je alleen rondom de eilanden vaart.

Meer informatie: www.skelligexperience.com

Corno’s reistips:

Heb jij Ierland ook op je Bucket List staan? Plan je reis naar en door Ierland aan de hand van de volgende tips.

EilandenFilmlokaties