Sneeuwuil

Overbekend dier uit de Harry Potter-films

De sneeuwuil is een graag geziene gast op het noordelijk halfrond. Deze roofvogel wordt vaak in vlucht gezien of als hij op een steen zit op zoek naar een prooi. In de winter zijn de dieren helemaal wit.

Harry Potter


De sneeuwuil is een van de bekendste soorten uilen. Deze roofvogel werd wereldberoemd als karakter uit de Harry Potter-boeken en films. Ze eten voornamelijk muizen, lemmingen, maar ook vogels. Hij is familie van de oehoe, die ook in ons land voor komt.

Waar leeft de sneeuwuil?

De sneeuwuil leeft in noordelijke toendra’s en taiga’s van de wereld. Dus in grote delen van Noorwegen, Zweden, met name het noorden, alsook op IJsland en Groenland. En in Rusland en Canada.

Een sneeuwuil in zomerkleed in Canada. ©Corno van den Berg

Perfecte camouflage

Je ziet ze meestal zitten op een steen vlakbij de grond. Waar ze om zich heen kijken of er beweging te zien is op de bodem. De kans is het grootst dat je ze tijdens een wandeltocht ziet. Of niet, want deze dieren zijn extreem goed gecamoufleerd. Zowel in de zomer als winter. De mannetjes zijn in de winter helemaal wit, terwijl de vrouwtjes bruine strepen tussen de witte veren hebben. Pas als ze bewegen zie je ze vaak.

Beste plekken om de sneeuwuil te zien