blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Alexanderplatz

Het hippe centrum van Oost-Berlijn

De Alexanderplatz is een beroemd plein in Berlijn. In de volksmond wordt het ook wel ‘Alex’ genoemd. Waar je nog genoeg sporen uit het rijke verleden ziet. Waaronder veel uit de Koude Oorlog, maar ook genoeg fraaie dingen vind je hier. Het plein is vernoemd naar Alexander I, een liberale Russische tsaar uit Sint Petersburg. Maar het plein is nu de trots van Duitsland. Dit zijn de beste tips om het Alexanderplatz te bezoeken.

De rijkdom van de DDR

Voor de val van de Muur was het plein het centrum van Oost-Berlijn. De DDR-overheid liet aan het plein belangrijke overheidsgebouwen en prestigeprojecten bouwen, zoals het Interhotel Stadt Berlin. Na 1989 waren er talloze plannen om het plein op te knappen, maar daar is weinig van terecht gekomen.

In de volksmond wordt het Alexanderplatz ook wel ‘Alex’ genoemd. Het plein is vernoemd naar Alexander I, een liberale Russische tsaar uit Sint Petersburg. Voor de val van de Muur was het plein het centrum van Oost-Berlijn. 

De DDR-overheid liet aan het Alexanderplatz belangrijke overheidsgebouwen en prestigeprojecten bouwen, zoals het Interhotel Stadt Berlin. Na 1989 waren er talloze plannen om het plein op te knappen, maar daar is weinig van terecht gekomen. En dat heeft ook wel zo zijn charme.

Overnachten in Berlijn

De stad biedt talloze mogelijkheden om te verblijven. Je kunt eenvoudig de nacht doorbrengen in een van de vele hotels, als zijn er ook goede (en schone) hostels en zelfs gezellige Bed & Breakfasts. Je vindt de meesten in het centrum of net erbuiten.

Bekijk de leukste accommodaties in Berlijn

Boek je excursies online

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Berlijn

Lees mijn tips

alle 11 artikelen over Berlijn

Bekijk alle artikelen