Alexanderplatz in Berlijn: Beroemd plein in Berlijn - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Alexanderplatz

Het hippe centrum van Oost-Berlijn

De Alexanderplatz is een beroemd plein in Berlijn. In de volksmond wordt het ook wel ‘Alex’ genoemd. Waar je nog genoeg sporen uit het rijke verleden ziet. Waaronder veel uit de Koude Oorlog, maar ook genoeg fraaie dingen vind je hier. Het plein is vernoemd naar Alexander I, een liberale Russische tsaar uit Sint Petersburg. Maar het plein is nu de trots van Duitsland.

De rijkdom van de DDR

Voor de val van de Muur was het plein het centrum van Oost-Berlijn. De DDR-overheid liet aan het plein belangrijke overheidsgebouwen en prestigeprojecten bouwen, zoals het Interhotel Stadt Berlin. Na 1989 waren er talloze plannen om het plein op te knappen, maar daar is weinig van terecht gekomen.

In de volksmond wordt het Alexanderplatz ook wel ‘Alex’ genoemd. Het plein is vernoemd naar Alexander I, een liberale Russische tsaar uit Sint Petersburg. Voor de val van de Muur was het plein het centrum van Oost-Berlijn. 

De DDR-overheid liet aan het Alexanderplatz belangrijke overheidsgebouwen en prestigeprojecten bouwen, zoals het Interhotel Stadt Berlin. Na 1989 waren er talloze plannen om het plein op te knappen, maar daar is weinig van terecht gekomen. En dat heeft ook wel zo zijn charme.

Boek je excursies online

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Berlijn

Lees mijn tips

alle 12 artikelen over Berlijn

Bekijk alle artikelen