Waarom moet ik hier heen?

Wanneer je in Berlijn bent vergeet dan vooral niet Checkpoint Charlie. Dit was in de tijd van het verdeelde Berlijn een belangrijke controlepost. Het is toeristisch, maar wanneer je weet wat er in die tijd heeft gespeeld, is het toch de moeite waard om hier langs te gaan.

Checkpoint Charlie, de beroemde controlepost op de grens van Oost en West Berlijn. Oftewel tussen de Russische en Amerikaanse sector. Wilde je destijds van Oost naar West Berlijn (of andersom) reizen, dan was dit een van de grenscontroleposten die je passeerde.

Het Mauermuseum

Het Mauermuseum, dat officieel Haus am Checkpoint Charlie heet, ligt vlakbij de controlepost. Ter plekke kun je lezen over de verschillende verhalen over de (gelukte en mislukte) vluchtpogingen. En je krijgt in dit museum een beetje het gevoel dat de bewoners van het oosten decennialang moeten hebben gehad.

Foto’s maken bij Checkpoint Charlie

Het is een openbare plek, dus je mag een foto maken. Meestal staan er mannen verkleed in militaire kleding. Je mag ze fotograferen, maar je moet daarvoor wel betalen. Vraag vooraf hoeveel om gedoe te voorkomen.

Hoe kom ik hier?

Checkpoint Charlie en het museum liggen aan de Friedrichstraße in de wijk Mitte.

Corno’s reistips:

Berlijn is een ideale stad voor een stedentrip. En Checkpoint Charlie is altijd te bezoeken.

Regel je excursies vooraf online:

Tweede Wereldoorlog