Checkpoint Charlie

De meest beruchte grenscontrolepost tussen Oost- en West-Berlijn

Checkpoint Charlie is de beroemde controlepost op de grens van Oost en West Berlijn. Oftewel tussen de Russische en Amerikaanse sector. Wilde je destijds van Oost naar West Berlijn (of andersom) reizen, dan was dit een van de grenscontroleposten die je passeerde. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan Checkpoint Charlie.

Wanneer je in Berlijn bent vergeet dan vooral niet Checkpoint Charlie. Dit was in de tijd van het verdeelde Berlijn een belangrijke controlepost. Het is toeristisch, maar wanneer je weet wat er in die tijd heeft gespeeld, is het toch de moeite waard om hier langs te gaan.

Het Mauermuseum

Het Mauermuseum, dat officieel Haus am Checkpoint Charlie heet, ligt vlakbij de controlepost. Ter plekke kun je lezen over de verschillende verhalen over de (gelukte en mislukte) vluchtpogingen. En je krijgt in dit museum een beetje het gevoel dat de bewoners van het oosten decennialang moeten hebben gehad.

Foto’s maken bij Checkpoint Charlie

Het is een openbare plek, dus je mag een foto maken. Meestal staan er mannen verkleed in militaire kleding. Je mag ze fotograferen, maar je moet daarvoor wel betalen. Vraag vooraf hoeveel om gedoe te voorkomen.

Overnachten in Berlijn

De stad biedt talloze mogelijkheden om te verblijven. Je kunt eenvoudig de nacht doorbrengen in een van de vele hotels, als zijn er ook goede (en schone) hostels en zelfs gezellige Bed & Breakfasts. Je vindt de meesten in het centrum of net erbuiten.

Bekijk de leukste accommodaties in Berlijn

Hoe kom ik hier?

Checkpoint Charlie en het museum liggen aan de Friedrichstraße in de wijk Mitte.

Boek je excursies online

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Berlijn

Lees mijn tips

alle 11 artikelen over Berlijn

Bekijk alle artikelen