Nog geen account?
Het absolute symbool van de Koude Oorlog
63 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
326 personen zijn hier geweest
De Berlijnse Muur behoort tot de meest indrukwekkende bouwwerken ter wereld, al is er weinig meer van over. De muur in Berlijn was een symbool voor de Koude Oorlog. Dit zijn de beste tips om de laatste delen van de Berlijnse Muur te bezoeken. Met tips voor foto's en video's.
Deze oorlog stond voor de extreem gespannen verhoudingen tussen de Sovjet-Unie en Amerika. Waarbij zelfs een atoomoorlog dreigde.
De muur liet letterlijk een verdeling zien van de stad in Oost en West, tussen democratie en communisme. Waarbij geen enkel contact mogelijk was. Inmiddels kun je lekker wandelen langs de overblijfselen.
De Muur viel door een reeks van gebeurtenissen. Rond de jaren tachtig verkeerde de Sovjet Unie in een crisissituatie. Corruptie tierde welig en na zo’n zeventig jaar communisme bleek eigenlijk dat dit bestuursmodel niet werkte. De levensstandaard van de mensen ging achteruit. Er kwam een roep om democratie.
Gorbatsjov werd in 1985 de nieuwe leider. Ondertussen waren de Amerikanen economisch en technologisch gezien superieur geworden ten opzichte van de Sovjets. Gorbatsjov wilde graag bezuinigen op defensie-uitgaven. Iets wat Reagan ook wilde, want dan kon de belasting omlaag. Zij ontmoetten elkaar in november 1985 in Genève in Zwitserland en ze kwamen al gauw tot een overeenkomst over vermindering van het aantal kernwapens.
De dag waarop de Muur viel was bijzonder. Op 9 november 1989 gaf Günter Schabowski, één van de hoogste partijleiders in de DDR, een persconferentie. Tijdens zijn traditioneel lang en wollig verhaal gaf hij plotseling aan dat er een besluit was genomen. De grens ging open. Overal heerste ongeloof. Veel mensen gingen naar de Muur om te kijken, waardoor er onrust bij de bewakers ontstond. Iets voor middernacht gingen de hekken inderdaad open.
De stad biedt veel mogelijkheden om te verblijven. Je kunt eenvoudig de nacht doorbrengen in een van de vele hotels, als zijn er ook goede (en schone) hostels en zelfs gezellige Bed & Breakfasts. Je vindt de meesten in het centrum of net erbuiten.
Bekijk de leukste accommodaties in Berlijn
Het is bijna een verplicht bezoek; de Muur. Of althans de resten er van. In de stad worden diverse rondleidingen gegeven die wat dieper ingaan op de Muur, de geschiedenis en hoe mensen er mee omgingen. Je kunt zowel het noordelijke, het centrale als het zuidelijke deel bezoeken. In het centrale deel kan je tevens nog een wachthuisje zien van waaruit met scherp werd geschoten.
Je kunt ook zelf op pad. Bijvoorbeeld naar de beroemd East Side Gallery bij het Ostbahnhof. Waar nog een groot stuk Muur staat met graffiti. Ook op de Potsdamer Platz is nog een (klein) stuk Muur te vinden. Tot slot is Checkpoint Charlie verplichte kost. Het is een symbool geworden vanwege het huisje. En de ‘strepen’ op de straat, waar ooit de Muur stond.
Corno's Reistips
Berlijn is een ideale stad voor een stedentrip. De stad is het gehele jaar te bezoeken, maar de zomer is erg druk. Ook populair zijn het voorjaar (april tot en met juni) en het najaar (september tot en met oktober). Dan kun je goed zien waarom Berlijn behoort tot de groenste steden van Europa. Bijna een kwart van Berlijn bestaat uit parken, meren en kanalen. In de winter heb je kans op sneeuw en is het relatief rustig bij de grotere musea, zeker doordeweeks.
63 personen hebben dit op hun Bucket List staan.
326 personen zijn hier geweest