Waarom moet ik hier heen?

De Berlijnse Muur behoort tot de meest indrukwekkende bouwwerken ter wereld, al is er weinig meer van over. Het was een symbool voor de Koude Oorlog, wat stond voor de extreem gespannen verhoudingen tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Een verdeling van de stad in Oost en West, waarbij geen enkel contact mogelijk was.

De Berlijnse Muur is niet meer, nog maar enkele delen staan overeind. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn bezet door Franse, Engelse, Amerikaanse en Sovjettroepen. En daarom in vier sectoren verdeeld. Berlijn werd het brandpunt van de Koude Oorlog. Met de Berlijnse Muur tot gevolg. De extreem gespannen verhoudingen tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten liepen zo hoog op dat zelfs een atoomoorlog dreigde…

De Muur viel door een reeks van gebeurtenissen. Rond de jaren tachtig verkeerde de Sovjet Unie in een crisissituatie. Corruptie tierde welig en na zo’n zeventig jaar communisme bleek eigenlijk dat dit bestuursmodel niet werkte. De levensstandaard van de mensen ging achteruit. Er kwam een roep om democratie.

Gorbatsjov werd in 1985 de nieuwe leider. Ondertussen waren de Amerikanen economisch en technologisch gezien superieur geworden ten opzichte van de Sovjets. Gorbatsjov wilde graag bezuinigen op defensie-uitgaven. Iets wat Reagan ook wilde, want dan kon de belasting omlaag. Zij ontmoetten elkaar in november 1985 in Genève in Zwitserland en ze kwamen al gauw tot een overeenkomst over vermindering van het aantal kernwapens.

Beroemde kus Berlijn Muur
Het beroemde schilderij ‘de kus’ op de Berlijnse Muur.

De dag waarop de Muur viel was bijzonder. Op 9 november 1989 gaf Günter Schabowski, één van de hoogste partijleiders in de DDR, een persconferentie. Tijdens zijn traditioneel lang en wollig verhaal gaf hij plotseling aan dat er een besluit was genomen. De grens ging open. Overal heerste ongeloof. Veel mensen gingen naar de Muur om te kijken, waardoor er onrust bij de bewakers ontstond. Iets voor middernacht gingen de hekken inderdaad open.

Het is bijna een verplicht bezoek; de Muur. Of althans de resten er van. In de stad worden diverse rondleidingen gegeven die wat dieper ingaan op de Muur, de geschiedenis en hoe mensen er mee omgingen. Je kunt zowel het noordelijke, het centrale als het zuidelijke deel bezoeken. In het centrale deel kan je tevens nog een wachthuisje zien van waaruit met scherp werd geschoten.

Je kunt ook zelf op pad. Bijvoorbeeld naar de beroemd East Side Gallery bij het Ostbahnhof. Waar nog een groot stuk Muur staat met graffiti. Ook op de Potsdamer Platz is nog een (klein) stuk Muur te vinden. Tot slot is Checkpoint Charlie verplichte kost. Het is een symbool geworden vanwege het huisje. En de ‘strepen’ op de straat, waar ooit de Muur stond.

Corno’s reistips:

Berlijn is een ideale stad voor een stedentrip. De stad is het gehele jaar te bezoeken, maar de zomer is erg druk. Ook populair zijn het voorjaar (april tot en met juni) en het najaar (september tot en met oktober). Dan kun je goed zien waarom Berlijn behoort tot de groenste steden van Europa. Bijna een kwart van Berlijn bestaat uit parken, meren en kanalen. In de winter heb je kans op sneeuw en is het relatief rustig bij de grotere musea, zeker doordeweeks.

Regel je excursies vooraf online:

Tweede Wereldoorlog