blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Rijksdag

In de Rijksdag lopen moderne en eeuwenoude architectuur vloeiend in elkaar

De Rijksdag is één van de meest kenmerkende gebouwen van Berlijn. Het opmerkelijke gebouw is een mix van stijlen en was door de Frankfurter architect Paul Wallot ontworpen. De bouw was in 1894 voltooid. Met als kroonjuweel de koepel. Dit zijn de beste tips voor de je bezoek aan de Rijksdag.

Wie wil zien hoe moderne en eeuwenoude architectuur vloeiend in elkaar overgaan, moet voor de Rijksdag gaan staan. Het gebouw was in 1894 voltooid, maar bovenop is een immense glazen koepel gezet. Het is het symbool voor de modernisering die momenteel in Berlijn bezig is.

Nederlandse brandstichter

In 1933 brandde het voor een groot gedeelte af. Deze brand was hoogstwaarschijnlijk aangestoken, al is de schuldvraag nooit beantwoord. De aanwijzingen leidden naar de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Hij is hiervoor door de nazi’s terechtgesteld.

De brand werd door de partij van Hitler gebruikt om de noodtoestand uit te roepen, waarna zijn partij de macht kon overnemen. Tijdens de Koude Oorlog werd het zwaar beschadigde gebouw diverse malen gerestaureerd en gemoderniseerd. Door de mix van bouwstijlen symboliseerde het ‘een verdeeld land met een verdeelde hoofdstad’. Sinds 1999 is het weer de zetel van het Duitse parlement.

Overnachten in Berlijn

De stad biedt talloze mogelijkheden om te verblijven. Je kunt eenvoudig de nacht doorbrengen in een van de vele hotels, als zijn er ook goede (en schone) hostels en zelfs gezellige Bed & Breakfasts. Je vindt de meesten in het centrum of net erbuiten.

Bekijk de leukste accommodaties in Berlijn

Boek je excursies online

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Berlijn

Lees mijn tips

alle 11 artikelen over Berlijn

Bekijk alle artikelen