Waarom moet ik hier heen?

Wie wil zien hoe moderne en eeuwenoude architectuur vloeiend in elkaar overgaan, moet voor de Rijksdag gaan staan. Het gebouw was in 1894 voltooid, maar bovenop is een immense glazen koepel gezet. Het is het symbool voor de modernisering die momenteel in Berlijn bezig is.

De Rijksdag is één van de meest kenmerkende gebouwen van Berlijn. Het opmerkelijke gebouw is een mix van stijlen en was door de Frankfurter architect Paul Wallot ontworpen. De bouw was in 1894 voltooid.

Nederlandse brandstichter

In 1933 brandde het voor een groot gedeelte af. Deze brand was hoogstwaarschijnlijk aangestoken, al is de schuldvraag nooit beantwoord. De aanwijzingen leidden naar de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Hij is hiervoor door de nazi’s terechtgesteld.

De brand werd door de partij van Hitler gebruikt om de noodtoestand uit te roepen, waarna zijn partij de macht kon overnemen. Tijdens de Koude Oorlog werd het zwaar beschadigde gebouw diverse malen gerestaureerd en gemoderniseerd. Door de mix van bouwstijlen symboliseerde het ‘een verdeeld land met een verdeelde hoofdstad’. Sinds 1999 is het weer de zetel van het Duitse parlement.

Meer informatie: www.bundestag.de

Corno’s reistips:

Berlijn is een heerlijke stad voor een stedentrip. De stad is het gehele jaar te bezoeken, maar de zomer is erg druk. Ook populair zijn het voorjaar (april tot en met juni) en het najaar (september tot en met oktober). Dan kun je goed zien waarom Berlijn behoort tot de groenste steden van Europa. Bijna een kwart van Berlijn bestaat uit parken, meren en kanalen. In de winter heb je kans op sneeuw en is het relatief rustig bij de grotere musea, zeker doordeweeks.

Regel je excursies vooraf online: