Beierse Woud

Duitse wildernis met opvallend veel wilde dieren

Het Beierse Woud in het zuiden van Duitsland is een heerlijke plek om te ontdekken. Hier kun je dagenlang wandelen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een dag op pad. Er zijn talloze gemarkeerde wandelpaden. Dit zijn de bezienswaardigheden van het Beierse Woud.

Het machtige Beierse Woud was het eerste nationale park van Duitsland. Dit is een heerlijke wandelplek waar de mens niet ingrijpt. Dat in elk seizoen te bezoeken is, al is het voorjaar hier extra mooi. Met diverse bloemen en planten die dan in volle bloei staan.

Het werd in 1970 het eerste nationaal park van Duitsland. En terecht. Als je hier rond loopt merk je dat dit nog lekker ruig is. Met veel dieren die hier leven. In het Duits heet dit immense natuurgebied Nationalpark Bayerischer Wald. 

Het Beierse Woud in de herfst.

Het beschermde gebied is zo’n 240 km² groot. Door het park stroomt de rivier de Regen. Hij bestaat uit de Weisser Regen en Schwarzer Regen die samen verder stromen naar de stad Regensburg. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden voor je bezoek. Ik heb er ook een aantal leuke excursies aan toegevoegd.

Bezoekerscentrum Hans-Eisenmann-Haus

Het Bezoekerscentrum Hans-Eisenmann-Haus is een perfect startpunt om je te oriënteren. Hier krijg je informatie over het natuurgebied, met veel tips om te wandelen en andere tours om te doen. Waaronder rondleidingen met een parkwachter. Je vindt dit bezoekerscentrum in Neuschönau.

Boomkroonpad Beierse Woud

Het Boomkroonpad in het Beierse Woud.

Het Baumwipfelpfad, zoals de Duitsers het noemen, is een uitkijktoren in het Beierse Woud. Je loopt vanzelf omhoog over een houten pad tot je boven de bomen uit komt. Ook dit boomkroonpad ligt bij Neuschönau.

Huis van de Wildernis

In Nationalparkzentrum Falkenstein zie je het Haus zur Wildnis, oftewel het Huis van de Wildernis. Als je alles wilt weten over de natuur, ecologie en dieren is dit de plek. Dit bezoekerscentrum is te bezoeken in Lindberg.

De dieren van het Beierse Woud

Wolven in het Beierse Woud.

In deze wildernis kun je dieren tegenkomen als wolf, maar ook bruine beer en Europese lynx. Daarnaast heb je een kans om auerhoen, slechtvalk, Europese wilde kat, zwarte ooievaar, oehoe en Europese otter te zien.

Nationalparkzentrum Lusen

In het Nationalparkzentrum Lusen kun je zien welke dieren er leven in het Beierse Woud. In ruim opgezette hokken kun je via een 7 kilometer langs pad de dieren bekijken. De dierentuin ligt bij Neuschönau.

Großer Arber

Wandelen op de Großer Arber in het Beierse Woud.

Großer Arber is met 1.456 meter de hoogste top. Deze kun je beklimmen, al is het meer wandelen. Je loopt vanzelf boven de boomgrens uit, wat een fraai uitzicht oplevert. Met name vroeg in de ochtend en namiddag is het mooi.

Großer Arbersee

Vergeet ook de Großer Arbersee niet die ten zuiden van de berg ligt. Dit meer is fraai gesitueerd in de bossen met diverse beekjes die het voeden. Dit is een heerlijk wandelgebied. Je vindt hier ook een zogeheten Waltkugelbahn. Uit een automaat kun je een kogel kopen en die op de houten kogelbaan laten rollen.

De Großer Arbersee.

Openluchtmuseum Finsterau

In het Openluchtmuseum Finsterau wordt het verleden van het Bayerischer Wald zichtbaar. Je kunt zien hoe de boeren al eeuwen lang in de bossen leven. En hoe er onder meer duurzaam hout wordt gewonnen uit het bos.

Overnachten in en rond het Beierse Woud

Om het gebied optimaal te beleven heb je meerdere dagen nodig. Ik heb hier drie nachten geslapen bij een lokale boer met leuke appartementen. Ook vind je hier leuke hotels, hostels en Bed & Breakfasts. Zorg wel dat je op tijd met boeken bent in de vakantieperiodes.
Ontdek de leukste accommodaties in het Beierse Woud 

Langs de grens met Tsjechië

Het Beierse Woud loopt ruwweg gezegd van Regensburg tot aan Passau. Dit immense natuurgebied loopt langs de grens met Tsjechië. Aan de Tsjechische kant ligt het Nationaal park Šumava, waar dieren zonder problemen kunnen oversteken.

Mijn tips

Ontdek de beste tips voor Duitsland

Lees mijn tips

alle 48 artikelen over Duitsland

Bekijk alle artikelen