Berliner Dom

Een van de belangrijkste kerken van Berlijn

De Berliner Dom met zijn wereldberoemde Sauerorgel behoort tot de belangrijkste kerken van Berlijn. De kerk is prachtig gelegen langs Unter den Linden. Ervoor vind je een groot grasveld waar je met een beetje lekker weer heerlijk kunt relaxen.

Geschiedenis van de Berliner Dom

De huidige Berliner Dom is niet de originele kerk. Sinds 1747 stond hier een barokke kathedraal, maar deze werd op beval van keizer Wilhelm II vernietigd. De huidige kathedraal werd tussen 1895 en 1905 gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk officieel geopend. 

Tijdens de wederopbouw werd gekozen voor een simpelere opbouw, terwijl de kerk ook lager dan het origineel werd. De architect Julius Raschdorff koos voor een barokke structuur met invloeden vanuit de renaissance. Wel zorgde hij ervoor dat het interieur van de kathedraal rijkelijk werd versierd met mozaïeken. 

Wereldberoemd is het Sauerorgel in de kerk, dat ook wel het Hauptorgel Berliner Dom wordt genoemd. Dit zeer grote orgel heeft 113 registers, waaronder een drietal 32′ pedaalregisters. De kerk is ook beroemd om zijn crypte, waar zich een groot aantal sarcofagen bevinden. 

Onder de kerk liggen familieleden van het Huis Hohenzollern begraven; een vorstenfamilie van wie de Berliner Dom vroeger de hofkerk was. Hier liggen onder meer koning Frederik I en zijn vrouw Sophie Charlotte in een sarcofaag in de crypte. 

Hoe kom ik er?

De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, tegenover het voormalige Palast der Republik en vlakbij de straat Unter den Linden.

Boek je excursies online

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Berlijn

Lees mijn tips

alle 11 artikelen over Berlijn

Bekijk alle artikelen