Waarom moet ik hier heen?

De Nijlcruise over de Nijl-rivier is de meest populaire manier om dit deel van Egypte te ontdekken. Er is veel keuze aan mogelijkheden; het meest populair zijn de drie- of vierdaagse cruises.

Een cruise over de Nijl in Egypte. Het is overbekend alsook erg toeristisch. Maar eigenlijk moet je wel op één van de meest beroemde rivieren ter wereld hebben gevaren. Zeker ook omdat de Nijl voor de Oude Egyptenaren de belangrijkste waterweg was. En het zicht op de diverse monumenten en opgravingen is vanaf het water extra bijzonder.

Tegenwoordig is de keuze aan boottochten bij met name Luxor groot. Je kunt een uur het water op, maar je kunt ook in meerdere dagen cruisen. Let er wel op dat je bijvoorbeeld in Luxor de tijd hebt om zowel de oostelijke als de westelijke oever te bezoeken. Je bent hier al snel een dag kwijt, maar wie het echt goed wil zien eigenlijk meer.

De wind bepaalt of de traditionele felucca hard gaat of niet.
Onderweg kom je veel traditionele felucca’s tegen. Corno van den Berg

Hoe ziet zo’n cruise er uit?

De cruise begint meestal in Aswan en eindigt doorgaans in Luxor. Of andersom. Al heb je ook cruises die naar het zuidelijker gelegen Aboe Simbel gaan. Verder is het net als de meeste cruises. Je eet en drinkt aan boord, net als slapen. De boot stopt geregeld bij interessante plaatsen, waaronder de beroemde Tempel van Kom Ombo. Waar je dan van boord mag om de tempels bijvoorbeeld te bekijken.

Corno’s reistips:

Wil jij Egypte bezoeken? Je kunt een rondreis maken of vanuit een vaste plek verschillende excursies boeken. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Het is tijdens een cruise ver de Nijl heerlijk om in de vroege ochtend aan dek te zitten en simpelweg te observeren wat er allemaal gebeurt langs de oevers van de Nijl. Mensen doen de was, kinderen spelen in het water en er komen traditionele boten voorbij.

Veel toeristen boeken dit al voor vertrek, maar het kan ook bij de diverse hotels en winkels in de stad. Maar dit hoeft niet per se. Als jij flexibel bent in je tijd, kun je zowel in Aswan als Luxor nog wel een plekje regelen op een boot. Ding wel goed af, want ze vragen de hoofdprijs.

Cruise