blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Slaap in een glazen iglo met het Noorderlicht

Overnacht in een glasiglo op diverse locaties

Slapen in een glazen iglo met het Noorderlicht. Het kan op diverse plekken in Fins Lapland in de winter. De meest bekende is Kakslattaunen, maar er zijn er inmiddels meer in dit deel van Finland. Het idee is erg origineel en toen ik er sliep was het een heerlijke belevenis. Dit zijn de beste tips om te slapen in een glazen iglo met het Noorderlicht.

De iglo van blokken ijs kent iedereen van televisie. Deze bijzondere bouwkunst stamt af van de Inuit, ook vaak Eskimo’s genoemd. Maar de Finse glasiglo is nog veel sfeervoller. Midden in de sneeuw van Finland. Dat is pas slapen met een fraai uitzicht. Zodat je het Noorderlicht niet mist.

Sterker nog, je ziet het vanuit bed. Want de bedden staan bewust in het midden, zodat het uitzicht op de omgeving en lucht altijd goed is.

Een glazen iglo in Fins Lapland.

Hoe ziet een overnachting in een glazen iglo er uit?

De populaire hutten zijn gebouwd met speciaal thermoglas, waardoor de iglo eenvoudig een normale kamertemperatuur behoudt. Terwijl het buiten wel min 20 graden kan worden. Opmerkelijk is tevens dat het thermoglas niet kan bevriezen. Waardoor het uitzicht gegarandeerd is.

De kamer is niet extreem groot en is vooral gebouwd rondom een tweepersoonsbed. Daarnaast heb je een douche en toilet. De meeste hebben een eigen sauna, of eentje dicht in de buurt. Ook is er een restaurant waar je kunt dineren, alsook ontbijten. Ook belangrijk is dat je als gast wordt gewaarschuwd als het Noorderlicht aan de hemel verschijnt.

Zo liggen de glasiglo’s in Fins Lapland.

Kans op Noorderlicht in Fins Lapland

In de winter heb je hier een redelijke kans op het Noorderlicht in Fins Lapland. Met name in de maanden oktober, november, februari en maart. Hou vooraf het weerbericht in de gaten, zodat je weet of het bewolkt is of niet. En check de diverse websites voor het Noorderlicht, zodat je weet hoe sterk de zonnestorm is.

De sfeer van een iglo van glas in Finland.

Overigens; je hoeft niet de gehele nacht wakker te blijven. Zoals op veel plaatsen in Scandinavië wordt hier geregeld naar de lucht getuurd. Zodra iemand het poollicht ziet, wordt een klok geluid. En hoef je alleen maar je ogen open te doen.

Hoe kom ik hier?

Wie eens in een glazen iglo wil slapen, moet naar Saariselkä, idyllisch gelegen in Lapland. En boven de poolcirkel. Hotel Kakslauttanen ligt op ongeveer 40 kilometer afstand van de luchthaven van Ivalo. Dat op zijn beurt eenvoudig vanuit Helsinki is te bereiken.

Alle glasiglo’s in Fins Lapland

Naast het beroemde Kakslautanen zijn er inmiddels meer aanbieders van glasiglo’s. Ik ging onder meer slapen bij Aurora Village in de buurt van Ivalo. Daarnaast heb je ook Leving Iglut in de buurt van Levi, Aurora Dome in Torassieppi, de Glas Villa in Ruka, de Aurora Cabin in Saariselkä, de Arctic Glasiglo in Ravaniemi en de Aurora Bubble in Nellim.

Een rendier bij Aurora Village bij Ivalo. ©Corno van den Berg

Excursies bij de glazen iglo’s

Ook overdag zijn er genoeg excursies te maken. De omgeving is ideaal voor een safari op een sneeuwscooter, waarbij je op zoek gaat naar rendieren. Ook kun je hier enkele uren (maar ook enkele dagen) met onvermoeibare sledehonden op pad. Wie rust zoekt, kan hier kilometers maken op langlaufski’s. En op deze manier zijn overtollige energie kwijt.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Finland

Lees mijn tips

alle 14 artikelen over Finland

Bekijk alle artikelen