Avignon

Stad met wereldberoemd paleis en brug Pont Saint-Bénézet

De stad Avignon is een parel in Frankrijk. Het paleis, het fort en de middeleeuwse brug zijn een bezoek waard. Het bekende liedje Sur le pont d’Avignon stamt al uit de 15e eeuw en bezong een dans van vrouwen op de brug. De stad ligt aan de rivier de Rhône. Je kunt de stad goed bezoeken, maar je moet eigenlijk ook het water op. Dit zijn de bezienswaardigheden van Avignon. Met in dit artikel ook de leukste excursies om te doen. 

De stad in de Provence staat sinds 1995 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het heeft een rijke historie. De meeste bezienswaardigheden uit de middeleeuwen en zijn nog in opvallend goede staat. Dit zijn de mooiste attracties van Avignon. Met daarbij ook enkele excursies om te maken in en rond de stad.

Pausenpaleis (Palais des Papes)

Avignon is vooral bekend door het Pausenpaleis, dat in het Frans Palais des Papes heet. Het is het grootste gotische bouwwerk uit de middeleeuwen in Europa. Als je het bezoekt kun je letterlijk verdwalen in 15.000 m² grote paleis met twee binnenplaatsen.

Tijdens hun ballingschap uit Rome verhuisden de pauzen naar Avignon. Dit duurde van 1309 tot 1376. Een tijd lang verbleven diverse pausen in de stad. Dit paleis is tijdens een periode van 30 jaar gebouwd door de pausen die toen in Avignon verbleven. Het moest dienen als zowel een paleis en een fort. Later gebruikte Napoleon het als kazerne en gevangenis.

Avignon met het Pausenpaleis.

Een rondleiding door het Pausenpaleis is een hoogtepunt van je bezoek. Dan hoor je alles over de rijke geschiedenis, de pausen Benedictus XII en paus Clemens VI. Maar ook hoor je wat een tegenpaus is en nog veel meer informatie uit deze turbulente periode. Inmiddels is het Palais des Papes een museum.

Pont Saint-Bénézet (Pont d'Avignon)

De brug Pont Saint-Bénézet is vooral bekend als Pont d'Avignon. De middeleeuwse brug staat op bijna alle foto's van Avignon. Slechts een deel van de bogen zijn nog zichtbaar, maar ze domineren wel het landschap. De brug stamt uit de 12e eeuw en was oorspronkelijk 900 meter lang.

Ooit was het de enige vaste verbinding tussen Lyon en de Middellandse Zee. Je kunt over de bru lopen, al moet je daar wel een entreebewijs voor kopen. Dan krijg je wel veel uitleg over de historie en het wereldberoemde nummer over de brug.

Wandelen langs de Stadsmuren

Avignon is een van de weinige steden met nog originele stadsmuren. Je kunt heerlijk wandelen langs de stadsmuren. Onderweg kom je talloze poorten tegen, net als diverse torens. zo kun je goed zien hoe de stad vroeger werd beschermd. Bij de plaatselijke VVV kun je informatie krijgen over de wandeling. 

Overnachten in Avignon

Deze stad is zeer de moeite waard om te verblijven. Het is in de avond erg levendig, met leuke bars en restaurants. Je vindt hier diverse kleine hotels, gites en appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij, aangezien ze vaak snel volgeboekt zijn. 

Pont du Gard

Pont du Gard

Het wereldberoemde Pont du Gard ligt op 29 kilometer van Avignon. Dit aquaduct laat zien hoe vernuftig de Romeinen waren in het transporteren van water. Het is 49 meter hoog en bestaat uit 3 niveaus. Dit aquaduct is volgens velen het mooiste in heel Frankrijk. Je kunt hier goed kajakken, zodat je het bouwwerk ook vanaf het water ziet.

Zie mijn tips voor Pont du Gard

Avignon bezoeken

Deze stad is erg populair. Zowel bij de Fransen als bij buitenlandse toeristen. Als je de drukte wilt vermijden is een doordeweekse dag de beste keuze. En probeer de schoolvakanties te mijden. Als dit niet lukt is het zinvol om vroeg op de dag de grote attracties als eerste te bezoeken.

Kanoën, kajakken en SUPpen in en rond Avignon

Een van de leuke excursies is het kajakken langs de stad Avignon. Waarbij je onder meer Pont d'Avignon vanuit een heel ander perspectief ziet. De brug is vanaf het water nog imposanter. In de stad kun je veel informatie winnen over deze leuke tours.

Boek je excursie online

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen