D-Day Stranden

Stranden van de invasie in de Tweede Wereldoorlog

Op de D-Day Stranden in Normandië werd op 6 juni 1944 de invasie ingezet door de Amerikanen, Engelsen en Canadezen. Deze opvallend grote invasie in Frankrijk zou uiteindelijk de Tweede Wereldoorlog beëindigen. In deze regio kun je nog talloze overblijfselen zien van dit keerpunt in de geschiedenis. Tegenwoordig zijn de stranden, begraafplaatsen, bunkers, vele musea en de omliggende dorpen populair. Dit zijn de bezienswaardigheden van de D-Day stranden en de omgeving. In dit artikel vind je ook enkele bijzondere excursies om te doen.


De Slag om Normandië staat ook wel bekend als D-Day. Het was de belangrijkste militaire operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. De invasie van bezet Europa begon op 6 juni 1944. Dit gebeurde op diverse manieren. Onder meer door de grootste zeelanding in onze geschiedenis van zo'n 185.000 soldaten en duizenden voertuigen. Maar het succes van de amfibische landing hing voor een groot deel af van parachutisten. In totaal werden zo'n 20.000 parachutisten gedropt om achter de kustverdediging enkele belangrijke punten in te nemen. Waarbij je vooral aan bruggen en wegen moet denken. Hierdoor konden de Duitsers geen grootschalige tegenaanval opzetten.

Het veroveren van de zeehaven

Het belangrijkste doel van operatie Overlord op D-Day was het veroveren van een zeehaven, in dit geval die van de stad Cherbourg. Deze stad ligt aan het einde van het schiereiland Cotentin. De haven kon dan worden gebruikt voor het aanvoeren van troepen en materieel. Ondanks de zware verliezen die de geallieerde troepen leden, slaagden ze erin zich aan land te vestigen. Het succes van de operatie zorgde uiteindelijk voor de nederlaag van nazi-Duitsland. Daarmee kwam er ook een einde aan de oorlog in Europa.

Er zijn opvallend veel herinneringen zichtbaar aan dit verleden. Ik ben twee keer in dit deel van Normandië geweest en heb nog lang niet alles kunnen bezoeken. Er waren vijf belangrijke landingsstranden waarop de geallieerde troepen zich richtten op D-Day. In en nabij deze stranden vind je de meeste attracties. Ik heb een selectie gemaakt, omdat het anders te veel is om op te noemen.

Jeep Safari over de D-Day Stranden

Gids Philippe en het achterland van Normandië. ©Corno van den Berg

Dit vind ik zelf een van de leukste manieren om dit gebied te verkennen. In een authentieke Willys jeep met gids kun je de D-Day stranden en het achterland ontdekken. Er zijn speciale tours op diverse locaties waarbij je met een lokale gids wordt rond gereden. Hij (of zij) vertelt over de rijke historie van dit deel van Frankrijk, zodat je een goed beeld krijgt over de invasie die de Tweede Wereldoorlog veranderde. Ik heb het gedaan en vond het intrigerend. 
Lees mijn artikel over de Jeep safari over de D-Day stranden

Omaha Beach

De schoonheid van Omaha Beach.

Omaha Beach was het meest westelijke van de vijf landingsstranden en was toegewezen aan het Amerikaanse leger. Het strand en de achterliggende duinen waren zwaar versterkt en verdedigd door Duitse troepen. Hierdoor was het een van de moeilijkste doelwitten van de operatie. Amerikaanse troepen werden geconfronteerd met intens geweervuur en leden aanzienlijke verliezen. Ze volhardden en slaagden er uiteindelijk in het bruggenhoofd te beveiligen. Er zijn nog talloze overblijfselen die je kunt bezoeken.
Lees mijn artikel over Omaha Beach

Gold Beach

Het uitzicht op de wrakken bij Gold Beach. ©Corno van den Berg

Gold Beach was een van de belangrijkste vijf D-Day stranden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor het landingsstrand werd een complete haven in zee gebouwd. In slechts 100 dagen werden 220.000 soldaten, 530.000 ton proviand en 39.000 voertuigen aan land gebracht. Bij dit strand kun je nog talloze overblijfselen zien van de haven. Een groot deel ervan ligt er nog en kun je bezoeken.
Lees mijn artikel over Gold Beach

Utah Beach

Een Duitse bunker op Utah Beach. ©Corno van den Berg

Utah Beach was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de vijf landingszones voor de geallieerde troepen. Het was een relatief minder verdedigd gebied en de Amerikaanse troepen slaagden erin snel voet aan de grond te krijgen. Door deze bres in de Duitse defensie konden de troepen oprukken naar het strategische stadje Sainte-Mère-Eglise. Je kunt nog diverse bezienswaardigheden zien als je Utah Beach bezoekt.
Lees mijn artikel over Utah Beach

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Arromanches-les-Bains

Overblijfselen op Gold Beach van de haven. ©Corno van den Berg

Er zijn twee stadjes zwaar gelinkt aan D-Day: Arromanches en Sainte-Mère-Église. Arromanches staat bekend om zijn rol tijdens de geallieerde invasie op D-Day in 1944. Het ligt fraai aan Gold Beach, zodat je vanuit het centrum goed kunt gaan wandelen. Dit stadje is een heerlijke plek om de nacht door te brengen. Ook vind je hier diverse restaurants en bars en een supermarkt. 
Bekijk de leukste accommodaties

Juno Beach

Het bij ons minder bekende Juno Beach was een van de stranden waar de Canadezen aan land gingen. Daarom vind je hier ook het Juno Beach Centre. Dit is een museum en herdenkingsplaats dat het verhaal van de Canadese soldaten en hun rol tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelt. De Canadese begraafplaats in Bény-sur-Mer ligt vlakbij Juno Beach. Hier liggen meer dan 2.000 Canadese soldaten begraven.

Het Juno Beach Park is een openbaar park langs de kustlijn van Juno Beach. Het biedt een fraai uitzicht op het strand. Ook zie je er diverse monumenten ter ere van de Canadese soldaten. Als je over het strand loopt zie je nog enkele Duitse artilleriebunkers. Je vindt Juno Beach bij het plaatsje Courseulles-sur-Mer.

Sword Beach

Dit was het meest oostelijk gelegen invasiestrand dat werd gebruikt door de geallieerden. Het werd met succes belegerd door de Britten. In het Musée du Mur de l'Atlantique kun je zien hoe de Duitse Atlantikwall-verdedigingslinie functioneerde en uiteindelijk werd vernield. Het Mémorial Pegasus is is een museum over de beroemde Pegasusbrug, die na zware gevechten door de Britten werd ingenomen. Hierdoor werd de aanvoer van Duitse versterkingen belemmerd. De nabijgelegen Batterie de Merville werd aangevallen door Britse parachutisten. In het museum kun je zien hoe dit gebeurde. Sword Beach ligt nabij Ouistreham en Caen.

Sainte-Mère-Église

De kerk met parachutist in Sainte-Mère-Église. ©Corno van den Berg

Als je het stadje Sainte-Mere-Eglise in rijdt zie je een parachutist aan de kerktoren hangen. Het is een herinnering aan de vele parachutisten die hier in de omgeving zijn geland. Er is er daadwerkelijk eentje blijven hangen aan de toren, maar deze werd snel gered. Het stadje is voor veel mensen de uitvalsbasis voor het bezoeken van de stranden, de diverse musea en de fraaie krijtrotsen.
Bekijk de leukste accommodaties

Boek je excursie online

Meer artikelen over Normandië