blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

De Dordogne

Een streek met een van de langste rivieren van Frankrijk

De Dordogne is vooral bekend vanwege de Dordogne-rivier, een van de langste in Frankrijk. De rivier is 490 kilometer lang en op diverse locaties vind je ruige rotsformaties. Daarnaast staat deze regio bekend om de vele kastelen, waarvan enkele te bezoeken zijn. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Dordogne. Met in dit artikel ook enkele excursies die je hier kunt doen, zoals kanoën en kajakken.

Het diverse landschap van de Dordogne is wat Frankrijk te bieden heeft. Het heeft een grote diversiteit, goed eten en drinken en talloze mogelijkheden om naar buiten te gaan. De Dordogne is heerlijk om te wandelen, maar je kunt de rivier ook per fiets of auto volgen.

Grotten van Lascaux

Lascaux.

De beroemde Grotten van Lascaux liggen in de Vallei van Vézère. Deze vallei wordt de Wieg van de Prehistorie genoemd. Met talloze grotten, waarvan volgens wetenschappers Lascaux de rijkst beschilderde prehistorische grot ter wereld is. De vele schilderingen van met name dieren in het gebied, zijn gemaakt tussen 12.000 en 20.000 voor Christus. Ook is het de eerste vindplaats van de Cro-Magnonmens die de tekeningen maakte. Zelfs hun rotswoningen zijn er te zien.

Lees mijn tips voor de Grotten van Lascaux

Les Eyzies

Het stadje Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil ligt fraai in de kalksteen rotsen van de Dordogne. Het dorp wordt vaak kortweg Les Eyzies genoemd. het werd tegen de rotswand gebouwd. Het meest opvallende is het Kasteel van Tayac dat in de 11e en 12e eeuw werd gebouwd.

Het is een perfecte uitvalsbasis voor je rondreis door dit deel van de regio met alle grotten. Naast Lascaux vind je hier Grotte du grand Roc, Grotte des Combarelles en de Grotte de Font-de-Gaume. Het merendeel van deze grotten is te bezoeken. Vraag in de lokale naar openingstijden, rondleidingen en toegangsprijzen.

Kasteel van Castelnaud

Middeleeuwse verdeidingsingwerken in het Kasteel van Castelnaud.

Het kasteel van Castelnaud behoort tot de mooiste kastelen van de Dordogne. Het eerste kasteel werd in de 12e eeuw gebouwd., maar werd diverse keren verwoest. Desondanks ligt het er fraai bij, mede dankzij een recente grootschalige renovatie.

Sinds 2006 is het Chateau van Castelnaud een museum, waar je goed kunt zien hoe in de middeleeuwen werd gevoerd. Onder meer met de Trebuchet, een soort slingerwapen of katapult. Je kunt het Kasteel van Castelnaud bezoeken, met of zonder rondleiding. Je vindt dit kasteel in Périgord Noir, bij het plaatsje Castelnaud-la-Chapelle.

Meer informatie: castelnaud.com

Lekker overnachten in de Dordogne

Ik heb op meerdere locaties overnacht, van campings tot kastelen. De keuze aan hotels, vakantiewoningen, Bed & Breakfasts en appartementen is groot. Meestal zijn ze ook nog redelijk geprijsd. Hou er wel rekening mee dat het een populaire regio is. In het hoogseizoen zou ik niet te lang wachten met boeken.

Kasteel van Beynac

Het Chateau de Beynac.

Een andere fraai kasteel is het Chateau de Beynac, dat in de 12e eeuw werd gebouwd door de Baronnen van Beynac. Het staat op de top van een kalkstenen plateau. Het heeft een rumoerige geschiedenis. Zo is het onder meer belegerd tijdens de Honderdjarige Oorlog.

Bijzonder is dat het kasteel een versterkte kerk heeft; de Notre-Dame-de-l'Assomption. Ook is het uitzicht over de vallei zeer de moeite waard. Je kunt het kasteel bezoeken, waarbij je veel uitleg krijgt over het kasteel en haar geschiedenis.

Meer informatie: chateau-beynac.com

Domme

Zonsopgang bij Domme in de Dordogne.

Domme is een historisch stadje bovenop de rotsen langs de rivier de Dordogne. Het heeft een imposante ommuurde vesting en drie nog intacte stadsmuren. Het fort werd in 1281 door Filips de Stoute gesticht. Het ligt op zo'n 155 meter boven de rivier. Ook de middeleeuwse kerk en het stadhuis zijn fraai. Vergeet ook de Grot van Domme niet, deze kun je bereiken via de oude markthal.

Monpazier

De schoonheid van Monpazier.

Het dorp Monpazier ligt in het arrondissement Bergerac. Het is vooral bekend door de Venus van Monpazier, een venusbeeldje dat minimaal 22.000 jaar oud is. Het beeldje kun je zien in het Nationaal Archeologisch Museum in het nabijgelegen Saint-Germain-en-Laye. Monpazier is leuk om even door heen te lopen, het is opvallend klein. De centrale markt vormt het middelpunt, met onder meer de markthal. Het dorp ligt ten zuiden van Bergerac.

La Roque-Gageac

De huizen van La Roque-Gageac.

La Roque-Gageac behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk, ook wel bekend als Les Plus Beaux Villages de France. Het ligt fraai tegen de steile rotswand, waardoor het dorp langgerekt is. De hoofdstraat kenmerkt zich door talloze fraaie historische huizen. Daarnaast zijn er enkele smalle straatje die je kunt verkennen. Je vindt La Roque-Gageac vlak bij Domme.

Kasteel des Milandes

Het Kasteel des Milandes.

Het Chateau des Milandes is een beroemd 15-eeuws kasteel. Het is gebouwd in 1489 door François de Caumont, heer van Castelnaud. Hier leefde ooit de bekende zangeres Josephine Baker. Je kunt het kasteel en den tuinen bezoeken. Ook zijn er geregeld voorstellingen.

Meer informatie: milandes.com

Kajakken en kanoën over de Dordogne

Kajakken bij Beynac et Cazenac in de Dordogne.

Een van de beste manieren om de Dordogne te verkennen is per kajak of kano. Deze excursie laat je het landschap op een geheel andere manier zien. Ik heb het een dag gedaan en vindt het een van de dingen die je absoluut moet doen. Je vindt in deze regio maar liefst vijf rivieren: Dordogne, de Vézère, de Auvézère, de Isle en de Dronned. Je kunt ze allemaal verkennen. Op diverse plekken worden kajak tours aangeboden. Vraag wel vooraf naar de moeilijkheidsgraad. Neem de tijd voor deze trips, dan kun je optimaal genieten.

Boek je excursie online

Beste tijd om de Dordogne te bezoeken

Je kunt deze regio het gehele jaar bezoeken. Met name het voorjaar en het najaar zijn perfect om lekker actief te zijn. In de zomer is het weer goed, maar kan het ook erg warm zijn. Wat wel perfect is als de kinderen lekker willen zwemmen in de rivieren. De winter is vooral populair bij wandelaars en cultuurliefhebbers. Zij bezoeken dan de vele kastelen en musea.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen