blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Grotten van Lascaux

De wieg van de Prehistorie

De Grotten van Lascaux in Frankrijk zijn wereldberoemd om de rotstekeningen. De vele schilderingen van met name dieren in het gebied, zijn gemaakt tussen 12.000 en 20.000 voor Christus. Ook is het de eerste vindplaats van de Cro-Magnonmens die de tekeningen maakte. Zelfs hun rotswoningen zijn er te zien. Dit zijn de belangrijkste tips voor het bezoeken van de Grotten van Lascaux.

De beroemde grotten van Lascaux herbergen de meest bekende grotschilderingen van Frankrijk. De vondst in 1940 zet dit gebied ineens op de kaart. De vele rotstekeningen in de smalle grotten zijn extreem gedetailleerd en kleurrijk.

Lascaux ligt in de Vallei van Vézère. Deze vallei in de Dordogne wordt de wieg van de prehistorie genoemd. Met talloze grotten, waarvan volgens wetenschappers Lascaux de rijkst beschilderde prehistorische grot ter wereld is.

Welke dieren zie je in Lascaux?

In het gebied, dat deel uitmaakt van de Périgord, zijn meer dan honderd opgravingen gedaan uit de prehistorie. Sommige klein, andere onvergelijkbaar. Lascaux is de absolute trekpleister. In de grot zijn vooral schilderingen gevonden van dieren die hier vroeger voorkwamen: bizons, herten, paarden, rendieren, stieren en één holenbeer.

Lascaux grotten.

Opmerkelijk genoeg zie je hier geen mammoeten, terwijl de verderop gelegen Grotte de Rouffignac bekend staat als de ‘grot van de honderd mammoeten’. Daar zijn overigens ook tekeningen van wolharige neushoorns te zien. Waarom hier gene mammoeten te zien zijn is onbekend.

Complete grotten van Lascaux nagemaakt

Ook al lijkt het alsof je hier een grot in gaat, het is niet waar. Speciaal voor toeristen zijn de twee belangrijkste grotten gesloten en in zijn geheel nagemaakt. En in een bezoek te doen. 

De reden? Dit om de schadelijke adem van mensen tegen te gaan. Als ook om vernielingen te voorkomen. Geloof het of niet, je ziet het verschil niet als je hier rond loopt door de smalle gangen.

Overnachten in de omgeving

In de nabije omgeving zijn nog veel attracties te vinden. Daarom heb ik hier meerdere nachten doorgebracht. Je hebt diverse kleine hotels, knusse gites en handige appartementen. Zorg wel dat je op tijd boekt, want dit is een populaire bestemming. Dit geldt vooral voor de vakanties.  

Bezoekerscentrum van Lascaux

In het bezoekerscentrum krijg je uitleg over hoe de grotten zijn nagemaakt. Alsook verdere uitleg over het hoe en waarom, met vaak getailleerde voorbeelden. 

Ook vind je hier veel informatie over hoe alles is getekend destijds, hoe ze aan de kleuren kwamen en meer. Ook zie je van alles over de techniek die werd gebruikt om de dieren te tekenen. 

Het is mede hierdoor een zeer interessant bezoekerscentrum, waar je zeker een half uur kunt doorbrengen. 

Boek je excursies online

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen