Waarom moet ik hier heen?

De grotten van Lascaux herbergen de meeste bekende grotschilderingen van Frankrijk. De vondst in 1940 zet dit gebied ineens op de kaart. De vele rotstekeningen in de smalle grotten zijn extreem gedetailleerd en kleurrijk. De meeste zijn zo'n 17.000 jaar oud.

Lokale naam: Grotte de Lascaux, Engelse naam: Lascaux Caves

De Vallei van Vézère in de Dordogne wordt de ‘wieg van de prehistorie’ genoemd. Met talloze grotten, waarvan volgens wetenschappers Lascaux de rijkst beschilderde prehistorische grot ter wereld is. De vele schilderingen van met name dieren in het gebied, zijn gemaakt tussen 12.000 en 20.000 voor Christus. Ook is het de eerste vindplaats van de Cro-Magnonmens die de tekeningen maakte. Zelfs hun rotswoningen zijn er te zien.

lacaux-grottekeningen

In het gebied, dat deel uitmaakt van de Périgord, zijn meer dan honderd opgravingen gedaan uit de prehistorie. Sommige klein, andere onvergelijkbaar. Lascaux is de absolute trekpleister. In de grot zijn vooral schilderingen gevonden van dieren die hier vroeger voorkwamen: bizons, herten, paarden, rendieren, stieren en één beer.

Corno’s reistips:

Je kunt op eigen initiatief de grotten bezoeken of met een begeleide dagtour mee.

Opmerkelijk genoeg geen mammoeten, terwijl de verderop gelegen Grotte de Rouffignac bekend staat als de ‘grot van de honderd mammoeten’. Daar zijn overigens ook tekeningen van wolharige neushoorns te zien.

lacaux-grotschilderingen-2

In de grotten van Lascaux kun je vooral schilderingen vinden van dieren die vroeger in Europa voorkwamen. Denk aan bizons, herten, paarden, rendieren, stieren en de holenbeer. Opmerkelijk genoeg zijn hier geen mammoeten (of wolharige neushoorns) te zien, wat in naastgelegen grotten wel het geval is.

Speciaal voor toeristen zijn de twee belangrijkste grotten gesloten en in zijn geheel nagemaakt. Dit om de schadelijke adem van mensen als ook vernielingen uit de echte grotten te weren. Geloof het of niet, je ziet het verschil niet…

Lees mijn reisverhaal:

Ik ben eerder afgereisd naar de Dordogne.

Dordogne; Ontspannen in het zuiden van Frankrijk

Ik ga op pad in de beroemde Dordogne. Lekker actief zijn, de natuur in en cultuur snuiven.

Reisverhaal

Een rondreis door de beroemde Dordogne in Frankrijk. Met bekende, maar vooral ook minder bekende plekken. Want ik wil Moeder Natuur ontmoeten, grenzen verleggen en nieuwe dingen ontdekken. Lekker actief zijn, de natuur in en cultuur snuiven.

Grotten