Labastide d'Armagnac

Middeleeuws dorp in de regio Armagnac

Labastide d'Armagnac wordt gezien als de parel van de regio Armagnac in Frankrijk. Dit deel is vooral bekend door de alcoholische drank Armagnac. Deze is ouder dan bijvoorbeeld Cognac, maar wel minder bekend. Je kunt Armagnac boeren bezoeken in de buurt van het dorp bezoeken en de drank zelf proeven. Dit zijn de bezienswaardigheden van Labastide d'Armagnac. Met in dit artikel ook aandacht voor de leukste excursies die je kunt doen.

De sterke alcoholische drank is vernoemd naar de regio Armagnac. De drank al sinds de 12e eeuw wordt gemaakt. Dit gebeurt op een iets andere manier dan Cognac. Armagnac wordt één keer gedistilleerd, bij Cognac gebeurt dit twee keer en op lagere temperaturen. Beiden distillaten worden gerijpt in eikenhouten vaten. Ook de gebruikte druiven zijn veelal hetzelfde. Armagnac heeft een alcoholpercentage van 40%, Cognac ook of iets hoger.

De regio Armagnac is beschermd; op 6 augustus 1936 kreeg het de naam AOC, (Appellation d'Origine Contrôlée). Hierdoor mogen alleen in dit gebied geoogste druiven worden gedistilleerd tot Armagnac. Dit zijn de regio's:

  • Bas-Armagnac
  • Armagnac-Ténarèze
  • Haut-Armagnac

Het dorp bezoeken

Het centrale plein van Labastide d'Armagnac. ©Corno van den Berg

Het dorp Labastide d'Armagnac is nog een Middeleeuwse dorp, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Hier maken diverse families al eeuwenlang Armagnac. Ik ging er kijken en maakte talloze excursies in de omgeving.

De naam komt van bastide, dit is een typisch Middeleeuwse stad uit zuid-Frankrijk. Het staat voor opvallend rechte straten met een centraal plein en een kerk. Labastide-d'Armagnac ademt nog het verleden uit.

Armagnac makers bezoeken

Stéphane de Luze van Château de Briat. ©Corno van den Berg

In deze regio kun je talloze Armagnac distilleerders bezoeken. Een deel ervan ligt rond het dorp Labastide d'Armagnac. Met bekende namen als Domaine d'Espérance, Château du Prada en Château de Briat. Je krijgt uitleg over het proces, de diverse soorten (diverse druiven) en je mag proeven. Het is zeer de moeite waard.

Overnachten in Labastide d'Armagnac

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in Labastide d'Armagnac om diverse wijnhuizen te kunnen bezoeken bijvoorbeeld. En om de omgeving te verkennen. In het dorp vind je diverse kleine hotels, gites en appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, veel zijn in de vakanties vaak vol.

Notre Dame des Cyclistes

De Notre Dame des Cyclistes in Labastide-d'Armagnac. ©Corno van den Berg

De Notre Dame des Cyclistes is een bijzondere kerk bij het dorp Labastide-d'Armagnac. Sinds 18 mei 1959 is de oude kapel opgedragen aan beroemde wielrenners. Hij werd officieel ingewijd door de bisschop van Dax. Je vindt hier meer dan 600 truien van wereldkampioenen, maar ook van winnaars van de Tour de France. De kerk hangt letterlijk vol met memorabilia uit de wielersport.

Lees mijn tips voor de Notre Dame des Cyclistes

Fietsroute La Scandibérique

Op de fietsroute La Scandibérique. ©Corno van den Berg

La Scandibérique is een beroemde fietsroute van duizenden kilometers. De Pelgrimsroute loopt van Noorwegen naar Spanje. Hij loopt voor een deel door de regio van Armagnac. Ik fietste een stuk dwars door bossen en kleine dorpjes. Het is een goede manier om dit gebied te ontdekken. Je kunt ter plekke een fiets huren en op pad gaan. Dit kan alleen, maar ook met een gids. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen