Notre Dame des Cyclistes

Unieke kerk voor beroemde fietsers

De Notre Dame des Cyclistes is een bijzondere kerk bij het dorp Labastide-d'Armagnac. Sinds 18 mei 1959 is de oude kapel in Frankrijk opgedragen aan beroemde wielrenners. Hij werd officieel ingewijd door de bisschop van Dax. Je vindt hier meer dan 600 truien van wereldkampioenen, maar ook van winnaars van de Tour de France. De kerk hangt letterlijk vol met memorabilia uit de wielersport. Dit zijn de bezienswaardigheden van Notre Dame des Cyclistes.

Het kerkje is nu bekender dan het plaatsje, dat slechts uit 800 inwoners bestaat. Meer en meer liefhebbers kunnen de kerk vinden. De kerk is al jaren een magneet voor wielerliefhebbers. Hij wordt dan ook wel La Maison des Cyclistes genoemd.

De Notre Dame des Cyclistes ligt op een onopvallende plek, maar als je binnen komt begrijp je de adoratie. Al snel zie je de gele truien van Jacques Anquetil, Luis Ocaña, Bernard Hinault en van de wereldkampioenen Jan Raas en Eddy Merckx. Deze zijn bijna allemaal met liefde geschonken door de wielrenners zelf. 

Een paar van de meest bijzondere truien, van onder meer Jan Raas. ©Corno van den Berg

In de kapel hangen tientallen truien van bekende en minder bekende wielrenners. Ook staan er enkele fietsen, waaronder een die werd gebruikt bij de eerste Tour de France in 1903. 

Bijzonder is dat de kerk nog wordt gebruikt, al zijn het vooral wielerliefhebbers die bidden voor hun favoriet. En hopen dat de Tour de France een succes wordt.  

Het altaar

Het altaar ligt achterin en bevat nog het originele tabernakel uit de 16e eeuw. Je ziet de maagd Maria, die is gesneden in hout door een eenzame zeeman uit die tijd. 

Het Mariabeeld op de parkeerplaats 

Als je aankomt moet je ook even kijken bij het Mariabeeld. Er staat geschreven: ,,Heilige Maria, koningin van de wereld, bescherm alle wielrenners, die uit liefde voor de mooie natuur van Onze Heer Jezus Christus, deze wereld in alle windrichtingen doorkruisen." 

Notre Dame des Cyclistes van buitenaf. ©Corno van den Berg

Luis Ocaña

Een deel van de kerk is ingericht als Luis Ocaña Museum. De voormalige Spaanse profwielrenner leefde in het nabijgelegen Caupenne-d'Armagnac. Hij pleegde zelfmoord in 1994 nadat hij bij een bloedtransfusie hepatitis C had opgelopen. Ocańa werd bij het Notre Dame des Cyclistes ten grave gedragen, onder meer door Eddy Merckx.

Tour de France en de kerk

De organisatoren van de Tour de France hebben de kerk in hun hart gesloten. Sterker nog, op 9 juli 1989 vertrok een etappe van de Tour zelfs bij de kerk. Daarnaast kwamen de renners van de Tour de France langs in de jaren 1984, 1989, 1995, 2000 en 2017.

Overnachten in het nabijgelegen Labastide d'Armagnac

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in Labastide d'Armagnac om diverse wijnhuizen te kunnen bezoeken bijvoorbeeld. En om de omgeving te verkennen. In het dorp vind je diverse kleine hotels, gites en appartementen. Deze kun je eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, veel zijn in de vakanties vaak vol.

Notre Dame des Cyclistes bezoeken

De kerk is slechts op beperkte tijden open, meestal pas in de namiddag. Check vooraf of de kerk open is, dit kan onder meer in Labastide-d'Armagnac.

Adres: 40240 Labastide-d'Armagnac

Zie meer informatie van de kerk en de regio

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen