Lavendel in bloei in de Provence zien

Ongekend kleurrijk en heerlijk ruikend natuurspektakel

De lavendel in de Provence in bloei zien is magisch. Dit deel van Frankrijk is de plek om de bloeiende planten te zien. En vooral ook te ruiken. En als je door de Provence rijdt kom je ze vanzelf tegen. Maar wat zijn de mooiste plekken? De plaatsen waar je de golvende velden van paars hebt. En je neus bijna verdrinkt in de zachte geur van lavendel.

Wie aan de Provence denkt, ruikt de lavendel al. Lavendel bloeit hier van half juni tot eind juli. In sommige delen van de Provence zelfs tot half augustus. Dit hangt af van de hoogte van het gebied en het moment van de oogst.

Routes per auto door de Provence

Er zijn diverse routes door de Provence die langs schijnbaar oneindige lavendelvelden lopen. Waar de geur van lavendel overheerst en de kleur alleen maar paars lijkt. Dit zijn de beste plekken om lavendel in de Provence te zien.

Plateau de Valensole

Lavendel bij Valansole.

De lavendelvelden van Plateau de Valensole zijn waarschijnlijk het meest gefotografeerd in de Provence. En misschien wel wereldwijd. Dit zijn ook de grootste lavendelvelden van de Provence.

Luberon Valley lavendel velden

In de directe omgeving van Luberon is ook een goede plek voor lavendel. De dorpjes op de heuvels, de bossen zorgen al voor een authentiek Provence-gevoel. Zeker als je daar de lavendelvelden bij op telt. Enkele goede plekken zijn: In het midden tussen de dorpen Gordes, Lacoste en Bonnieux. Ook het kleine stadje Rustrel wordt omgeven door lavendelvelden. Het beroemde Chateaux du Bois heeft ook diverse lavendelvelden. Een ideale plek voor foto’s.

Abdij van Sénanque

Het klooster Abbaye Notre-Dame de Sénanque is bekend van de ansichtkaarten. Het is tevens een van de hoogste plekken met lavendelvelden in Frankrijk. Ze liggen mooi gedrapeerd tussen de heuvels, met op de achtergrond het klooster. De abdij werd gesticht in 1148 als dochterklooster van de abdij van Maza. 

Het is een abdij met een bijzonder verhaal. De monniken hadden in deze regio opvallend veel landbouwopbrengsten door de teelt van allerlei gewassen. En dus verdienden ze veel geld. Zoveel, dat de bouw van de kerk kon worden gefinancierd. De monniken werken er nog steeds. Ze maken nog steeds talloze producten van de lavendel, die je in een winkeltje kunt kopen.

Plateau de Sault lavendelvelden

De lavendelvelden van Sault liggen op de rand van een bos aan de ene kant en een vallei aan de andere kant. Het stadje Sault heeft heerlijke middeleeuwse straatjes en ideaal voor een lunch na een bezoek aan de velden. Een van de beroemde plekken hier is La Bastide des Bourguets, of eigenlijk er tegenover. Hier vind je lavendelvelden met bergen op de achtergrond en een hutje.

Overnachten in de Provence

De Provence kun je op talloze manieren ontdekken. Ik heb er een rondreis gemaakt, maar je kunt ook eenvoudig op een plek blijven en van daaruit excursies maken. Je vindt hier een grote diversiteit aan locaties om de nacht door te brengen. Denk aan knusse hotels, ruime vakantiehuizen, maar ook handige appartementen. Je kunt ze eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, veel zijn snel volgeboekt in de vakanties.

Wandelen en fietsen in de lavendel velden

De heuvels van de Provence zijn ideaal om te wandelen. En om te fietsen, zeker met een ebike. Een van de mooiste wandelingen door de lavendelvelden is het 5 kilometer lange ‘lavendelpad’ bij Sault. Deze slingert door de lavendelvelden heen, waarbij je talloze fotostops kunt maken.

Wanneer staat lavendel in de Provence in bloei?

In dit deel van Frankrijk bloeit de lavendel van eind juni tot het begin van augustus. De piek is begin juli, maar dit kan variëren. Het heeft te maken met de regen in de weken er voor. Door de regen gaan de bloemen groeien en lopen ze enkele dagen daarna uit.

Zonnebloemen en lavendel

Zonnebloemen en lavendel.

Veel lavendel wordt naast zonnebloemen verbouwd in de Provence. Deze zonnebloemen staan in juli en augustus volop in bloei. Als je ‘het beste van beide werelden’ wilt moet je dus in die maanden komen. 

Maar ja, dat is ook het hoogseizoen voor wat toeristen betreft. En dus kan het op diverse plekken erg druk worden. Met name bij het klooster Abbaye Notre-Dame de Sénanque, dat iedereen op de foto wil zetten. 

Probeer dus voor de schoolvakanties te gaan. En vermijd weekenden. Het beste kun je heel vroeg in de ochtend gaan. Dan is het relatief rustig en valt het zonlicht mooi op de velden. Ook ideaal voor foto’s dus. Net als de zonsondergang, als de meeste toeristen weg zijn. 

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen