Provence

Een van de meest beroemde regio's ter wereld, die typisch Frankrijk is

De Provence is voor velen het ideale Frankrijk. De beroemde regio ligt tussen de Middellandse Zee, het Rhônedal en Noord-Italië. Het is een heerlijk divers gebied, waar het in elk seizoen goed vertoeven is. Iets wat ook schilder Vincent van Gogh al doorhad. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van de Provence. 

Je vindt hier een heerlijke mix van zonnig weer, lekker eten, nationale parken en natuurlijk lavendel. Dit gebied is goed voor een rondreis van meerdere dagen, al kan meerdere weken ook. Zelfs een paar dagen, als je op doorreis bent, is genieten met alle zintuigen. En ja, de Provence moet je eens in je leven hebben bezocht.

Grote diversiteit

De beroemde Provence kent een warm Mediterraan klimaat, een heerlijke lokale keuken en genoeg plekken om er op uit te gaan. Ook steden als Marseille, Nice, Toulon, Gorde en Aix-en-Provence behoren tot dit gebied. Maar er is nog veel meer te ontdekken.

Lavendel in bloei zien

Lavendel in de Provence.

Het is een magisch beeld. De lavendel in de Provence in bloei zien is magisch. Dit deel van Frankrijk is de plek om de bloeiende planten te zien. En vooral ook te ruiken. En als je door de Provence rijdt kom je ze vanzelf tegen. Maar wat zijn de mooiste plekken?

Lees mijn artikel over de Lavendel in bloei zien in de Provence

Gorges du Verdon

Dit is de grootste kloof van Europa.

Gorges du Verdon is de bekendste en grootste kloof van Europa. Hij is uitgesleten door een rivier over een lengte van 25 kilometer. De rotswanden zijn tot wel 700 meter hoog en zeer imposant. Het is een geliefd gebied bij bergbeklimmers en natuurliefhebbers.

Lees mijn artikel over Gorges du Verdon

Camargue

Camargue

Het is een immens moeras aan de Middellandse Zee: De Camargue. Dit reservoir is zeer belangrijk voor het totale watersysteem van de omgeving. Je kunt hier talloze wilde dieren zien. Zoals honderden Europese flamingo’s, maar ook wilde paarden en veel vogels.

Lees mijn artikel over de Camargue

Mont Ventoux

De berg kent een bijzonder klimaat en weinig planten.

De wereldberoemde Mount Ventoux is een magische berg in het zuiden van Frankrijk. En is niet alleen geliefd bij wielrenners. Het is ook een populaire plek om te wandelen. Of om simpelweg te genieten van het uitzicht. De berg wordt ook wel de kale berg of hel van het zuiden genoemd. Mount Ventoux is een bezoek absoluut waard.

Lees mijn artikel over de Mont Ventoux

Roussillon

Zo mooi is wandelen in Roussillon.

De gele en rode rotsen van Roussillon zijn magisch mooi. Terwijl het dorp Roussillon volgens velen behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Het ligt bovenop een steile heuvel en heeft kenmerkende rode gebouwen. Het is een perfecte plek om te wandelen, of te fietsen. Ik deed beiden en genoot van dit gebied.

Lees mijn artikel over Roussillon

Pont du Gard

Kajakken bij Pont du Gard.

De Romeinen bouwden Pont du Gard. Je kunt goed zien hoe vernuftig de Romeinen waren in het transporteren van water. Het aquaduct is 49 meter hoog en bestaat uit 3 niveaus. Een tocht per kajak naar dit aquaduct is erg populair. 

Lees mijn artikel over Pont du Gard

Avignon

De stad Avignon in Frankrijk.

Avignon is een parel. Het paleis, het fort en de middeleeuwse brug zijn een bezoek waard. Het bekende liedje Sur le pont d’Avignon stamt al uit de 15e eeuw en bezong een dans van vrouwen op de brug. De stad ligt aan de rivier de Rhône. Je kunt de stad goed bezoeken, maar je moet eigenlijk ook het water op.

Lees mijn artikel over Avignon

Calanques National Park

Zo mooi is het landschap van dit nationaal park.

Calanques National Park ligt in het uiterste zuiden van Frankrijk. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Wat zonde is, want dit natuurgebied aan de Middellandse Zee is zeer de moeite waard. Het is een van de minder bekende parels van de beroemde Provence.

Lees mijn artikel over Calanques National Park

Overnachten in de Provence

De Provence kun je op talloze manieren ontdekken. Ik heb er een rondreis gemaakt, maar je kunt ook eenvoudig op een plek blijven en van daaruit excursies maken. Je vindt hier een grote diversiteit aan locaties om de nacht door te brengen. Denk aan knusse hotels, ruime vakantiehuizen, maar ook handige appartementen. Je kunt ze eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, veel zijn snel volgeboekt in de vakanties.

Beste tijd voor de Provence

Je kunt dit gebied het gehele jaar bezoeken. In de winter is het hier gemiddeld zo'n 10 tot 15 graden, al kan het hier ook fris worden. Het voorjaar is perfect voor allerlei bloemen, al is natuurlijk de bloeiende lavendel het absolute hoogtepunt. Net als de bloeiende zonnebloemen, die daar net weer achteraan komen. Let wel op; dit is dan hoogseizoen in de Provence. 

Het najaar is heerlijk, met vaak zacht weer. Het is dan ook (iets) minder druk. Dit is perfect om te wandelen, de steden te bezoeken en te genieten van het heerlijke buitenleven.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen