Meer van Annecy

Beroemd meer in Frankrijk met onder meer de stad Annecy en omliggende bergen

Het Meer van Annecy ligt bij de stad Annecy en is een van de bekendste meren van Frankrijk. Het water van het meer van Annecy is opvallend felblauw van kleur en ideaal om er in te zwemmen. Of er omheen te fietsen en wandelen. En het is een van de meest bekende plekken in Frankrijk voor paragliding. In dit artikel noem ik ook een bijzondere en zeer populaire excursie. Dit zijn de beste tips om het Meer van Annecy te bezoeken. 

Het meer is bijna 15 kilometer lang en opvallend ondiep. Het is maximaal 86 meter diep, maar op talloze plaatsen veel minder. Waardoor het water warmer is dan verwacht. Volgens geleerden werd het meer ongeveer 18.000 jaar geleden gevormd. Na de laatste ijstijd smolten een groot deel van de grote gletsjers.

Het water uit het meer komt uit de bergen via talloze beekjes met prachtige namen als de Ire, de Eau morte, de Laudon, de Bornette en de Biolon. Maar ook ondergrondse bronnen zoals de Boubioz. Het water is kristalhelder. Het zit vol mineralen. Zeker als je wat hoger staat in de omliggende bergen valt het op hoe blauw het is. En bij het parapenten kun je het ook erg goed zien.

Het Meer van Annecy is beroemd bij de Fransen, maar iets minder bij ons. Het meer ligt ingeklemd tussen de bergen en is zeer de moeite waard door het stadje Annecy. Terwijl ook de geschiedenis zeer interessant is.

Paragliding Meer van Annecy

Paragliding bij het Meer van Annecy. ©Corno van den Berg

Paragliding boven het Meer van Annecy is een heus avontuur. Je kunt hier tot over een uur in de lucht hangen en van het meer, de bergen en omgeving genieten. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Ik deed het en vond het geweldig, met ene heerlijk uitzicht. Zo zag ik onder meer steenbokken op de kliffen.
Lees mijn artikel over Paragliding Meer van Annecy

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De stad Annecy

Annecy ©Corno van den Berg

Aan het meer liggen verschillende stadjes, waarvan Annecy de meest bekende is. En het is ook de meest bijzondere. Dit komt met name door het oude centrum en de riviertjes die door de stad lopen naar het meer. Annecy ligt aan de noordoever van het Meer van Annecy.

Palais de l’Isle

Het beroemde Palais de l’Isle stamt uit de 12e eeuw en is het symbool van de stad. Deze voormalige gevangenis was ook een paleis. Het is een van de meest gefotografeerde monumenten in Frankrijk. Als je er rond loopt begrijp je waarom.

Château d’Annecy

Het Kasteel van Annecy. ©Corno van den Berg

Het Kasteel van Annecy is een overduidelijk kenmerk van de stad. Het was ooit het huis van de graven van Genève en de hertogen van Genevois-Nemours tussen de 12e en de 16e eeuw. Je kunt het bezoeken; het is een museum waar je veel kunt leren over het verleden van het kasteel en de stad.

Kathedraal van Saint-Pierre

De Kathedraal van Saint-Pierre is imposant. De kathedraal is gebouwd in de 16e eeuw en kun je bezoeken. Binnenin kun je een groot aantal kunstvoorwerpen uit de 19e eeuw bekijken.

Rue Sainte-Claire

De Rue Sainte-Claire is de mooiste straat van Annecy. Dit komt vooral door zijn romantische bogen her en der. De straat dateert uit de 17e eeuw.

Rue Royale

De Rue Royale is het kloppende hart van de stad. Je vindt hier talloze winkels, maar ook tuinen en de fontein van Saint Jean. Een heerlijke straat om rond te struinen, te proeven en te genieten.

Overnachten in en rond Annecy

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in Annecy. Het is een heerlijk levendig stadje met leuke restaurants en bars. En je loopt zo naar het meer toe. Ook heb ik geslapen in Talloires, een van de andere dorpen aan het meer. Er is een grote keuze aan hotels, vakantiewoningen en appartementen in de buurt. Wees er wel op tijd bij in de vakanties. Dit is een populair gebied.
Bekijk de leukste accommodaties

De Pont des Amours

De Brug van de Liefdes zie je vanzelf als je de rivier volgt naar het meer. Je kunt met bootjes onder de brug varen, maar er ook overheen lopen. Hij is gemaakt van ijzer en stamt uit de 20e eeuw.

Talloires-Montmin

Talloires. ©Corno van den Berg

Talloires-Montmin staat bekend als een rijkeluisstadje aan het Meer van Annecy. Hier staan luxe huizen, met een bijpassende haven. Je kunt hier wandelen langs de promenade en goed eten in de diverse luxe restaurants.

Chateau de Duingt

Chateau de Duingt is een kasteel, dat geen kasteel is. Dit fraaie gebouw lijkt op een kasteel, maar heeft nooit die functie gehad. Het ligt idyllisch aan het meer en is perfect voor foto’s. In elk seizoen. in de winter ligt er sneeuw op de bergtoppen op de achtergrond.

Vuurwerk Festival Meer van Annecy

Elk jaar wordt er een groot vuurwerk festival georganiseerd begin augustus. Het kleurrijke vuurwerk wordt bij Pâquier in Annecy boven het meer afgeschoten. Er worden speciale tribunes gebouwd, waarvoor je moet betalen. Maar je kunt vanaf talloze plekken in de omgeving ook perfect het vuurwerk zien. Gratis.

Met de veerpont varen over het Meer van Annecy

Meer van Annecy boot. ©Corno van den Berg

De Lac D’Annecy Express is een veerpont die de belangrijkste plaatsen aan het meer aandoet. Je kunt overal op- en afstappen en alter je weg vervolgen. het is een zeer handige manier om de drukte op de wegen te voorkomen. Maar vooral ook om de omgeving vanaf het water te zien.

Zwemmen in het meer

Het meer leent zich voor een heerlijke zwempartij. Er zijn diverse zandstranden aangelegd, waar het heerlijk toeven is. Daarnaast zijn veel delen met riet begroeid, waardoor je veel vogels kunt zien. Waaronder zelfs de ijsvogel.

Fietsen rondom het meer

Je kunt om het meer fietsen. De route heet Promenade cyclable de lac d’Annecy. Het is een voor Franse begrippen breed fietspad dat volledig rond het meer gaat. En het is opvallend vlak. In totaal hoef je slechts 300 meter hoogteverschil te nemen, waardoor het perfect is voor families. 

Het makkelijkste stuk is de westzijde. Hier loopt het fietspad grotendeels over een oude spoorlijn. Met vrijwel geen hoogteverschil. Aan de oostzijde is het iets anders. Bij Menthon-Saint-Bernard/Talloires ligt een verraderlijk steil klimmetje. Maar de rest is vlak dus mag geen probleem zijn. 

De redding van het vervuilde Meer van Annecy

Wie nu het Meer van Annecy bekijkt zal niet kunnen geloven dat het meer in de jaren 50 van de vorige eeuw zwaar vervuild was. Alle omliggende dorpen loosden hun afvalwater op het meer waardoor er teveel voedingsstoffen in het water kwamen. Hierdoor verdween zelfs de blauwe kleur.

Dr. Paul Servettaz uit Annecy zag het met lede ogen aan, maar in die tijd bestonden woorden als ‘ecologie’ en ‘milieu’ nog niet. Hij benaderde Senator-Burgemeester Charles Bosson en ze maakten een plan. In 1957 werd de SILA (Syndicat intercommunal du lac d’Annecy) opgericht, waarna al snel het eerste waterzuiveringsstelsel werd gebouwd. Dit was inclusief opvangbekkens, een pompstation en een vernieuwend zuiveringsstation. 

Het plan was revolutionair en geldt als groot voorbeeld. In 1994 werd een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie in gebruik genomen. Ook nu nog stroomt er in het meer Het meer slechts regenwater en water uit de erin uitkomende waterlopen. Waardoor het erg veilig is om in te zwemmen.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen