Mont Ventoux

Beklim de Reus van de Provence

De Mount Ventoux is een magische berg in de Provence in het zuiden van Frankrijk. En is niet alleen geliefd bij wielrenners. Het is ook een populaire plek om te wandelen. Of om simpelweg te genieten van het uitzicht. De berg  wordt ook wel de kale berg of hel van het zuiden genoemd. Dit zijn de bezienswaardigheden van Mount Ventoux. In dit artikel ook aandacht voor wandelen, fietsen en andere excursies.

Mont Ventoux is 1.912 meter hoog

De berg is 1.912 meter hoog, wat niet extreem hoog is. Maar wel als je je realiseert dat het verschil met de voet van de berg maar liefst 1.614 meter is. Mont Ventoux steekt als een puist af bij het overige landschap. Waardoor deze berg uniek te noemen is.

De top lijkt het meest op een berglandschap, omdat er geen bomen of struiken meer groeien. De wind kan venijnig en hard zijn. Terwijl her hier ook veel kouder is dan lager in het dal.

Chapelle Sainte Croix ©Corno van den Berg

De opvallend kale berg biedt een fraai uitzicht over de wijde omgeving. Op de top zie je een weerstation, dat echter niet meer in werking is. Ook zie je een zendmast. Daarnaast vind je hier het Chapelle Sainte Croix, oftewel de Kapel van het Kruis. De kapel is zichtbaar vanaf de top. En je kunt er naar toe lopen.

Met de auto omhoog

Je kunt de berg met de auto nemen, van beide kanten. Sterker nog, het is aan te raden beide kanten te bekijken. Zodat je een goed beeld krijgt van de berg. En je de mooiste plekken vast kunt leggen met camera.

Wandelen naar de top van Mont Ventoux

Wandelaars op Mont Ventoux ©Corno van den Berg

Het is leuker om de berg echt te beleven. En dus moet je eigenlijk te voet gaan. Er zijn diverse routes vanuit de omliggende dorpjes. Het beste kun je bij de lokale VVV vragen naar een kaart. Daarop staan alle routes naar de top. Je wandelt eerst door de bossen, totdat je bij de boomgrens komt. En je zicht krijgt op de top. Al is het dan nog wel enkele honderden meters hoogteverschil.

Fietsen naar de top van Mont Ventoux

Ook bij toerfietsers is de berg erg populair. Met name in het voorjaar en de zomer zie je talloze fietsers die de berg op fietsen. Je kunt van beide kanten de berg op.

Het meest bijzonder is per mountainbike, waarbij je letterlijk buiten de gebaande paden kunt. Ik heb dit ook gedaan en werd aangenaam verrast. De klim is pittig, maar de weg terug is magisch. En veel wilder dan je denkt. Je moet wel opletten voor gevallen bomen, zoals ik ook merkte.

De Mont Ventoux in volle glorie. ©Corno van den Berg

Al meer dan tien keer moesten de renners in de Tour de France (ook vaak Ronde van Frankrijk genoemd) de berg ‘nemen’. Met tot nu toe slechts een Nederlandse winnaar: Jan Janssen in 1967. Als je omhoog fietst zie je vanzelf Tom Simpson’s Memorial.

Tom Simpson was een Britse wielrenner die in 1967 meedeed aan de Ronde van Frankrijk. Hij overleed tijdens de beklimming van de Mont Ventoux. Hij viel van zijn fiets in het extreem warme weer. De temperatuur was zo’n 42 graden die dag. Hij overleed aan hitte en uitputting, mogelijk ook met het gebruik van doping. Het Tom Simpson’s Memorial staat op de plek waar hij overleed.

Overnachten in de buurt van de berg

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in het dorpje Malaucène, dat naast de berg ligt. Hierdoor kon ik eenvoudig gaan wandelen in de vroege ochtend. Er zijn diverse kleine hotels, knusse vakantiewoningen en handige appartementen die je online kunt boeken. Wees er wel op tijd bij. 

Zonsopgang meemaken

Zonsopgang op Mont Ventoux. ©Corno van den Berg

Ik ging in de vroege ochtend met de auto omhoog. Ik had ontbijt met broodjes en koffie bij me. Het was fris, dus een warme jas en zelfs een muts en handschoenen waren nodig. Maar ik kreeg er een heerlijke zonsopgang voor terug. Ik was alleen en kon zeer genieten van de zon die aan de horizon verscheen.

Zonsondergang op de Mont Ventoux

Ook de zonsondergang is vaak mooi. En een stuk warmer dan de zonsopgang. Maar ook vaak drukker. aan jou de keus. Als je de berg op een bijzondere manier wilt beleven is het begin of het einde van de dag dé manier.

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen