Overnachten in een portaledge: Zo gaaf is het! - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Overnachten in een portaledge

Op diverse plaatsen kun je buiten slapen hangend aan de rotsen

Slapen aan een kabel in een portaledge aan de rotsen is een unieke excursie. Je hangt aan een kabel die vastzit in de rotsen. Je bed is een stalen constructie met stevig tentdoek. Die je zelf vast maakt aan de rotsen, weliswaar met hulp van een ervaren klimmer als gids.

Het kan op diverse plaatsen; ik deed het bij het Meer van Annecy in Frankrijk. Maar het wordt bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten aangeboden. De excursie kan iets verschillen, maar in principe komen ze overeen.

Hoe ziet de excursie slapen aan een rots er uit?

Een overnachting in een portaledge is een bijzondere belevenis. Normaal is dit alleen voor bergbeklimmers, maar nu ook voor toeristen. Waarbij je maar een klein beetje hoeft te klimmen en wat je er voor terug krijgt is uniek.

Je verzamelt op een bergweg, waar je een helm en harnas krijgt. Deze draag je zelf, net als je eigen spullen voor de overnachting. De gids draagt de touwen, het eten en meer zaken. Je klimt via een bospad omhoog.

De gids bij het abseilen. ©Corno van den Berg

Totdat je bij de rotswand komt, waar je gaat abseilen via een touw. De gids zekert je, zodat je niet kunt vallen. Al moet je wel achterover leunen, wat een onlogische stap is in je hersenen. In het lager gelegen deel is het bivak. Met een eenvoudig toilet, maar wel genoeg ruimte om te lopen, te zitten en te genieten van het machtige uitzicht.

De portaledges liggen al klaar op de plek waar je gaat dineren en ontbijten. Ze moeten alleen nog worden ophangen, waarbij je mag helpen. Dan mag je in je portaledge klimmen, zodat je weet wat je kunt verwachten als je gaat slapen. Er zijn portaledges voor een persoon, alsook voor twee.

Slapen in de portaledge

Het ophangen van de portaledge. ©Corno van den Berg

’s Avonds klim je in je portaledge. Wat redelijk steil is en waarbij je goed moet vast houden. Maar het is te doen, ook al heb je nog nooit geklommen. En je bent gezekerd, dus diep vallen kan niet. Maar als je gaat slapen is het wel donker. 

Je hoofdlamp helpt, maar het kan geen kwaad om je slaapplek bij daglicht goed te bekijken. Zodat je weet waar je moet zijn. Als je naar het toilet moet heb je hulp van de gids nodig. Deze klimt dan naar je toe en helpt je naar beneden. Waar een simpel toilet wacht. Ook wordt je weer naar je bed geholpen als je klaar bent.

Eten en drinken in een portaledge

Bij deze excursie is diner en ontbijt inbegrepen. Dat wordt ter plekke gemaakt. Het diner is eenvoudig, maar wel warm en smaakvol. En inclusief een glas wijn. Ook is er water. Maar het is slim niet te veel te drinken, zodat je er ’s nachts niet uit moet om te plassen. Wat wel een expeditie kan zijn. Al viel het mij mee.

Bij het ontbijt krijg je onder meer koffie of thee. Die je echt wel rekenen tot de lekkerste uit je leven, vanwege het gevoel. En dat alles met uitzicht op het Meer van Annecy, de omliggende bergen en in de verte nog veel meer bergen. 

Het bevestigen van de haken voor de portaledge. ©Corno van den Berg

De mooiste zonsondergang en zonsopgang

Vanaf je bed aan de rotsen heb je een ultiem uitzicht over de omgeving. Je gaat pas slapen als het donker is. Maar als je bijzondere foto’s wilt maken kun je het beste rond zonsondergang in je portaledge klimmen. En vraag je gids om een foto van jou te maken. Wat echt een unieke foto is…

Waarschijnlijk word je wakker van het eerste daglicht. En zie het eerste daglicht op de bergtoppen in de verte vallen. 

Kan ik er uit vallen ’s nachts?

Het antwoord is simpel: Nee. Hou er rekening mee dat je ’s nachts altijd gezekerd zit aan de rots. Wat even wennen is bij het slapen, maar eigenlijk valt het mee. Het harnas zit om je heupen en benen, terwijl het doek van de portaledge zacht is. Dus je voelt het harnas nauwelijks. 

De kabel heeft elastiek, zodat er een beetje rek in zit als je bijvoorbeeld op je zij wilt liggen. Je harnas wordt vastgemaakt aan een touw dat als extra zekerheid vastzit in de rots. De portaledge zelf zit ook vast in de rots, maar op een andere plek. 

Waar laat ik mijn spullen?

Een van de uitdagingen die ik tegen kwam bij deze excursie is: Waar laat ik mijn camera, mobiel, schoenen en meer? De portaledge heeft een paar kleine zakjes waar bijvoorbeeld je mobiele telefoon in past. 

De schoenen bindt je aan elkaar en vervolgens aan een van de kabels vast. Daarnaast krijg je karabiners, ook wel karabijnhaak genoemd, waarmee je bijvoorbeeld je camera vast kunt maken. Zeker is wel dat je voorzichtig moet zijn. En niets moet laten vallen. 

Genieten van het uitzicht vanaf de portaledge.

Is het koud?

Je slaapt letterlijk in de openlucht. Boven de portaledge zit geen tentdoek, dus het kan fris worden. Er zijn wel portaledges met tentdoek overigens. Gelukkig krijg je een professionele slaapzak waar ook je hoofd warm in blijft. Je kunt helemaal weg duiken in de slaapzak. 

Al kun je ook een eigen slaapzak meenemen. Neem wel iets mee dat je als kussen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een extra trui. Die ’s avonds lekker warm is en je bij het slapen gaan op kunt vouwen onder je hoofd. Logischerwijs wordt deze excursie alleen aangeboden bij goed weer. Aangezien het klimmen er naar toe best lastig kan zijn. En je niet nat wilt worden. 

Kan iedereen het doen?

Feitelijk wel. Onder leiding van de gids kun je de plek bereiken en helpt hij of zij je in de portaledge. Je zit altijd gezekerd, dus je valt er niet uit. Het slapen op deze plek is misschien wel wat spannend, maar echt eng is het alleen als je hoogtevrees hebt. En je wilt juist kijken naar de omgeving, de lichtjes in de verte, het eerste ochtendlicht en meer. En dus heb je een kort nachtje, maar wel een hele bijzondere.

Ik ging live op Facebook toen ik er was

Naar Frankrijk?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 72 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen