Gullfoss

Populaire waterval met veel mist

De Gullfoss waterval is een van de meest populaire watervallen in IJsland. Het vele water valt in een kloof van 32 meter diep, maar het is vooral de hoeveelheid water dat imposant is. Daarnaast is deze waterval eenvoudig te bereiken. De Gullfoss ligt aan de Golden Circle in het westen van het eiland. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden van de waterval. 

De naam Gullfoss betekent Gouden Waterval, wat staat voor de regenboog die hier vaak te zien is in de mist. Bijna altijd kun je hier nat worden van het stuifwater, dat door de wind omhoog wordt geblazen. Waardoor de beleving extra bijzonder wordt. Al moet je je er wel goed op kleden, merkte ik tijdens mijn bezoek.

Bekijk mijn video

Al mijn reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

De waterval ligt in de Hvitá rivier, wat witte rivier betekent. Deze rivier wordt vooral gevoed door gletsjers, maar ook door regenwater. Het water valt op twee plaatsen naar beneden. Wat vanaf de diverse uitkijkpunten goed te zien is. Net als het basalt dat harder is, waardoor dit niet zo snel erodeert als de andere steenlagen. Dit kun je rond de waterval goed zien. De gehele kloof is maar liefst 2,5 kilometer lang en 70 meter diep.  

Gullfoss bezoeken

Zo mooi is Gullfoss in de winter.

Vanuit Reykjavik kun je de Gullfoss en andere populaire bezienswaardigheden in een dag bezoeken. Mede daarom kan het hier erg druk worden. Maar gelukkig zijn er ook nog genoeg momenten om dit natuurwonder in alle rust te bekijken. Je hebt genoeg mogelijkheden om de andere toeristen niet tegen te komen als je je bezoek slim plant.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het wandelpad

Er is een wandelpad langs de rand van de kloof. De meeste mensen lopen naar het uitkijkpunt om daar foto's te maken. Maar je kunt verder langs de rand lopen, zodat je meer van de waterval kunt zien. Met name in de winter kan het hier glad en koud zijn heb ik gemerkt. Dan is opletten echt het devies.

Overnachten bij Gullfoss

Het dichtstbijzijnde stadje is Geysir, dat naast de beroemde geisers ligt. De afstand is slechts 9 kilometer. Er zijn diverse hotels en Bed & Breakfasts en appartementen te boeken. Wees er wel op tijd bij, want deze plekken zijn populair.
Bekijk de leukste accommodaties bij Geysir

Zo vermijd je andere toeristen

De midzomernacht in de zomer bij Gullfoss.

Als je blijft slapen in de buurt kun je vroeg de waterval bezoeken, zoals ik ook deed. Rond tien uur in de ochtend komen de eerste bussen met toeristen. Zij doen in een dagexcursie, meestal per bus of minivan, de meeste hoogtepunten van de Golden Circle. Het beste kun je dus voor 10 uur arriveren. Zeker in het hoogseizoen en andere vakantieperiodes is dit aan te raden. Dan kun je razende water nog goed horen in plaats van gepraat om je heen. En mensen die een selfie maken.

Een andere optie zijn de lange zomer dagen. Tijdens de periode van de midzomernacht is het hier 24 uur per dag licht. De lange dagen beginnen al in mei en lopen door tot september. Hierdoor kun je dus ook in de late avond naar Gullfoss toe gaan. Of zelfs in de nacht als het licht extra zacht is. Dit levert sowieso betere foto's op dan bij fel zonlicht. Of als het bewolkt is. Je foto's (en video's) worden extra sfeervol, wat extra bijzonder is. Ik vond het buitengewoon mooi en opvallend rustig.

Zo fraai is Gullfoss in de winter. ©Corno van den Berg

Het beeld van Sigríður Tómasdóttir

Als je hier loopt zie je een steen met daarop de naam Sigríður Tómasdóttir. Zij wordt gezien als de eerste natuurbeschermer van IJsland, die meehielp Gullfoss te beschermen. In 1907 werd een contract getekend om bij Gullfoss een waterkrachtcentrale te bouwen. Waardoor de waterval zo goed als droog zou vallen. Ook de vader van Sigríður was eigenaar van een stuk grond en tekende de overeenkomst.

Maar Sigríður was zo woest over de plannen dat ze diverse keren naar Reykjavik is gereisd om dit aan te vechten. Volgens verhalen liep ze de 120 kilometer (enkele reis) zelfs op blote voeten. Haar missie kreeg veel aandacht en positieve reacties. Ze kreeg hulp van Sveinn Björnsson, die later de eerste president van IJsland werd. Uiteindelijk ging de bouw niet door, waarna het in 1979 een officiële beschermde status kreeg. 

Meer artikelen over de Golden Circle