Waarom moet ik hier heen?

Bandhavgarh Nationaal Park in India is volgens kenners de beste plek om de tijger in het wild te zien. Dit voormalige jachtterrein van de koninklijke familie van Rewa heeft de grootste dichtheid aan tijgers. Een safari hier roept beelden van Afrika op, totdat de grootste katachtige ter wereld in beeld komt.

In Bandhavgarh kun je tijgers in hun natuurlijke omgeving zien.
In Bandhavgarh kun je tijgers in hun natuurlijke omgeving zien. Corno van den Berg

Het is een oase in een exploderend land. Bandhavgarh is een groene postzegel in de drukke provincie Madhya Pradesh in India. En relatief klein. Feitelijk is het een bergtop met daaromheen meerdere heuvels.

Tezamen met de bossen van Umaria en Katni omvat het beschermde deel zo’n 437 km². Met als belangrijkste inwoner de geelzwart gestreepte koning van het bos.

Een tijger loopt voorbij in Bandhavgarh. Corno van den Berg

Bandhavgarh is één van de ruim twintig nationale parken in Azië waar de tijger nog leeft. En Bandhavgarh is een plek waar getracht wordt dit dier voor uitsterven te beschermen. En daarnaast laat het zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen kennis maken met het dier.

Waardoor langzaam het bewustzijn om dit dier te redden toeneemt. En zo heeft het voormalig jachtterrein van de koninklijke familie nu vooral een beschermende en educatief karakter.

Deze jakhals in Bandhavgarh is op zoek naar een maaltje.
Deze jakhals in Bandhavgarh is op zoek naar een maaltje. Corno van den Berg

De kans om het dier hier te zien is groot, zeker als je er meerdere dagen voor uittrekt. Ook al blijft alles afhankelijk van geluk.

In Bandhavgarh zijn meer dan twintig verschillende zoogdieren geteld. Denk aan diverse soorten herten, wilde honden, lippenberen en pythons. En meer dan 250 vogelsoorten.

Een mannetjes axishert in Bandhavgarh.
Een mannetjes axishert in Bandhavgarh.Corno van den Berg

De naam ‘Bandhav’ betekent broer en ‘garh’ betekent fort, wat een verwijzing is naar het fort op een bergkam van de berg. Onduidelijk is wanneer dit fort is gebouwd, maar archeologen schatten dat het meer dan 2000 jaar oud moet zijn. Daarmee is het, het oudste fort van India. Het ligt op 810 meter hoogte en werd meerdere malen bewoond. Tegenwoordig leeft er niemand.

De wandeling naar het oude fort op de heuvel is een goede manier om het gebied te leren kennen. Corno van den Berg

Het park is ook beroemd vanwege de vele grotten die voor de lokale bewoners heilige plaatsen zijn. Veel grotten hebben inscripties in het Sanskriet, de ceremoniële taal van Hindoes. De grotten vormen tevens de geboorteplek voor veel tijgers.

Het is één van de meest belangrijke redenen waarom hier zoveel tijgers overleven. Als ze jong zijn, zijn tijgers het meest kwetsbaar. De grotten geven de dieren bescherming tegen allerlei roofdieren.

Tijger in Bandhavgarh.
Een mannetjestijger in Bandhavgarh. Corno van den Berg

Beste tijd:
De beste tijd om het park te bezoeken is van februari tot juni. Tenminste wat de dieren betreft en dan met name tijgers en luipaarden.

Gedurende het voorjaar en de zomer is het relatief droog en zijn er geen blaadjes meer aan de bomen. Daarnaast blijven de meeste tijgers dan bij de diverse waterpartijen in het park.

In de winter worden hier relatief minder tijgers gezien. Het park is dicht gedurende het regenseizoen van juni tot en met oktober.

Meer informatie: bandhavgarh-national-park-mp-india.com

Corno’s reistips:

Tijdens je reis door India Bandhavgarh National Park bezoeken? Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.