Waarom moet ik hier heen?

Bandhavgarh Nationaal Park in India is volgens kenners de beste plek om de tijger in het wild te zien. Dit voormalige jachtterrein van de koninklijke familie van Rewa heeft de grootste dichtheid aan tijgers. Een safari hier roept beelden van Afrika op, totdat de grootste katachtige ter wereld in beeld komt.

Wat is Bandhavgarh?

Bandhavgarh Nationaal Park is een oase in een exploderend land zoals India toch wel mag worden genoemd. Bandhavgarh is een groene postzegel in de drukke provincie Madhya Pradesh in India. En het park is relatief klein. Feitelijk is het park een bergtop met daaromheen meerdere heuvels.

In Bandhavgarh kun je tijgers in hun natuurlijke omgeving zien.
In Bandhavgarh kun je tijgers in hun natuurlijke omgeving zien. Corno van den Berg

Tezamen met de bossen van Umaria en Katni omvat het beschermde deel van dit gebied zo’n 437 km². Met als belangrijkste inwoner de geelzwart gestreepte koning van het bos; de majestueuze tijger. Waar elke toerist eigenlijk wel voor komt; om een glimp van dit dier op te vangen.

Tijger in Bandhavgarh
Een tijger loopt voorbij in Bandhavgarh. Corno van den Berg

Op zoek naar de tijger in India

Bandhavgarh is één van de ruim twintig nationale parken in Azië waar de tijger nog leeft. En Bandhavgarh is een plek waar getracht wordt dit dier voor uitsterven te beschermen. En daarnaast laat het zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen kennis maken met het dier.

Waardoor langzaam het bewustzijn om dit dier te redden toeneemt. En zo heeft het voormalig jachtterrein van de koninklijke familie nu vooral een beschermende en educatief karakter.

Jakhals in Bandhavgarh.
Deze jakhals in Bandhavgarh is op zoek naar een maaltje. Corno van den Berg

Andere dieren in Bandhavgarh

De kans om de tijger in de bossen van Bandhavgarh te zien is opvallend groot, als je het vergelijkt met de andere parken in India. Zeker als je er meerdere dagen op safari gaat. Desondanks blijft alles afhankelijk van geluk.

Maar in Bandhavgarh leeft meer. Veel meer dieren dan je denkt waarschijnlijk. In Bandhavgarh zijn meer dan twintig verschillende zoogdieren geteld. Denk aan diverse soorten herten (waaronder het axishert en sambar), apen, wilde honden, gaur, lippenberen en pythons. En meer dan 250 vogelsoorten. Die je zo’n beetje allemaal kunt zien, met wat geluk. Zeker als je een goede gids hebt. Maar dat je meer zult zien dan tijgers is zeker.

Een mannetjes axishert in Bandhavgarh.
Een mannetjes axishert in Bandhavgarh.Corno van den Berg

Waar komt de naam Bandhavgarh vandaan?

De naam ‘Bandhav’ betekent broer en ‘garh’ betekent fort, wat een verwijzing is naar het fort op een bergkam van de berg. Onduidelijk is wanneer dit fort is gebouwd, maar archeologen schatten dat het meer dan 2.000 jaar oud moet zijn. Daarmee is het meteen het oudste fort van India. Het ligt op 810 meter hoogte en werd meerdere malen bewoond. Tegenwoordig leeft er niemand.

Oude fort Bandhavgarh
De wandeling naar het oude fort op de heuvel. Corno van den Berg

Bandhavgarh is ook beroemd vanwege de vele grotten die voor de lokale bewoners heilige plaatsen zijn. Veel grotten hebben inscripties in het Sanskriet, de ceremoniële taal van Hindoes. De grotten vormen tevens de geboorteplek voor veel tijgers.

Het is één van de meest belangrijke redenen waarom hier zoveel tijgers overleven. Als ze jong zijn, zijn tijgers het meest kwetsbaar. De grotten geven de dieren bescherming tegen allerlei roofdieren.

Tijgers in Bandhavgarh.
Een mannetjestijger in Bandhavgarh. Corno van den Berg

Beste tijd voor Bandhavgarh:

De beste tijd om het park te bezoeken is feitelijk van februari tot juni (voorjaar en zomer). Tenminste wat de dieren betreft en dan met name tijgers en luipaarden.

Gedurende het voorjaar en de zomer is het relatief droog en zijn er geen blaadjes meer aan de bomen. Daarnaast blijven de meeste tijgers dan bij de diverse waterpartijen in het park.

In de winter worden in Bandhavgarh relatief minder tijgers gezien. Het park is gesloten gedurende het regenseizoen van juni tot en met oktober.

Meer informatie: bandhavgarh-national-park-mp-india.com

Corno’s reistips:

Tijdens je reis door India Bandhavgarh National Park bezoeken? Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.