Gir National Park

De plek om wilde leeuwen in Azië te zien

Gir National Park is één van de grootste verrassingen in India. Hier leeft een bijzonder roofdier. Weinig mensen weten dat de leeuw niet alleen in Afrika voorkomt, maar ook in Azië. Net als jachtluipaarden en luipaarden trouwens. 

Dit is een uniek beschermd natuurgebied in India. Hier leven nog leeuwen in het wild, zo'n beetje de enige plek in heel Azië waar je dit dier kunt zien. Voor de rest is het die op dit werelddeel uitgestorven. Tijdens een safari kun je nog tal van andere dieren spotten.

Gir is de beste plek om de Aziatische leeuw in het wild te zien. En jij kunt de dieren bezoeken. Via speciale safari’s kun je dichtbij de dieren komen. Ook zie je veel van hun prooidieren. Het is een bijzondere excursie voor natuurliefhebbers. Zeker ook omdat deze roofdieren in Azië bijna zijn uitgestorven.

Een troep leeuwen komt aanlopen in Gir National Park.

Wilde leeuw bijna uitgestorven

De aantallen zijn de afgelopen decennia fors afgenomen. Al wordt met man en macht geprobeerd om verdere teruggang te voorkomen. Onder meer door natuurbeschermingsorganisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds. 

Het wordt door wetenschappers gezien als een ondersoort van de Afrikaanse leeuw. Daarom is zijn Latijnse naam Panthera leo persica. In Gir National Park leven zo’n 500 leeuwen. En het is de laatste populatie van leeuwen in heel Azië. Het park werd geopend in 1965 om deze roofdieren te beschermen.

Een leeuw in Gir National Park in het laatste daglicht.

Verschillen Afrikaanse leeuw en Aziatische leeuw

De leeuwen lijken erg op elkaar, maar de leeuwen in Gir zijn kleiner dan de Afrikaanse soortgenoten. Ook de manen van het mannetje zijn opvallend kleiner dan die in Afrika. Daarnaast hebben de leeuwen in Gir een huidplooi op de buik, die de Afrikaanse leeuwen niet hebben.

Safari door Gir

Gir is ideaal voor een safari per jeep om deze elegante dieren te zien. Dit kan met name in de vroege ochtend en in de namiddag, als het wat koeler is. Waardoor je kans hebt dat de dieren actief zijn. En misschien zelfs wel op jacht. 

In het park leven nog zo’n 500 Perzische leeuwen. Die gewend zijn aan mensen en dus niet schuw zijn. Zodat je meestal goede foto’s kunt maken. Door je komst komt er geld binnen om de dieren beter te beschermen.

De dieren van Gir National Park

Maar er is meer te zien. En zijn nog 38 soorten andere zoogdieren, waaronder luipaarden, gestreepte hyena’s en moeraskrokodillen. Ook zie je diverse soorten herten, die vaak op het menu van de leeuwen staan.

Een antilope in Gir National Park in India.

Daarnaast kun je ongeveer 300 soorten vogels spotten, 37 soorten reptielen en meer dan 2.000 soorten insecten. En duizenden soorten bloemen en planten. Dit is echt een van de ‘hotspots’ van Azië, waarbij je versteld zult staan over de rijkdom.

Hoe kom ik hier?

Dit nationaal park ligt in het westen van India: in Gujarat. Het park is relatief makkelijk bereikbaar. Je kunt hier de leeuwen zien op een heuse safari, net als veel andere dieren overigens.

Naar India?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 13 artikelen over India

Bekijk alle artikelen