Waarom moet ik hier heen?

Gir Forest National Park is een uniek beschermd natuurgebied in India. Hier leven nog leeuwen in het wild, zo'n beetje de enige plek in heel Azië waar je dit dier kunt zien. Voor de rest is het die op dit werelddeel uitgestorven. Tijdens een safari kun je nog tal van andere dieren spotten.

Gir Forest National Park is één van de grootste verrassingen van Azië. Weinig mensen weten dat de leeuw (die we vaak Afrikaanse leeuw noemen) niet alleen in Afrika voorkomt, maar ook in Azië. Net als jachtluipaarden en luipaarden trouwens. Maar de leeuw alleen nog in dit deel van India.

Al zijn al deze roofdieren in Azië bijna uitgestorven. En wordt met man en macht door overheden en natuurbeschermingsorganisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds, aan gewerkt om dit te voorkomen. In Gir leven zo’n 500 leeuwen.

Een leeuwenfamilie in Gir.
Een leeuwenfamilie in Gir. Mayankvagadiya

Gir is de beste plek om de Aziatische leeuw (latijnse naam: Panthera leo persica) in het wild te zien. Deze ondersoort van de Afrikaanse leeuw komt alleen nog hier in Azië voor. Het park werd geopend in 1965.

Verschillen Afrikaanse leeuw en Aziatische leeuw

De leeuwen lijken erg op elkaar, maar de leeuwen in Gir zijn kleiner dan de Afrikaanse soortgenoten. Ook de manen van het mannetje zijn opvallend kleiner dan die in Afrika. Daarnaast hebben de leeuwen in Gir een huidplooi op de buik, die de Afrikaanse leeuwen niet hebben.

Een mannetjesleeuw in Gir.
Een mannetjesleeuw in Gir. Sumeet Moghe

Safari door Gir

Gir is ideaal voor een safari per jeep om deze elegante dieren te zien. Dit kan met name in de vroege ochtend en in de namiddag, als het wat koeler is.

In het park leven nog zo’n 500 Perzische leeuwen. Die gewend zijn aan mensen en dus niet schuw zijn. Maar er is meer te zien. En zijn nog 38 soorten andere zoogdieren, waaronder luipaarden, gestreepte hyena’s en moeraskrokodillen.

Een luipaard in Gir.
Een luipaard in Gir. A. J. T. Johnsingh

Daarnaast kun je ongeveer 300 soorten vogels spotten, 37 soorten reptielen en meer dan 2.000 soorten insecten. En duizenden soorten bloemen en planten. Dit is echt een van de ‘hotspots’ van Azië, waarbij je versteld zult staan over de rijkdom.

Hoe kom ik hier?

Dit nationaal park ligt in het westen van India: in Gujarat. Het park is relatief makkelijk bereikbaar. Je kunt hier de leeuwen zien op een heuse safari, net als veel andere dieren overigens.

Corno’s reistips:

Als je naar en door India wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.