Khardung La: Hoogste weg ter wereld

Unieke weg midden in de Himalaya

Khardung La is een unieke weg in Ladakh. Het is volgens de overheid van India de hoogste begaanbare weg ter wereld. Bordjes suggereren dat hij ruim 5.600 meter hoog is, maar waarschijnlijk is hij slechts 5.359 meter hoog.

Maar dan nog steeds is deze zandweg door de machtige Himalaya uniek. Ik reed hem op een motor; het was een van de mooiste trips in Azië. Tot halverwege de 20e eeuw maakte deze bergpas onderdeel van de route voor handelskaravanen van India naar Centraal-Azië.


Dit is volgens de bouwers de hoogste begaanbare weg ter wereld, zandweg welteverstaan. Waardoor je geregeld in de sneeuw omhoog rijdt. Zonder vangrail of wat dan ook. Dwars door de Himalaya. Met links een berg en rechts een afgrond.

Onderweg op de Khardung La. ©Corno van den Berg

En dus is Khardung La eigenlijk niet de hoogste weg ter wereld. Al staat hij wel in het Guiness Book of Records. Volgens velen is de hoogste weg de Umling La, een recent geopende bergpas op 5.793 meter in de staat Jammu en Kashmir in India.

Desondanks blijft de Khardung La een uitdaging. Door de hoogte rij je geregeld in de sneeuw omhoog. Want zelfs in de zomer is het hier ’s nachts vaak ook nog onder nul. Zonder vangrail of wat dan ook. En de ijle lucht maakt het tot een extra uitdaging.

Uitzicht vanaf de Khardung La. ©Corno van den Berg

Zelf de Khardung La rijden

Er worden tegenwoordig excursies aangeboden om de Khardung La te berijden. Dit kan op diverse manieren. Het kan per auto, waarbij je mee rijdt met een chauffeur. Maar het kan ook per motor, waarbij je dus zelf rijdt. dit gaat meestal op een royal Enfield, die je veel in India ziet. 

Ik deed het per motor en vond het een intrigerende, vermoeiende maar ook ongelofelijke excursie. Je moet wel continu opletten en langzaam rijden. Maar zodoende kon ik wel meer genieten van mijn omgeving. En het landschap behoorde tot het mooiste dat ik ooit heb gezien.

Even op de foto onderweg. ©Corno van den Berg

Hoe kom ik hier?

Veel reizigers bezoeken de Khardung La per auto of per motor. De top ligt zo’n 40 kilometer ten noorden van de stad Leh in het machtige Ladakh. Dat al op ruim 3.000 meter hoogte ligt. Waar je dus goed kunt acclimatiseren. De weg ernaartoe is eenvoudig te bereiken, maar kan wel druk zijn.

Naar India?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 13 artikelen over India

Bekijk alle artikelen