Waarom moet ik hier heen?

Dit is volgens de bouwers de hoogste begaanbare weg ter wereld, zandweg welteverstaan. Bordjes suggereren dat hij ruim 5.600 meter hoog is, maar waarschijnlijk is hij 'slechts' 5.300 meter hoog. Waardoor je geregeld in de sneeuw omhoog rijdt. Zonder vangrail of wat dan ook..

Khardung La is volgens de bouwers de hoogste begaanbare weg ter wereld, zandweg welteverstaan. Bordjes suggereren dat hij ruim 5.600 meter hoog is, maar waarschijnlijk is hij ‘slechts’ 5.359 meter hoog.

Onderweg op de Khardung La.
Onderweg op de Khardung La. Corno van den Berg

Maar, daarmee is hij eigenlijk niet de hoogste weg ter wereld. Al staat hij wel in het Guiness Book of Records. Volgens velen is de hoogste weg de Umling La, a recent geopende bergpas op 5.793 meter in de staat Jammu en Kashmir in India.

De kaart bovenop de berg.
De kaart bovenop de berg. E2v

Desondanks blijft de Khardung La een uitdaging. Door de hoogte rij je geregeld in de sneeuw omhoog. Want zelfs in de zomer is het hier ’s nachts vaak ook nog onder nul. Zonder vangrail of wat dan ook. En de ijle lucht maakt het tot een extra uitdaging.

Even op de foto onderweg.
Even op de foto onderweg. Corno van den Berg

Tot halverwege de 20e eeuw maakte deze bergpas onderdeel van de route voor handelskaravanen van India naar Centraal-Azië.

Uitzicht vanaf de Khardung La.
Uitzicht vanaf de Khardung La. Corno van den Berg

Hoe kom ik hier?

Veel reizigers bezoeken de Khardung La per auto of per motor. De top ligt zo’n 40 kilometer ten noorden van de stad Leh. De weg ernaartoe is eenvoudig te bereiken, maar kan wel druk zijn.

Meer informatie: www.trekearth.com/Khardung_La/

Corno’s reistips:

Als je naar en door India wilt reizen, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Autoroutes