Waarom moet ik hier heen?

Rome telt talloze tunnelstelsels met ondergrondse begraafplaatsen. Je vindt ze onder de diverse wijken, maar ook nabij Rome. Nog steeds vinden onderzoekers catacomben, sommige met kleurrijke fresco's en de botten van lichamen.

De Catacomben van Rome zijn net zo bekend als de Catacomben van Parijs. Deze ondergrondse catacomben van Rome hebben een sinistere uitstraling. Waar je urenlang kunt dwalen, al is een gids verplicht.

Via Appia

De meeste gangenstelsels liggen net buiten Rome aan de beroemde Via Appia en Appia Antica. De Via Appia was de belangrijkste Romeinse weg. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook onder de Sint-Pieter gevonden.

1.300 kilometer aan Catacomben van Rome

Het immense gangenstelsel is in totaal meer dan 1.300 kilometer lang. Waarin zo’n veertig catacomben te vinden zijn. Het gaat overigens niet alleen om christelijke graven, maar ook Joodse en Heidense. De Joodse en Heidense zijn een stuk ouder dan de christelijke, wat ook te zien is.

De mooiste catacomben van Rome:

Catacomben van Domitilla

De Catacomben van Domitilla mogen alleen met een gids worden bezocht. Wat logisch is, want ze behoren tot de grootste, maar ook tot de oudste van Rome. Volgens archeologen stammen ze uit de 2e eeuw. Deze catacomben bestaan uit vier verdiepingen, waar meer dan 150.000 mensen liggen begraven. Ook vind je hier een basiliek onder de grond. Ook zijn deze catacomben bekend vanwege de fresco’s die verhalen over het christendom uit een ver verleden.
Locatie: Piazza Navigatori, aan de Via delle Sette Chiese

Catacomben van Sint-Calixtus

De Catacomben van Sint-Calixtus zijn volgens velen het meest indrukwekkend. Ze liggen vlakbij de Catacomben van Domitilla en stammen ook uit de 2e eeuw na Chr. Hier liggen zestien pausen begraven, waaronder Pontianus, Lucius I en Sixtus II. De pauscryptes worden beschouwd als de mooiste die in de catacomben te vinden zijn.

Verder liggen hier meer dan een half miljoen christenen begraven. Ook deze kun je alleen met een gids bezoeken.
Locatie: De catacomben van Sint-Callixtus liggen aan de Via Appia.

De Catacomben van Rome.
De Catacomben van Rome.

Catacomben van Priscilla

De Catacomben van Priscilla zijn ook bijzonder. Ook hier zijn diverse fresco’s ontdekt. Deze stammen uit de 2e en 4e eeuw na Chr. Ook hier vind je fraaie fresco’s. En als je meerdere catacomben wil bezoeken, moet deze er zeker bij zitten.
Locatie: De Catacomben van Priscilla ligt aan de Via Salaria

Vaticaanse Necropolis

De Vaticaanse Necropolis is mogelijk de plek waar de apostel Petrus begraven ligt. De Vaticaanse Necropolis ligt onder de beroemde Sint Pietersbasiliek. Er is veel onduidelijk over wie hier begraven liggen. Paus Pius XI gaf tussen 1940 en 1949 opdracht de ondergrondse begraafplaats te onderzoeken.

Tijdens de opgravingen werden diverse graven ontdekt, maar ook een inscriptie met ‘Petrus is hier.’ En menselijke botten. Wat zou duiden op de apostel, die hier begraven zou liggen. Alleen is daar nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Naast mogelijk Petrus liggen hier ook diverse pausen begraven. Als je deze catacomben wilt bezoeken, moet je dit aanvragen.
Locatie: Onder de Sint Pieterbasiliek

Een gids is handig

Eigenlijk vind je in alle catacomben talloze galerijen, graven en kapellen in de bruine tufsteen. Overigens zijn wel de meeste botten van de overledenen weg. Al kun je nog her en der zien.

Als je wilt begrijpen waarom bijvoorbeeld de christenen en hun martelaren hier zijn begraven is het zinvol een rondleiding met een gids te volgen. Dan pas begrijp je goed wat de rol van deze immense gangen zijn. En het kan in talloze talen, dus keuze genoeg.

In de grotten is het koeler dan buiten. Zorg dus dat je de juiste kleding aan hebt. Of dat je die bij je hebt. Een zaklamp is handig, al kun je natuurlijk ook de zaklamp op je mobiele telefoon gebruiken.

Corno’s reistips:

Rome kan het gehele jaar worden bezocht. In de zomermaanden (juli tot en met half september) is het topdrukte, waardoor bij de diverse attracties lange wachtrijen kunnen staan. Ook in het voorjaar kan dit al gebeuren, zeker in de weekenden.

Wie veel wil zien en bezoeken, kan het beste in oktober of maart/april gaan. En ga vroeg in de ochtend naar de meest populaire attracties en doe de ‘minder populaire’ in de middag. Behalve bij de Vaticaanse musea, waar het in de middag rustiger is. Neem wel genoeg tijd om de vele kunst in de musea te bekijken.

Foto’s maken in de catacomben:

Foto’s maken van de fresco’s en graven is lastig. Er is opvallend weinig licht, waardoor je foto’s snel onscherp worden. Je moet de iso-waarde van je camera omhoog gooien, en de sluitertijd zo laag mogelijk. Al is een statief makkelijker, zodat je geen last hebt van bewegingsvrijheid. Maar tijdens een rondleiding heb je die tijd niet, merkte ik al snel.