Waarom moet ik hier heen?

De Bazaruto-Archipel is een groep van zes eilanden voor de kust van Mozambique. Een groot deel is uitgeroepen tot nationaal park door de rijkdom aan dieren en de fraaie zandstranden.

Bazaruto, grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Maar dat is zonde. Rust, ruimte, zon, zee en zand. Niet bewust in die volgorde. De stranden van Mozambique behoren tot de mooiste ter wereld. Met palmbomen, warm water en ongekende vergezichten als overtuigend bewijs.

Banzaruto in Mozambique
Banzaruto in Mozambique. Corno van den Berg

Stranden in Afrika

Stranden in Mozambique? Ja, ze hebben een kustlijn, maar bij Afrikaanse stranden denk je eerder aan Gambia, Zanzibar, Kenia en de Seychellen. Of de kusten van Marokko, Tunesië en Egypte natuurlijk. Mozambique zal bij weinig mensen in gedachten schieten. Mooi, des te meer meter strand heb ik. Al hebben ze hier wel heel veel strand.

Op het moment dat je voeten in het extreem fijn goudgele zand staan, ben je overtuigd. En anders gebeurt dat wel als je het zonnetje en het warme water voelt. Palmbomen en andere bomen zorgen voor het decor, dat vaak als idyllisch wordt omschreven. Heerlijk, dat vakantiegevoel.

Een krab in Mozambique.
Een krab in Mozambique.Corno van den Berg

Benguerra Island en Bazaruto Island

In de verte zijn Benguerra Island en Bazaruto Island zichtbaar, twee van de diverse eilandjes voor de kust. Ideaal voor wie rust zoekt. Tijdens een wandeling; bij zonsopkomst, maar zeker ook bij zonsondergang. Een krab had dezelfde gedachte en laat zijn imposante scharen zien.

En op Pansy Island liggen de wonderlijke overblijfselen van zeeëgels. Honderden vind je er hier. Deze ‘sand dollars’ zoals ze vaak worden genoemd, zijn erg gewild. Al mag je ze niet invoeren. Desondanks gebeurt het veel. Wees slim en doe het niet, daarmee hou je de natuur hier in stand.

Een boottocht langs de kust.
Een boottocht langs de kust.Corno van den Berg

De stranden, het warme water en de eilanden hier lenen zich keer op keer voor een ontdekkingstocht. Geen wonder dat veel Zuid-Afrikanen hier hun vakantie door brengen. Dit is hun Mediterraans gebied, als je het wilt vergelijken.

Reisverhaal Mozambique:

Een paar jaar geleden heb ik door Mozambique gereisd. Lees hier mijn belevenissen:

Mozambique: Tips voor een rondreis

Goudgele stranden, rijke natuur en intrigerende mensen. Dat hoorde ik over Mozambique. Dus huurde ik een 4x4-auto en startte de motor.

Reisverhaal

Goudgele stranden, rijke natuur en intrigerende mensen. Dat hoorde ik over Mozambique. Toen Willem-Alexander en Maxima er een huis kochten, en toen weer niet, moest ik er meer van weten. Dus huurde ik een 4x4-auto en startte de motor.