blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Arnhem

Stad om lekker te winkelen met enkele bijzondere excursies

Arnhem is een heerlijke stad in de provincie Gelderland. Een bezoek aan Arnhem is gezellig, maar heeft ook een rijke historie. En de stad kende twee bloeiperiodes, maar is ook vernieuwend bezig. Hier kun je enkele bijzondere excursies doen. Waarvan eentje in de kerk. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Arnhem. Met een paar nieuwe attracties die een bezoek extra leuk maken.

Een stad met geschiedenis, want al in de 14e eeuw was hier ongekende rijkdom. Wat nu nog her en der te zien is. In de 19e eeuw zorgde een gunstig belastingklimaat dat veel welgestelden uit het westen van Nederland verhuisden naar Arnhem. Zo kreeg Arnhem de bijnaam het groene Haagje van het oosten. Dit waren trouwens niet alleen de inwoners van Den Haag. 

Maar de groene parken en natuurgebieden nabij de stad trokken ook toeristen in de 20e eeuw. Tegenwoordig is Arnhem zeer geliefd door de gezellige straten, kleinschalige winkels, mode en design, maar vooral ook door de grote diversiteit. Arnhem zal je bekoren en biedt voldoende mogelijkheden om een paar dagen te verblijven.

En het is een perfecte uitvalsbasis voor dagtochten. Alhoewel het een bekende stad is in Nederland, wordt deze stad niet zoveel door dagjesmensen bezocht. Wat jammer is.  

Eusebiuskerk of Grote Kerk

Eusebiuskerk

In de 9e eeuw stond op deze plek de (houten) Maartenskerk. Maar om meer bezoekers te trekken werd in 1450 opdracht gegeven tot de bouw van een grote stenen kerk, gewijd aan de heilige St. Eusebius. Gebouwd in laatgotische stijl heeft de Eusebius verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan. In de grafkelder ligt Hertog Karel van Gelre begraven. Het harnas dat hij droeg, hangt al eeuwen aan een pilaar in de kerk.

Tijdens de slag om Arnhem in 1944 is een groot deel van de kerk verwoest. Onlangs zijn de laatste renovaties afgerond. En zijn na decennia eindelijk de steigers rondom de kerk weg. Kijk naar het dak. Daar zie je een monument met parachutisten. Waarbij de Operatie Market Garden in 1944 wordt herdacht.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Een van de toegevoegde attracties is een glazen balkon aan de toren op 60 meter hoogte. Van boven heb je een 360 graden panorama-uitzicht over de stad. Maar je moet het wel durven om hier te staan. Het is niet voor angsthazen.
Adres: Kerkplein 1
Meer informatie: eusebius.nl

Historische kelders

Onder diverse straten in Arnhem bevinden zich maar liefst 36 kelders. Deze stammen uit de 14e eeuw, toen Arnhem een grote bloei door maakte. In het handelskwartier tussen de Rijnstraat en de Rijn verschenen grote koopmanshuizen met ruime opslagkelders. Deze kelders waren lang vergeten, maar zijn nu grotendeels gerestaureerd.

Het beste kun je de historische kelders met een gids verkennen. Dan krijg je ook veel informatie over de huizen, de koopmannen en alle goederen die hier werden opgeslagen. De ingang van de kelders vind je aan de Oude Oeverstraat in Arnhem.

Sint Petersgasthuis

Het monumentale Sint Petersgasthuis is een typisch stadskasteel. Dit zie je vooral aan de torens, die duidelijk rijkdom laten zien. Het stamt uit de Late Middeleeuwen, rond 1354. Het is een van de oudste nog bestaande huizen van Arnhem. Rond 1400 werd het pand een hospitael ende een geestelijck huys voor die ermen ende die siecken. De naam komt van de Heilige Petrus. Sinds 1849 is het weer een handelshuis, zoals in het verleden. En, onder dit huis vind je de grootste historische kelder van Arnhem. 
Adres: Rijnstraat 71, Arnhem

Sabelspoort

Beide bouwwerken kennen een lange geschiedenis. De Sabelspoort is een van de vier stadspoorten van Arnhem. In 1357 werd deze voor het eerst genoemd. Destijds was het een verdedigingswerk en later heeft het vooral dienst gedaan als tolpoort voor handelaren die hun waar naar de stad brachten. De poort heeft de Tweede Wereldoorlog bijna ongeschonden doorstaan.
Adres: Markt, Arnhem

Overnachten in Arnhem

De stad is zeer geschikt voor een paar dagen. Zodat je optimaal kunt shoppen, lekker kunt eten en drinken, maar ook de vele musea en andere attracties kunt aandoen. Er zijn diverse gezellige Bed & Breakfasts, goede hotels en hostels, maar ook handige appartementen. 
Bekijk de leukste accommodaties in Arnhem

Duivelshuis

Duivelshuis in Arnhem.

Het Duivelshuis was in 1518 in handen van Hertog Karel van Gelre. Na zijn dood kwam het huis in het bezit van de beruchte krijgsheer Maarten van Rossum. Het huis is in Renaissancestijl gebouwd en dankt haar naam aan de saters (duivels met het onderlijf van een bok en een menselijk bovenlijf) die aan de buitenkant het gebouw sieren. 

In 1828 kocht de gemeente Arnhem het huis om dienst te doen als stadhuis. Ook nu nog is het Duivelshuis onderdeel van het naastgelegen moderne stadhuis. Op de eerste verdieping is het kantoor van de burgemeester van Arnhem.
Adres: Koningstraat 38, Arnhem

Slag om Arnhem: Airborne Museum

Tegenover de Sabelspoort vind je het informatiecentrum Slag om Arnhem. Deze plek vormde het centrum van de strijd tijdens Operatie Market Garden. Vanhier heb je uitzicht op de John Frostbrug en je kunt er de verhalen horen van een Britse luitenant, een Duitse Hauptstormführer en een Nederlandse kapitein die strijd voerden. Het informatiecentrum is in feite een dependance van het Airborne Museum in het nabijgelegen Oosterbeek. Jaarlijks in september vindt hier aan de Rijnkade een indrukwekkende herdenking plaats.
Adres: Rijnkade 150, Arnhem
Meer informatie: airbornemuseum.nl

Sonsbeek Park

Wanneer je Arnhem bezoekt, valt meteen op dat er veel groen in de stad is. Er zijn brede lanen en pleinen met groene perken, maar er zijn vooral ook veel parken in het centrum. Het bekendste park is Sonsbeek. Dit stadspark ligt tegen het centrum aan en je wandelt er in 10 minuten naartoe vanaf Arnhem Centraal. Niet alleen de hoogteverschillen maar ook de omvang (67 hectare) maakt het park bijzonder. 

Bezoek vooral ook de steile tuin (mooi aangelegde tuin met brede trappen en sculpturen) en geniet van het uitzicht vanaf Stadsvilla Sonsbeek. 

Handig weetje: wil je meteen de natuur in? Kies dan uitgang Sonsbeekzijde bij het Centraal Station. Waarbij je zo naar het grootste stadspark wandelt.
Meer informatie: sonsbeek.nl

Landhuis Zypendaal

Zypendaal

In het naastgelegen park Zypendaal vind je landhuis Zypendaal. Andere aanraders voor een wandeling in het groen zijn: Gulden Bodem, Angerenstein, Landgoed Bronbeek en Hoogte 80. Niet voor niets won Arnhem in 2009 de hoofdprijs in de Europese groencompetitie.

Watermuseum Arnhem

Op de plek waar in 1404 het Agnietenklooster stond, vind je nu het Watermuseum. Destijds was er al een korenwatermolen. Tussen toen en nu zijn er verschillende eigenaren geweest. Sinds 2004 is het officieel in gebruik als Watermuseum. Doel is om alle aspecten van zoetwater in Nederland aan het licht te brengen. Omdat het een interactief museum is, is het een leuk uitje om met kinderen te bezoeken waar je alles te weten komt over o.a. drinkwater, grondwater, dijken en het belang daarvan.
Adres: Zijpendaalseweg 26-28, Arnhem
Meer informatie: watermuseum.nl

Burgers Zoo

Burgers Zoo is al meer dan 100 jaar oud maar springlevend. Naast de traditionele dierenverblijven zijn er verschillende ecosystemen waar grootschalige natuurlijke omgevingen zijn nagebouwd. Duik in de Ocean waar je het leven onderwater kunt ervaren. Ga de jungle in en prikkel je zintuigen in de Bush. Bezoek de droge vlaktes van de Desert of ga op Safari of laat je verrassen in het Maleise Rimba regenwoud. Vergeet vooral de laatste toevoeging niet: Mangrove, gebaseerd op het natuurgebied in Belize.
Adres: Antoon van Hooffplein 1, Arnhem
Meer informatie: burgerszoo.nl

Openluchtmuseum

Oude trams in het Openlucht Museum. ©Wim de Knegt/Openlucht Museum

Misschien wil je een bezoek aan het centrum van Arnhem wel combineren met een van de andere grote attracties van de stad. Ten noorden van de stad ligt het Openluchtmuseum. Hier wordt de geschiedenis van Nederland zichtbaar. Niet alleen in de gebouwen uit alle provincies die hier herbouwd zijn. Maar ook in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Hier zie je de belangrijkste gebeurtenissen in 50 lichtvensters. 

Het museum ligt ook weer in een heerlijke groene omgeving en is vrij uitgestrekt. Maar er rijdt een mooie oude tram waarmee je gratis naar de verschillende delen van het park vervoerd kunt worden. Veel informatie in het museum is interactief dus ook voor kinderen is dit een leuke plek om te bezoeken.
Adres: Hoeferlaan 4, Arnhem
Meer informatie: openluchtmuseum.nl

De 7 straatjes

Arnhem staat al jaren bekend als winkelstad. Uiteraard vind je in de hoofdstraten de grote ketens en merken. Maar leuker zijn de achterafstraatjes met kleine winkels en horeca. Tussen de Koningstraat en de Bakkerstraat vind je een kleinschalig winkelgebied, ook wel bekend als de 7 straatjes. 

In dit historische deel van het oude centrum staan nog veel oude pandjes en is er een grote verscheidenheid aan winkeltjes en restaurants. Hier ga je heen voor verschillende kookwinkels, kleine cadeauwinkels, zoetigheden als patisserie en chocolade, Italiaanse specialiteiten, mode en leuke terrasjes. Allemaal net even anders dan anders. 

In het hart van de 7 straatjes vind je al meer dan 30 jaar Jones Arnhem van Judith ter Haar. Het pand (Amsterdamse school) is al even indrukwekkend als de kleding, parfums en keramiek die er onder andere verkocht worden. Maar neem vooral ook even de tijd voor een drankje op een van de terrasjes en geniet van de relaxte sfeer van dit stukje oud Arnhem.

Artez Kunstacademie

Met de Artez Kunstacademie heeft Arnhem sinds 1953 al een lange geschiedenis op het gebied van mode. De modeopleiding is onomstreden als het gaat om creativiteit, ambacht en heeft veel bekende namen voortgebracht zoals Viktor & Rolf, Jan Taminiau en Iris van Herpen. Mode vind je op veel plekken terug in Arnhem. Sowieso in het winkelaanbod in het centrum van de stad waar al decennia gevestigd zijn: Humanoid, Trix & Rees, Jones.

Modekwartier

In de wijk Klarendal (op loopafstand van het centrum) vind je het Modekwartier. Hier zijn vooral de jonge ontwerpers met hun aanbod te vinden. Niet alleen voor mode maar ook voor design en andere hippe winkels. In juni vindt hier elk jaar de nacht van de mode plaats, een leuk evenement met veel optredens, activiteiten en speciale aanbiedingen. Wil je niet wachten tot juni? Boek dan een nachtje in Modez, het modehotel van Arnhem.
Meer informatie: modekwartier.nl

Bierbrouwerij Durs

In de 13e eeuw stroomde de St. Jansbeek door de stad. In die tijd vond je verschillende brouwerijen die het beekwater gebruikte voor de productie van hun bier. De beek is lange tijd onder de grond verdwenen om de groei van Arnhem verder mogelijk te maken. Maar sinds een aantal jaren is de beek weer bovengronds en op verschillende plekken in het centrum te zien. 

En Arnhem is weer een echte Arnhemse bierbrouwerij rijker: Durs (Arnhems voor ‘dorst’). In het modekwartier kun je de brouwerij bezoeken en een proeverij reserveren. Maar je kunt de biertjes met typisch Arnhemse namen natuurlijk ook bestellen in de horeca, bijvoorbeeld bij Caspar.
Adres: Klarendalseweg 534, Arnhem
Meer informatie: durs.nl

Strand Zuid

Naar het strand in Arnhem? Uiteraard! Sinds een paar jaren vind je aan de zuidkant van de Rijn een heerlijk stadsstrand. Het strand is populair onder de Arnhemmers omdat je niet ver hoeft te reizen (alleen even de brug vanuit het centrum over) en een mooi uitzicht hebt op de stad. Er is een theetuin en paviljoen en tijdens zomerse dagen is het strandpaviljoen open voor drankjes en een hapje. Check wel even de website voor de openingstijden omdat deze afhankelijk van het weer zijn.
Meer informatie: strandzuid.com

Rozet in cultuurstad Arnhem

Arnhem is een echte cultuurstad. Wist je dat dansgezelschap Introdans en toneelgroep Oostpool hun zetel in Arnhem hebben? Daarnaast is er Phion (voorheen het Gelders Orkest) dat regelmatig uitvoeringen geeft in het bekende Musis Sacrum. Bekijk daar vooral ook even de Parkzaal met een gigantische glazen achterwand met uitzicht op het Lauwerspark.

Het centrum voor cultuur is Rozet. Hier vindt je taal, kunst en erfgoed. Vanaf het dakterras op de 5e etage kijk je mooi over de daken van de stad en in Momento kun je een drankje doen of lekker eten. Echt de moeite waard.
Meer informatie: rozet.nl, toneelgroepoostpool.nl, introdans.nl en
musisenstadstheater.nl

Geschiedenis Arnhem

Arnhem kreeg in 1233 stadsrechten en floreerde door de ligging aan de Rijn. De stad groeide verder in de Middeleeuwen. Van de stenen gebouwen uit die tijd is weinig bewaard gebleven doordat de stad flink geleden heeft tijdens de tweede wereldoorlog. Het Duivelshuis, de Sabelspoort en de Grote of Eusebiuskerk zijn de belangrijkste overblijfselen. 

In de 19e eeuw was Arnhem zeer in trek bij de welgestelde families die terugkwamen uit Nederlands-Indië. Zij kozen Arnhem als residentie om te genieten van de rust en hun oude dag. Internationaal is Arnhem vooral bekend van de film A bridge too far. De brug over de Rijn bij Arnhem speelde een cruciale rol in 1944.

Openbaar vervoer en parkeren

Station Arnhem

Het Station Arnhem Centraal is één van de mooiste treinstations van ons land. Kom je met het openbaar vervoer naar Arnhem, dan is dit meteen je eerste kennismaking met de stad. Arnhem Centraal is in 2015 geopend na een verbouwing van ca. 20 jaar. Je ervaart meteen de hoogteverschillen in de stad die in het station terugkomt in vloeiende lijnen en met veel lichtinval.

Het moderne station heeft veel internationale (architectuur-)prijzen gewonnen. Ga je met de auto naar Arnhem dan kun je Arnhem Centraal ook bewonderen want er is een fijne, ruime parkeergarage waarbij je als voetganger via het station de stad inloopt.

Meer artikelen over Gelderland