blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Provincie Utrecht

Provincie met een heerlijke mix van natuur met leuke dorpen en steden

De provincie Utrecht is meer dan alleen de stad Utrecht. Denk aan talloze bekende en minder bekende plekken. Maar er is veel meer te ontdekken in de omgeving. Met een bijzonder nationaal park Ik woon in Utrecht en ga bijna elke kans die ik krijg wel op pad.

Een vakantie in de regio Utrecht kan, maar een dagje uit ook. Of een midweek of lang weekend. Er zijn genoeg attracties en excursies om te doen. Ik probeer hier mijn tips te geven voor mijn regio. Je vindt hier populaire, maar ook minder bekende plekken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de provincie Utrecht.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar vanuit de lucht.

Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland. Het kasteel heeft een bijzondere geschiedenis. Je kunt het bezoeken en een rondleiding volgen. Wat zeker de moeite waard is. Het is ook een populaire plek om te trouwen, met name in de kapel die bij het kasteel staat. Om Kasteel de Haar ligt een groot park met tuinen, waar je lekker kunt wandelen. Het imposante kasteel ligt in het idyllische plaatsje Haarzuilens bij Utrecht. De toegangspoort van Kasteel de Haar is bijzonder fraai.

Lees mijn tips voor Kasteel de Haar

De stad Utrecht

De stad Utrecht is beroemd om zijn kanalen, net als Amsterdam. Maar er is een groot verschil. Ten eerste zijn de kanalen in Utrecht niet recht. Maar juist gebogen, wat extra knus is. En fotogeniek. Ten tweede omdat de oude werfkelders in Utrecht nog grotendeels bestaan. En deze worden nu veel gebruikt als restaurants en bars. Met op de kade veel terrassen. Waar als de zon door breekt gaan mensen al zitten om te genieten van het uitzicht.

Een van de leukste excursies is per boot over de grachten. Je kunt de rondvaartboten nemen, maar ook een sloep huren. Dit kan met of zonder kapitein. En eventueel zelfs met hapjes en drankjes. Ik ga hier zelf geregeld kajakken, ook deze kun je huren. Maar je eigen kajak meenemen mag ook. Bij de lokale VVV krijg je informatie over de mogelijkheden om het water op te gaan. Utrecht is ook perfect om te shoppen. Onder meer langs de grachten, maar ook in het nieuwe Hoog Catharijne. En om een avondje te gaan stappen.

Bekijk de leukste accommodaties in Utrecht

Pyramide van Austerlitz

Binnenin de Piramide van Austerlitz. ©Corno van den Berg

De Pyramide van Austerlitz is een bijzonder bouwwerk in de bossen van Zeist. Het werd gebouwd door de Franse soldaten van Napoleon. Het is diverse keren gerestaureerd en nu weer in goede staat. Vanaf de top heb je een fraai uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. 

Lees mijn tips voor de Pyramide van Austerlitz

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park ©Bas Wallet

De opvallend vlakke provincie Utrecht wordt in tweeën gedeeld door een lange rij met heuvels. Die we kennen als de Utrechtse Heuvelrug. Dat is ontstaan na de grote IJstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Gletsjers schoven het land vooruit, met deze heuvels tot gevolg. Iets wat ook op de Veluwe gebeurde. 

De Utrechtse Heuvelrug is een van de meest recente nationale parken van ons land. Het omvat het zuidelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug. Je kunt hier heerlijk wandelen in de bossen en over heuvels lopen. Met heerlijke namen als de Hazenberg, de Vlakke Berg, de Zuilensteinse Berg en in het zuidoosten de Galgenberg en de Elsterberg. 

Lees mijn tips voor het Utrechtse Heuvelrug Nationaal Park

Vliegbasis Soesterberg & Nationaal Militair Museum

Vliegbasis Soesterberg ©Corno van den Berg

De vliegbasis Soesterberg was een luchthaven voor het leger. In 2008 werd de basis gesloten en terug gegeven aan de natuur. Omdat hier weinig mensen kwamen is de natuur nog opvallend rijk. Inmiddels zijn er talloze wandelpaden in de bossen, heidevelden en meer. Daarnaast zijn er veel fietspaden. Je kunt hier onder meer fietsen over de voormalige startbaan voor de vliegtuigen. 

Hier vind je ook het Nationaal Militair Museum. Je ziet er diverse vliegtuigen, maar ook voertuigen van de Nederlandse krijgsmacht zien. Als je geïnteresseerd bent in het leger dan is dit museum een must.

Lees mijn tips voor het Vliegbasis Soesterberg

Paleis Soestdijk

Het beeld van Juliana en Bernhard. ©Alwin Kroon

Het beroemde Paleis Soestdijk in Baarn is een museum en wordt momenteel verbouwd. Volgens velen is dit het mooiste koninklijk paleis van Nederland. Het was lang de residentie van Juliana en haar echtgenoot prins Bernhard. Een plek waar bijvoorbeeld ook Napoleon in heeft gewoond. Met een heerlijke tuin om in te wandelen.

Lees mijn tips voor Paleis Soestdijk

Blauwe Kamer

Blauwe Kamer ©Corno van den Berg

De Blauwe Kamer is een bijzonder natuurgebied langs de Rijn. Dit is een rivieroeverreservaat waar de rivier vrij spel krijgt. En dus overstroomt dit gebied geregeld. Wat bijzondere bloemen en dieren aantrekt. Waaronder lepelaars en ijsvogels. Je kunt hier wandelen naar de Vogelkijkhut, maar ook langs de rivier met zijn vele bloemen.

Lees mijn tips voor De Blauwe Kamer

Henschotermeer

Zonsondergang op het Henschotermeer. ©Corno van den Berg

Het Henschotermeer is een zwemplas in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het meer is ongeveer 13 hectare groot, het recreatiegebied zo’n 70 hectare. Er zijn voetgangersbruggen aangelegd naar een eilandje in het meer. Je vindt het Henschotermeer in de bossen bij Woudenberg.

Lees mijn tips voor het Henschotermeer

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een 85 kilometer lange verdedigingslinie met 45 forten, 6 vestingen 2 kastelen in ons land. Waarvan een groot deel in de provincie Utrecht ligt. De meeste onderdelen stammen uit Sinds 2021 staat de waterlinie op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO.

Zie mijn tips voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark in Rhenen behoort tot de meest populaire dierentuinen in ons land. Met natuurlijk de panda’s en hun jong. Het is de enige dierentuin in Nederland met panda’s. Daarnaast vind je hier talloze andere dieren van over de gehele wereld. Het Berenbos is een innovatief project. Hier werden mishandelde beren opgevangen in een grote ruimte buiten. Waardoor de dieren weer plezier hebben.

Meer informatie: ouwehand.nl

Slot Zeist

Slot Zeist werd gebouwd in de periode van 1677 tot 1686. Dit was middenin de Gouden eeuw. Wat goed te zien is als je hier rond loopt. Je kunt het slot bezoeken, dat ooit een lusthof was voor Willem Adriaan. Hij was graaf van Nassau-Odijk en kleinzoon van prins Maurits. De architect van het slot was Jacobus Roman, die ook Paleis Het Loo ontwierp. Ook de tuinen zijn de moeite waard.

Bekijk de leukste accommodaties in Zeist

Spakenburg

Spakenburg

Spakenburg is een vissersdorp dat ligt aan het Eemmeer. Het lag aan de Zuiderzee en had geregeld overstromingen. Daarom werden de oudere huizen hoog tegen de dijk gebouwd. Nog steeds liggen er botters in de haven, al is de visserij hier sterk afgenomen. 

De Spakenburgse Dagen op vier woensdagen in juli en augustus zijn befaamd. Het kan hier druk worden in de weekenden en schoolvakanties. Waardoor parkeren een issue kan zijn. Met het openbaar vervoer is dan makkelijker.

Bekijk de leukste accommodaties in en rond Spakenburg

Loosdrechtse Plassen

De Loosdrechtse Plassen zijn ideaal om in te zwemmen, te kajakken, windsurfen of met je eigen boot te ontdekken. Er zijn genoeg mogelijkheden voor watersport. Er zijn ook rondvaarten. En je kunt bootjes huren om er zelf op uit te gaan. 

De Mijndense Sluis is beroemd en berucht. Hier passeren jaarlijks zo’n 20.000 bootjes. Met als gevolg een lange file in de zomer. Maar dan is het altijd tijd voor een feestje. Terwijl mensen vanaf het terras toekijken naar het gezellige tafereel.

Ontdek de leukste hotels bij de Loosdrechtse Plassen

Leuk overnachten in de provincie Utrecht

Een leuke midweek of weekend kun je eenvoudig online boeken. Denk aan leuke kleine Bed & Breakfasts, kleine hotels of handige appartementen. Aan jou de keus.     

Bekijk de leukste accommodaties in de provincie Utrecht

Amersfoort

Amersfoort.

De Koppelpoort van Amersfoort is beroemd. Hij was onderdeel van de oude stadsmuur uit 1400. De torens en de doorgang over het water zijn fraai. Je kunt een rondleiding met gids volgen over het rijke verleden van de toren. En je ziet hem vanzelf als je met de trein van Amersfoort naar Zwolle rijdt.

Bekijk de leukste Bed & breakfasts en hotels in Amersfoort

Oudewater

Het stadje Oudewater is beroemd om zijn Heksenwaag uit de 16e eeuw. Mensen werden hier gewogen om te zien of het heksen waren. Nog steeds vind je hier talloze monumenten uit het verre verleden. Het dorp stamt uit het begin van de 12e eeuw aan de Lange Linschoten. In de 13e eeuw kreeg het stadsrechten. Hier bloeide de touwindustrie. Wat je onder meer in het touwmuseum De Baanschuur kunt zien. Je vindt hier nog talloze huizen met trapgevels en kleine grachtjes. 

Als je hier loopt zie je vanzelf het borstbeeld van de tv-komiek Swiebertje. Het beeld werd in 2003 door acteur Joop Doderer onthuld. Het beeld is hier geplaatst omdat veel opnamen in het dorp zijn gemaakt. Dit is een heerlijk stadje om te ontdekken.

Zoek de leukste plekken om te overnachten in Oudewater

De Vecht

De Vecht.

De Vecht bij Utrecht is bekend om zijn oevers, buitenplaatsen, dorpen en plassen. Deze rivier is heerlijk om zelf te ontdekken. Die je het beste per (gehuurde) boot kunt verkennen. Al kun je ook grote delen per fiets of te voet doen. De Vecht begint bij de Weersluis in Utrecht en loopt via Oud-Zuilen, Maarssen, Breukelen, Mijnden, Loenen aan de Vecht, Vreeland, Nigtevecht, Weesp om te eindigen bij het IJsselmeer en het Muiderslot in Muiden.

Kaasmarkt Woerden

De Kaasmarkt in Woerden is bekend in de regio. En ja, het is toeristisch, maar niet zoals in Gouda of Alkmaar. Het blijft bijzonder om te zien. Zeker als je van kaas houdt. Elke zaterdagochtend in de zomer wordt hier nog steeds boerenkaas verhandeld. Dit gebeurt met handjeklap en soms veel emotie. Daarnaast kun je hier veel soorten kaas proeven. En kop natuurlijk.

Kasteel Duurstede

Kasteel Duurstede in Wijk bij Duurstede werd al rond 1270 gebouwd. Waardoor dit één van de oudste kastelen in ons land is. Een deel is een ruïne, maar delen staan nog overeind. Het is vooral ook de ligging die deze plek bijzonder maken. Je kunt hier lekker wandelen in de omgeving, waarbij het kasteel geregeld opduikt. Ook is dit een goede locatie om te trouwen. 

Meer informatie: kasteelduurstede.nl

alle 97 artikelen over Nederland

Bekijk alle artikelen