Kasteel Wijchen

Bijzonder fraai kasteel in het centrum van Wijchen

Kasteel Wijchen behoort tot de mooiste kastelen van Nederland. Het stamt uit de 17e eeuw, al stond hier al in de 14e eeuw een kasteel. Kasteel Wijchen ligt in het hart van Wijchen. Je ziet het vanzelf opdoemen als je door de stad loopt. Het is een van de parels van de provincie Gelderland. Dit zijn de bezienswaardigheden van Kasteel Wijchen.

Dit kasteel is niet een van de meest bekende kastelen in ons land, maar wel van de meest fraaie. Het kasteel ligt idyllisch in het centrum van Wijchen en is makkelijk te voet bereikbaar. Zeker bij mooi weer in het voorjaar is het de moeite waard. Net als in het najaar als de blaadjes verkleuren.

Ingang

Je kunt door de statige ingang lopen, waarna het kasteel zich in volle glorie laat zien. Dit is een perfecte plek voor foto’s. Maar ook de rijkversierde gevel te bekijken.

De gracht

De gracht werd aangelegd om het kasteel te beschermen tegen vijanden. Tegenwoordig is de gracht het domein van eenden. Je kunt via een wandelpad om de gracht heen lopen.

De ingang van Kasteel Wijchen. ©Corno van den Berg

Het park

Rondom de gracht ligt een park. Waar je lekker kunt wandelen, al is het niet erg groot. Het voordeel is wel dat je eenvoudig foto’s kunt maken van alle kanten van het kasteel. Ga even zitten op een van de kleurrijke bankjes en laat het uitzicht op je inwerken.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Geschiedenis Kasteel Wijchen

Het kasteel heeft een lange geschiedenis. De eerste vermelding van een kasteel is in 1392. Al is dit een ander kasteel dan het huidige. Waarvan geen afbeeldingen meer bestaan. Het raakte vervallen en werd vaak verkocht. En het had enkele bijzondere bewoners. 

Het nieuwe kasteel werd gebouwd door Emilia van Nassau, de dochter van Willem van Oranje. Zij leefde hier met haar man Don Emanuel van Portugal. Je kunt de handtekening van hen zien, de dubbele E, in de muurankers. Later kocht Philips van Nassau, kleinzoon van Willem van Oranje het.

Opnieuw ging het daarna diverse keren van de hand. En werd het bijna verwoest door een brand in 1906. Het is tegenwoordig een museum, maar een deel van het kasteel heeft ook dienst als gemeentehuis. 

Kasteel Wijchen bezoeken. ©Corno van den Berg

Overnachten bij Kasteel Wijchen

In het kasteel kun je Wijchen is een leuke stad om te verblijven. Je vind er diverse leuke Bed & Breakfasts, kleine hotels en appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties in en rond Wijchen

Restauratie

In 2020 werd bekend dat de provincie dit kasteel meer bekendheid wil geven. Mede daarom wordt een deel van het kasteel gerestaureerd. Zo zijn diverse kamers terug gebracht in traditionele sfeer. Daarnaast is het museum uitgebreid.
Meer informatie: museumwijchen.nl

Meer artikelen over Gelderland