N70 Wandelroute

Beroemde wandeling tussen Nijmegen en Berg en Dal

De N70 wandelroute bij Nijmegen is een van de mooiste van ons land. Het is een van de meest bekende en geliefde wandelroutes in Nederland. Je dwaalt over heuvels, door bossen, langs beken en graslanden met bloemen. Onderweg krijg je talloze vergezichten. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de N70.

Bij de N70 wandeling leg je 16 kilometer over 8 bergen, of eigenlijk heuvels, in het Rijk van Nijmegen. Dit is het ruigste deel van de provincie Gelderland. Deze wandeling is lekker pittig, of een kuitenbijter zoals het vaak wordt genoemd. Waarbij je 375 hoogtemeters maakt, oftewel 450 meter omhoog loopt. En meer dan 500 traptreden moet nemen. Je moet fit zijn, maar hij is goed te doen. Al zijn sommige delen steil.

Een heerlijk vergezicht onderweg. ©Corno van den Berg

De naam is speciaal. 1970 werd in het kader van het Europese Jaar van de Natuurbescherming opgezet. Deze wandelroute is vooral populair bij natuurliefhebbers. Je wandelt namelijk over de resten van een immense stuwwal uit de IJstijd.

De route van de N70

Een van de laantjes onderweg op de N70. ©Corno van den Berg

De route voert door bossen met veel vergezichten over de heuvels. Die soms wel 90 meter hoog zijn. Ook ontdek je talloze schilderachtige laantjes en beekjes die de heuvels af stromen. Achter de stuwwal ligt het polderlandschap waar de rivier de Waal doorheen slingert. Daarnaast loop je sommige delen door bewoond gebied. Al zijn het vooral luxe villa’s die veelal afgeschermd liggen. 

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Ik ging hem lopen en was aangenaam verrast. Deze tocht voert je onder meer langs talloze heuvels met fraaie namen als Sterrenberg en Boterberg. Waarbij je een deel langs de grens met Duitsland loopt. Onderweg kom je diverse restaurants tegen waar je op je gemak wat kunt drinken en eten.

De Duivelsberg

De Duivelsberg ©Corno van den Berg

De Duivelsberg is de meest bekende berg in de route. Hij is 75,9 meter hoog en behoorde tot 1949 toe aan Duitsland. De heuvel is vooral begroeid met tamme kastanjes. Waardoor je hier wandelt door fraai loofbos. Met als top de Burchtheuvel waarbij je via treden naar een uitkijkpunt loopt. Al kan dit overwoekerd zijn waardoor het uitzicht beperkt is. Deze burchtheuvel was onderdeel van de burcht Mergelpe. Deze werd door Graaf Balderik en zijn vrouw Adela in het jaar 1012 gebouwd. De rest van de burcht is zo goed als verdwenen.

Elzenbeek

Een van de beken die je tegen komt is de Elzenbeek. Deze bron ontspringt in het bos en vormt uiteindelijk een kleine beek. Waar je met een bruggetje overheen loopt. 

Grenspaal

De beroemde Houten Grenspaal. ©Corno van den Berg

Tijdens deze route kom je diverse oude grenspalen tegen. Waaronder veel stenen palen met inscripties. Maar de mooiste is een houten paal met daarop wegwijzers Nederland en Duitschland. Alsook de tekst Laat Vriendschap Heelen Wat Grenzen Deelen. Overigens is hier de grens niet meer. Deze is in 1949 verplaatst naar twee kilometer verderop.

Wolfsheuvel

Vanaf de Wolfsheuvel heb je een goed zicht op het kleinste dorp van Nederland: Persingen. Met vooral zicht op het kerkje. Het dorp was in het verleden veel groter, maar overstromingen van de Waal hebben het zo goed als weggevaagd.

Gemeentelijke Electriciteits Werken-Nijmegen

Gemeentelijke Electriciteits Werken-Nijmegen ©Corno van den Berg

De Gemeentelijke Electriciteits Werken-Nijmegen in Beek is een statig pand, met een fraaie tegelgevel. Hier stonden drie generatoren die elektriciteit opwekten voor de tram die tussen Beek, Berg en Dal en Nijmegen reed. Nu is er een vestiging van de VVV te vinden.

Heerlijkheid Beek

Het Wasvrouwtje. ©Corno van den Berg

De Heerlijkheid Beek is een bron met een beek. Maar zo wordt ook het omliggende natuurgebied genoemd. Je ziet hier veel kastanjes, die waarschijnlijk door de Romeinen hier zijn geplant. Een van de oudste bomen hier is de Kabouterboom. Deze stamt uit de 16e eeuw. Waardoor het weleens de oudste boom van Nederland zou kunnen zijn.

De beek eindigt in een bronvijver. Het beeld van de wasvrouw geeft een van de functies aan van de vijver. Ook zie je de Watermolen nog. Hier kun je je waterfles vullen bij een speciale kraan.

Kasteel Ubbergen

De stuwwal op de N70 ©Corno van den Berg

De wandeling voert door het landgoed van het voormalig Kasteel Ubbergen. De restanten van het kasteel werden in 1868 gesloopt, maar de omgeving is bijzonder. Dit deel is het enige nog volledig intacte deel van de stuwwal. En opvallend steil zoals je zult merken. Je wandelt hier tussen tientallen meters hoge beuken.

Overnachten aan de N70

Bekijk de leukste accommodaties van Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal

Restaurants langs de N70

Als je de N70 loopt kom je langs diverse eetgelegenheden voor een welverdiende lunch of diner. Of om simpel wat te drinken. En om even uit te rusten.

Restaurant Tante Koosje in Nijmegen

Dit gezellige restaurant ligt op de route en is perfect voor een stop. Je kunt hier zowel koude als warme gerechten bestellen van het menu. Ook dit restaurant heeft een terras.
Adres: Berg en Dalseweg 359, Nijmegen

Pannenkoekenhuis De Duivelsberg

Bovenop de Duivelsberg vind je dit bekende pannenkoekenrestaurant.

Hotel-Restaurant ’t Spijker

Dit familiehotel heeft een terras waar je lekker buiten kunt zitten. Met voor de lunch talloze broodjes, salades en soepen. 
Adres: Rijksstraatweg 191, Beek-Ubbergen

Pannenkoekhuis De Heksendans in Berg en Dal

Dit pannenkoekenrestaurant ziet er erg kleurrijk uit. Naast pannenkoeken kun je hier ook soepen en salades bestellen. Ook hier vind je een terras waar je even kunt uitrusten.
Adres: Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal

Kies je eigen startpunt

Je kunt zelf de plek kiezen waar je wilt starten. Er zijn 6 mogelijkheden. Vanuit al deze punten zie je vanzelf de groene paaltjes die je alleen maar hoeft te volgen.
– Hotel-Restaurant ’t Spijker in Beek-Ubbergen
– Rijksstraatweg in Beek-Ubbergen
– Parkeerplaats Holdeurn bij de Duivelsberg
– Pannenkoekhuis De Heksendans in Berg en Dal
– Fletcher Hotel Val Monte in Berg en Dal
– Restaurant Tante Koosje in Nijmegen

Routebeschrijving bij de VVV

Als je een uitgebreidere routebeschrijving wilt kun je deze kopen bij de lokale VVV. Het maakt de N70 Wandelroute wel een stuk makkelijker. En kun je dus beter om je heen kijken.

Meer artikelen over Gelderland