blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Slot Loevestein

Kasteel op de plek waar Maas en Waal samen komen

Slot Loevestein is een kasteel in Poederoijen in het uiterste puntje van de provincie Gelderland. Het ligt strategisch op de plek waar Maas en Waal elkaar ontmoeten. Waardoor de bewoners eventuele aanvallers via het water goed konden zien aankomen. Het is onderdeel van de Hollandse Nieuwe Waterlinie. Dit verdedigingswerk staat sinds 2021 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden en excursies van Slot Loevestein.

Het kasteel heeft een rijke historie. Onder meer door de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. Het kasteel is eenvoudig te bezoeken. Slot Loevestein behoort tot de mooiste en meest bekende kastelen in Nederland. Het bevindt zich op een tactische, maar vooral ook fraaie locatie.

Rondleiding door Slot Loevestein

Bovenin Slot Loevestein.

Een rondleiding is verreweg de beste manier om te horen over het verleden. Over het harde leven van de ridders, de schandalen en natuurlijk de beroemde ontsnapping van Hugo de Groot. En je ziet meer kamers dan je zonder gids kunt bezoeken.

Omgeving: De Bommelerwaard

Uitkijktoren van Slot Loevestein.

Het kasteel ligt in de Bommelerwaard. Het zijn veel moeraslanden, waar het water heerst. Hier komen de Waal en de Afgedamde Maas samen. Waarna ze samen opgaan in de Merwede. Vroeger liep hier de Maas in plaats van de Afgedamde Maas uit op de Waal. Het probleem was echter dat het vaak voor overstromingen zorgde. Waardoor de Maas werd afgedamd.

Het slot wordt niet zoals vaker bij kastelen beschermd door dijken. Maar het staat in een uiterwaard. Waardoor de omgeving eenvoudig kan overstromen. Wat ook vaak gebeurt. Het resultaat is dat de Bommelerwaard een rijk natuurgebied is geworden. En kan het nu nog voorkomen dat het slot onbereikbaar is bij hoog water.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Veerdienst met Gorinchem en Woudrichem

Slot Loevestein kun je in de zomer ook bereiken met een speciale veerdienst. Je kunt opstappen, te voet of met een fiets, in Gorinchem en Woudrichem. Het is een heerlijke manier om het slot ook vanaf het water te zien.

De huizen van de werklieden bij Slot Loevestein.

Overnachten bij Slot Loevestein

In het slot zelf kun je niet overnachten, maar wel heel dichtbij. Je kunt in deze regio goed wandelen, dus dan is een gezellige Bed & Breakfast, klein hotel of appartement ideaal. Hou er wel rekening mee dat het snel vol loopt, met name in de weekenden en vakantieperiodes. 
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt van Slot Loevestein
Mijn favoriet is Kazemat Zus

Geschiedenis Slot Loevestein

Het kasteel behoort tot de oudste kastelen in ons land. Het werd in 1361 gebouwd in opdracht van ridder Dirc Loef van Horne. Hij was een edelman, maar werd vooral gevreesd. Vanuit dit slot maakte hij talloze rooftochten in de buurt. En probeerde hij steeds meer land te veroveren. Daarnaast vroeg hij illegaal tol aan mensen die wilden passeren.

In het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel bezet door de Spanjaarden. In naam van Willem van Oranje werd het kasteel veroverd door geuzenleider Herman de Ruyter. Het wisselde nog diverse keren van eigenaar, maar werd uiteindelijk een staatsgevangenis. Daarvoor moest het kasteel wel worden aangepast. 

Wandelen bij het Slot Loevestein. ©Corno van den Berg

In 1619 werd Hugo de Groot samen met Rombout Hogerbeets naar de gevangenis gebracht. De Groot was een rechtsgeleerde en schreef geregeld dat de staat boven de kerk staat. Prins Maurits besloot hem vast te zetten, al is niet helemaal duidelijk waarom. De Groot was wel bang om te worden gedood, mede omdat vlak ervoor Johan van Oldenbarneveldt werd gedood. 

De Groot had wel een aantal privileges. Zo mocht hij blijven studeren. Ook schreef hij zijn Inleiding tot de Hollandsche Rechtsgeleerdheid. Hij kreeg geregeld een kist met boeken. dat bracht zijn vrouw Maria van Reigersberch op een idee. Zij liet Hugo avonden lang oefenen in een boekenkist. 

Rond lopen bij Slot Loevestein.

Op 22 maart 1621 ontsnapt De Groot uit Slot Loevestein. Zijn vrouwe legt de boeken uit de kist in bed, zodat het leek alsof haar man sliep. Ondertussen kruipt snel De Groot in de kist. De Groot vlucht daarna naar Parijs. Het is al eeuwenlang het meest bekende en beroemde ontsnappingsverhaal van ons land.
Meer informatie: www.slotloevestein.nl

Meer artikelen over Gelderland