Tongariro National Park

Oudste nationaal park van Nieuw-Zeeland

Tongariro National Park is een beroemd natuurgebied op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het is vooral bekend door de bergen met besneeuwde pieken, felblauwe meren en drie actieve vulkanen. Die bekend werden door de bekende Lord of the Rings films. Het gebied staat ook bekend om de vele mogelijkheden om te wandelen. 


Het natuurpark is ongeveer 796 km² groot. Wat opvallend groot is. Het is het eerste natuurgebied dat werd uitgeroepen tot nationaal park in Nieuw-Zeeland. Dat al in 1887 werd opgericht. In 1990 werd het toegevoegd aan de lijst met Werelderfgoed van UNESCO.

Tongariro National Park heeft drie actieve vulkanen. Met prachtige namen: Mount Ruapehu, Ngauruhoe en Mount Tongariro. De vulkaan Ngauruhoe diende als decor voor Mount Doom in de film Lord of the Rings. Het zegt genoeg over dit landschap.
Het immense natuurgebied behoort volgens velen tot de mooiste bestemmingen in Nieuw-Zeeland. Ja, dit is Lord of the Rings, maar dan in het echt. Het heeft talloze bezienswaardigheden en hoogtepunten. En dieren die hier leven, waaronder de bruine kiwi.

Een weg in Tongariro National Park.

In dit artikel heb ik ook de leukste excursies vermeld. Want naast wandelen kun je hier ook mountainbiken, kajakken en raften. In de winter kun je hier goed skiën. En de mooiste wandelroutes, die in lengte erg verschillen. Zodat je ook met minder tijd hier goed op pad kan.

Tōngariro National Park Visitor Centre

Het Tōngariro National Park Visitor Centre is perfect om je reis te starten. Hier vind je alle actuele informatie over de wandelroutes, bijvoorbeeld of sommige wandelpaden gesloten zijn. Ook kun je hier vragen wat de beste locaties zijn om wilde dieren te zien. Daarnaast kun je hier veel informatie krijgen over de campings en andere accommodaties. Al is het slim dit vooraf te regelen. Het bezoekerscentrum ligt in Whakapapa Village.

Whakapapa Village

Het dorp Whakapapa Village is het vertrekpunt voor de meeste reizigers. Je vindt hier hotels en andere plekken om te overnachten. Ook vertrekken tal van georganiseerde excursies vanuit Whakapapa Village. En je vindt er talloze winkels voor al je boodschappen, zoals eten en drinken. Logischerwijs zijn er ook restaurants en cafés in het stadje.

Mount Tongariro

De beroemde Mount Tongariro is een vulkaan van 1.978 meter hoogte. Hij heeft meerdere kraters op de top. De vulkaan ligt twintig kilometer ten zuidwesten van Lake Taupo.

Mount Ngauruhoe

De vulkaan Ngauruhoe in Tongariro National Park.

Mount Ngauruhoe fungeerde als Mount Doom in Lord of the Rings. En als je hem ziet herken je hem van de films. Hij is 2.287 meter hoog en was tot 1975 zeer actief. Inmiddels is hij rustiger, al laat hij af en toe nog een grote aswolk zien.

Mount Ruapehu

Mount Ruapehu met kratermeer.

De Mount Ruapehu is 2.797 meter hoog en dus het hoogste punt van het Noordereiland. Deze vulkaan heeft drie pieken Tahurangi (2.797 m), Te Heuheu (2.755 m) en Paretetaitonga (2.751 m). In de krater vind je een kratermeer dat in de zomer vaak opdroogt.

Emerald Lakes

De Emerald Lakes in Tongariro National Park.

De Emerald Lakes zijn de meest bekende plek in Tongariro National Park. Deze opvallend gekleurde meren zie je op veel foto’s op sociale media voorbij komen. De meren zitten vol mineralen, vandaar de opvallend groene of blauwe kleur. Je ziet de Emerald Lakes als je de Tongariro Alpine Crossing loopt.

Tongariro Alpine Crossing (19,4 km)

Tongariro is tevens de plek van een de meeste beroemde wandelingen van Nieuw-Zeeland. De Tongariro Alpine Crossing is een eendaagse wandeling dwars door het Tongariro National Park. 

De meeste mensen doen er zo’n 7 tot 8 uur over. Begin vroeg op de dag, want het zwaarste deel ligt aan het begin. En dus heb je genoeg tijd voor deze ultieme hike.

De wandeling wordt gezien als een van de spectaculairste wandelingen op het Noordereiland. Hij voert langs bergen, meren en biedt ongekende uitzichten. Waarbij je zowel langs Mount Tongariro als Mount Ngauruhoe wandelt. En de Emerald Lakes ziet. Dit is de wandeling als je wilt zien hoe mooi Tongariro National Park is.

Hoe kom ik in Tongariro National Park?

Tongariro National Park ligt aan de zuidkant van het Lake Taupo op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Vandaar is het nog een uur rijden. Er is goed openbaar vervoer voorhanden; er rijden bussen. Vanuit steden als Auckland en Wellington is het ruim 4,5 rijden naar het nationale park.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Nieuw-Zeeland

Lees mijn Tips

alle 17 artikelen over Nieuw-Zeeland

Bekijk alle artikelen