10 Beste tips voor het huren van een auto

Op mijn reizen gebruik ik jaarlijks diverse huurauto’s. Onderweg heb ik veel geleerd; soms op de harde manier. Net als voor vliegtickets, zijn die er ook voor autohuur trucs om de beste prijs te krijgen. Ik heb mijn 10 slimme tips verzameld.

1. Voorkom onverwachte extra kosten

Je hebt het vast wel eens meegemaakt of er van gehoord: een goedkope huurauto die op de bestemming toch niet zo goedkoop bleek. Met name door al dan niet verplichte extra verzekeringen. Dit gedoe is eenvoudig te voorkomen door voor all-inclusive autohuur te kiezen. Ik doe dit in samenwerking met autohuurspecialist Sunny Cars. De reden is dat ik bij hun nooit problemen heb gehad. Simpelweg omdat alles gedekt is.

Bij Sunny Cars zijn echt alle benodigde verzekeringen bij de prijs inbegrepen, net als een extra WA-verzekering van €7,5 miljoen, dekking voor glas-, banden-, bodem- en dakschade en terugbetaling eigen risico. Dus hoef je niets extra’s meer te betalen en kun je op je gemak op pad.

2. Bespaar geld dankzij de 24-uursregel

Autohuur wordt per dag, dus 24 uur per dag berekend. Oftewel, als je de huurauto op een later tijdstip inlevert (zelfs een halfuur) dan je hem hebt opgehaald, betaal je een volledige huurdag extra. En dat is natuurlijk weggegooid geld. Check dit dus goed.

3. Vroeg boeken is goedkoper!

Dit is eigenlijk logisch: Het wagenpark van een autoleverancier bestaat uit een vast aantal huurauto’s. En als er nog maar weinig auto’s zijn, gaat de prijs omhoog. Daarnaast kan het zijn dat je wensen (zoals een automaat of cabrio) niet meer voorhanden zijn. Sterker nog, soms zijn er zelfs geen auto’s meer. Bijvoorbeeld in het hoogseizoen.

4. Vergeet de tank niet te vullen!

Je kent het wel: Vlak voor dat je wegrijdt hoor je de opmerking dat je de autotank vol moet inleveren. Hou er rekening mee dat veel autoverhuurders tankregelingen hanteren die vooral voor henzelf gunstig zijn. Zo worden er bijvoorbeeld ‘servicekosten’ gerekend worden voor het aftanken van de auto. Check of je tank bij aankomst vol is en lever deze vol weer in. Dat voorkomt extra kosten.

5. Shuttlebus is goedkoper!

Het wordt als ‘gedoe’ ervaren. Dan arriveer je op de luchthaven en moet je eerst nog met een shuttlebus naar je huurauto. Maar daar is een reden voor. Deze partijen betalen geen dure huurprijzen om op de luchthaven te zitten, waardoor jij meestal wél een lagere huurprijs voor je auto krijgt. En het ritje is vaak niet meer dan tien minuten en er gaan shuttlebusjes genoeg. Oordeel zelf maar.

6. Huurauto met meerdere bestuurders kan vaak goedkoper

Een roadtrip is leuker als ook je reisgenootje af en toe rijdt. Het is zinvol dit alvast thuis te regelen. Als je ter plekke een extra bestuurder wilt regelen ben je vaak duurder uit. Je kunt dit vooraf regelen door bij Sunny Cars het AD-pakket (AD = additional driver) te kiezen. Let op: Op sommige bestemmingen is een extra bestuurder al bij de prijs inbegrepen.

7. Gebruik je eigen GPS (of Google Maps)

Een GPS op reis is handig. Je verliest weinig reistijd en kunt zelfs lekker verdwalen. Maar een GPS huren is vaak een dure grap. De beste tip: Neem gewoon je eigen GPS mee! Vergeet niet thuis alvast de routes te updaten. Sinds juni 2017 kun je in de EU zonder extra kosten je internet- en beltegoed gebruiken. En dus kun je ook Google Maps gebruiken in Spanje, Kroatië, Noorwegen en veel meer landen als het nodig is. Ideaal.

8. Een one-way-ticket is niet altijd duurder

Een roadtrip kan beginnen en eindigen bij dezelfde stad, maar dat hoeft niet. Sterker nog, het kan handig zijn om de huurauto ergens anders in te leveren dan waar je hem hebt opgehaald. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, maar dat hoeft niet. Check dit dus even voor je bijvoorbeeld de vliegtickets boekt. Om teleurstelling te voorkomen. Bij Sunny Cars kun je makkelijk de one-way prijzen van de verschillende lokale partners met elkaar vergelijken.

9. Betaal minder voor méér auto

Ik heb de neiging om vaak een kleine auto met een lichte motor te kiezen, omdat dat goedkoper lijkt. Maar dat is niet altijd waar. Wie in de Alpen of de Noorse fjorden gaat rijden merkt al snel dat een sterkere motor een stuk zuiniger rijdt dan een kleiner exemplaar.

10. Voorkom geldgebrek door de waarborg

Op sommige bestemmingen moet je een waarborg voor je auto geven. Dit bedrag varieert, maar kan honderden euros zijn. Dit bedrag wordt op je creditcard geblokkeerd. Met als gevolg dat je tijdens je reis minder geld te besteden hebt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een extra creditcard meenemen. 

Bij Sunny Cars kun je ook kiezen voor het Geen Waarborgpakket. Dan neemt Sunny Cars de waarborg van je over en kun je tijdens je reis je creditcard gewoon blijven gebruiken. Ook handig voor mensen die geen creditcard hebben.

Sunny Cars zorgt er met haar all-inclusive concept al meer dan 25 jaar voor dat je op een zorgeloze manier een auto kunt huren in 120 landen. Bij Sunny Cars is de huursom glashelder want alle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, inclusief dekking van glas-banden-bodem-dakschade, terugbetaling eigen risico en een aanvullende WA-verzekering van € 7,5 miljoen.

 Je kunt dus met een gerust hart nee zeggen tegen extra verzekeringen die je ter plekke worden aangeboden, alles is al geregeld. Het wegslepen van je auto bij een ongeval, het verliezen van de sleutels of inbraakschade aan het navigatiesysteem.

Zodra je iets overkomt, neemt Sunny Cars de afhandeling én de betaling va je over. En wist je dat je de Nederlandssprekende medewerkers 24/7 telefonisch kunt bereiken? Kijk voor meer informatie op www.sunnycars.nl.