Tips: zoeken en boeken van goedkope last minute vakantie

Het zoeken van een last minute vakantie is niet eenvoudig. En is het nog wel zo goedkoop? Daarnaast moet je talloze websites af zoeken of een reisbureau bezoeken. Hierbij enkele tips voor wie een last minute reis zoekt.

Hoe vind ik een goede last minute?

Het is een jaarlijks terugkerende vraag. Die vaak aan me wordt gesteld. En met het onbestendige weer van de afgelopen weken begrijp ik de vraag heel goed. Maar ook begrijp ik waarom mensen hulp zoeken in het oerwoud aan ‘aanbiedingen’ die je op het internet, de krant of het reisbureau tegen komt.

De goedkope last minute. Is het een mythe of werkelijkheid? Reisorganisaties moesten lange tijd ver vooraf bedden reserveren bij hotels en vluchten bij de luchtvaartmaatschappijen. Dus maakten ze een inschatting voor het gehele seizoen. Let wel: het aanbod aan bestemmingen was toen nog veel beperkter.

Jarenlang was het zo dat veel mensen wachtten met boeken, waardoor reisorganisaties met veel reizen bleven zitten. Zij verlaagden prompt de prijzen, waardoor je op het laatste moment extreem goedkoop weg kon.

Vliegmaatschappijen mogen alleen adverteren met de volledige kosten van een reis, dus ticketprijzen met alle kosten en toeslagen er inbegrepen. Dit geldt ook voor vliegtickets die je via internet boekt. Hier moet ook het totale kostenplaatje te zien zijn. Consumenten mogen niet meer worden misleid met acties als ‘tickets voor 1 euro’.

Ik heb veel reizen geboekt/geregeld, maar ook vaak losse tickets, hotels en auto’s geboekt. Onderstaand heb ik mijn ervaringen van de afgelopen 19 jaar opgeschreven. Deze deel ik graag. Ook noem ik mijn persoonlijke favoriete sites, die ik geregeld gebruik.

Surf incognito

Zorg dat je altijd incognito surft. De reden hiervoor is simpel: De websites die je bezoekt kun je dan niet volgen en bijvoorbeeld de prijs stiekem iets verhogen als je de volgende dag terug komt op de site. Elke browser heeft de mogelijkheid om privé te surfen. Lees hier meer.

Beste tips voor last minutes online?

Er is een overvloed aan reisaanbod.
De grotere: TUI, Oad, ANWB Reizen, VakantieDiscounter,  sunweb.nl
Ook leuk: Voordeeluitjes.nl, Tripper.nl, Srprs.me

Losse tickets, hotels en autohuur

Kijk eens wat een ticket en hotel los kosten, dit kan zeker in Europa voordelig uitpakken. Handig voor een stedenreis, maar wie daarbij een auto huurt kan feitelijk overal heen.

Waar vind ik goedkope vluchten?

Op Skyscanner.nl kun je eenvoudig zien welke goedkope alsook gewone luchtvaartmaatschappijen vliegen naar allerlei bestemmingen in Europa. Handig als je bijvoorbeeld naar Spanje, Griekenland of Italië wilt.
Ga kijken: Skyscanner.nl

Vergelijk goedkope vluchten

Met Vliegennaar is het simpel om de prijzen van talloze goedkope vluchten te zien. Je geeft aan wanneer je weg wilt, hoeveel het maximaal mag kosten en je krijgt een interactieve kaart te zien met de prijzen. En je kunt boeken. Ook hebben ze een Alert Service.
Ga kijken: Vliegennaar.nl

Zoek een goed hotel

Via algemene sites kun je goed zoeken in een grote stad of dorpje aan de kust. De populairste zijn: Booking.com en  Trivago.nl.

Check de kwaliteit van het hotel

Lees wat andere reizigers vinden van het hotel, hoe schoon het is, overlast van bijvoorbeeld herrie, enz. Check: Zoover of Tripadvisor

Vind goedkope autohuur

Talloze sites bieden autohuur aan. De prijzen verschillen nog al eens. De goedkoopste hoeft nog niet de beste te zijn. Let er op dat je de auto kunt ophalen op het vliegveld, soms moet je met een bus nog een uur reizen voordat je je auto hebt. Wat die paar euro’s goedkoper echt niet waard is. Ik kies meestal Sunny Cars all-in huurauto’s omdat ik dan zonder zorgen op reis kan.

Overige opties voor Last Minutes

Schiphol

Ga op de dag dat je weg wilt naar Schiphol en vraag bij de diverse reisaanbieders naar de reizen voor die dag. Dit had vroeger vaak succes, maar dit wordt minder en minder. Waardoor je lang moet wachten, of zelfs weer gewoon naar huis kunt gaan. En je moet niet te kieskeurig zijn. Daarnaast heb je geen voorpret, wat voor veel mensen wel een onderdeel is van de vakantie.

Reisbureau

Nog steeds populair is een bezoek aan het reisbureau. Daar kunnen ze je helpen met je wensen. En je krijgt een reëel beeld van de kosten van je vakantie. Nadeel is dat veel reisbureaus niet over alle reizen beschikken en dat er geregeld nieuw reisaanbod bij komt. De reisadviseuse belt je dan, als het goed is, met de laatste aanbiedingen.

Persoonlijke reisadviseur

In opkomst zijn de persoonlijke reisadviseurs. Zij helpen je met het zoeken van een reis en kunnen deze zelf samen stellen indien noodzakelijk. Ze werken als zelfstandige reisadviseurs en vragen bijvoorbeeld eenmalig een bedrag van € 27,50 aan bemiddelingskosten voor hun werk (bij reisbureaus of online aanbieders zie je die kosten vaak terug als boekingskosten).

Net als een reisbureau krijgen zij een commissie van de reisaanbieder. Het is de oplossing voor wie weinig tijd heeft. Ook voor mensen die speciale wensen hebben is dit een goede mogelijkheid.
Ga kijken: travelcounsellors.nl, personaltouchtravel.nl

Overige tips

Vermijd traditionele zonlanden

Wie naar de zon wil kan overwegen een andere bestemming als Spanje, Griekenland, Turkije, Italië of Portugal te nemen. Denk eens aan: Kroatië, Bulgarije, maar ook bijvoorbeeld Montenegro, Noord-Macedonië en Albanië.

Waar het aantal zonuren echt niet minder is dan in de bekende Mediterrane landen. Hou er wel rekening mee dat de toeristische voorzieningen ter plekke misschien niet zo zijn als je gewend bent. Check ook het hotel vooraf bij de reisorganisatie en/of bij Zoover.

Onrust in landen?

Het was lang onrustig in Egypte. En in Tunesië en meerdere vakantielanden. Inmiddels is de rust er weer gekeerd, maar de toeristen niet. Dus kun je relatief voordelig naar de Rode Zee bijvoorbeeld. Of de stranden van Tunesië. Ze zien je er graag verschijnen. Check wel goed of je reisorganisatie is aangesloten bij de SGR en ANVR.

Schoolvakanties

Check vooraf wanneer de schoolvakanties zijn. En als je die kunt vermijden, scheelt dat een hoop geld.
Meer informatie: Schoolvakanties-nederland.nl

Het is duidelijk; last minutes zijn veranderd. Mede door zijn populariteit, want meer en meer mensen wachten bewust op de stuntprijzen. Waardoor de reisorganisaties steeds minder gingen verdienen.

Mede daarom stunten reisorganisaties al in januari met vroegboekkortingen. Daarnaast kopen ze ook minder in. Zodat ze minder kans op overschot hebben. In geval van nood bestellen ze liever wat bij, dan met onverkochte reizen te blijven zitten.

En dan is er het internet … Hotels zitten nu stevig op het internet, waardoor ze direct (zonder kosten voor tussenpersonen zoals reisorganisaties) met de klant kunnen communiceren. En elke aanvraag van een reiziger zelf kunnen inschatten. Waardoor soms met prijzen wordt gegoocheld, zeker als de ‘toerist’ haast heeft.

Conclusie

De traditionele last minute bestaat niet meer. Hotels houden tegenwoordig zelfs de prijs bewust hoog, zeker bij slecht weer in Nederland. Omdat ze weten dat de boekingen vanzelf komen met ons klimaat in het achterhoofd. Daarnaast heeft EasyJet voor een revolutie gezorgd met het indelen van een vliegtuig met flexibele stoelprijzen.

Met zowel positieve als negatieve gevolgen. Meer en meer luchtvaartmaatschappijen volgen het systeem. Wie vroeg boekt kan vaak erg goedkoop reizen. Maar wie nu nog een stedentrip wil boeken komt terecht bij de laatste stoelen in het vliegtuig, die meestal erg duur zijn. Hoe dichter de vertrekdatum nadert, hoe duurder het wordt.

Op internet verdrink je in de ‘last minutes’. Alles lijkt tegenwoordig wel een last minute. Was het vroeger binnen twee of drie weken weg, tegenwoordig heb je last minutes voor over twee maanden. Terwijl er tientallen (misschien wel honderden) websites zijn die ze aanbieden. Wat het zoeken niet vereenvoudigd.

Tips of aanvullingen?

Bovenstaande tips zijn zeker niet compleet, maar vormen een goed begin voor je speurtocht. Heb je tips? Laat het me weten. Dit kan op diverse manieren: Geef je reactie via e-mail, Facebook of Twitter.