Tips voor een heerlijke road trip

De laatste tijd is de auto steeds populairder geworden voor een vakantie. En door alle corona beperkingen is het ook een zeer veilige manier van reizen. Waarbij je alles zelf in de hand hebt. Daarom heb ik vijf tips gebundeld voor jouw volgende autovakantie. Zodat je een heerlijke reis hebt, waarbij je optimaal kunt genieten.

Google Maps

Sinds een paar jaar kun je zonder extra kosten je internetbundel gebruiken in de talloze andere landen. Waaronder in grote delen van Europa. Bijvoorbeeld in Griekenland, IJsland, Spanje en Frankrijk. Maar ook in Slovenië bijvoorbeeld. Een groot voordeel hiervan is dat je dus met Google Maps je route kunt uitstippelen. Iets wat ik meerdere keren al heb gedaan. En het bevalt prima.

Sterker nog, ik durf nu zelfs te verdwalen. Althans een weg in te gaan waarvan ik niet weet waar deze uitkomt. Via Google Maps kom ik altijd weer bij mijn hotel of camping. En dat maakt het avontuur extra leuk, zonder extra zorgen. Wat wil je nog meer? Je kunt de app eenvoudig op je telefoon downloaden. Hij is erg gebruiksvriendelijk.

Wist je dat je ook kunt zien hoe het landschap eruit ziet? Rechts zie je een soort vierkantje, als je er op klikt kun je Satelliet kiezen. En kun je bijvoorbeeld afgelegen strandjes ontdekken. Iets wat ik graag doe. En wat ook geregeld lukt.

Maps.me

Als je in een land bent waar je niet je databundel gratis kunt gebruiken is Maps.me een oplossing. Want hiermee kun je gratis en offline je route vinden. Je moet wel vooraf de route downloaden die je wilt gaan rijden. Dus je bent iets minder vrij. Maar ook al rij je verkeerd, dan nog helpt de app je op de goede weg. De meeste tankstations, hotels en andere belangrijke stops staan aangegeven. Echt handig. Ook deze app is eenvoudig te downloaden op je telefoon.

Een ouderwetse kaart

Je kent ze wel uit de benzinestations. Van die opvouwbare kaarten van de regio waar je bent. Om eerlijk te zijn kun je ze erg goed gebruiken. Ik koop er geregeld een om dan te struinen naar onbekende plekken, zoals watervallen, slingerende weggetjes en meer. En het gevoel om te zoeken en het dan te doen is niet te evenaren met een app als Google Maps. Probeer het maar, zeker als je een dag tijd hebt is heerlijk. En kom je op plekken waar je anders nooit zou zijn geweest.

Eigen fiets mee

Je eigen fiets mee is op een road trip wel echt handig. Dit kan eenvoudig met een betrouwbare fietsdrager. Deze koppel je aan je trekhaak, het dak of de achterklep, waarna je je fietsen kunt vast maken. Als je bent aangekomen, maak je de fietsen los en kun je met de fiets de omgeving verkennen. Het is een heerlijke manier om snel de omgeving van bijvoorbeeld je camping te ontdekken, waarbij je soms op plekken komt waar je met een auto niet zo snel was gekomen.

Boek On a Road Trip

Twee jaar geleden heb ik meegewerkt aan het boek On a Road Trip. Daarin heb ik mijn favoriete route in Kroatië beschreven. Er staan talloze routes in die door mij en collega’s reisjournalisten zijn beschreven. Met bekende, maar ook veel minder bekende plekken om te ontdekken. Je kunt het boek via Bol.com bestellen.