Arme kinderen krijgen gratis school in India als ze plastic afval meenemen

In India staat een unieke school. Akshar is een idee van Mazin Mukhtar, nadat hij een reis maakte naar New York in 2013. Hij dacht na hoe hij arme kinderen naar school kon krijgen zonder dat ze ervoor hoefden te betalen. Want veel van hen weerkte al van jongs af aan in de plaatselijke steenfabriek zonder enige opleiding.

Mazin begon de school dus gratis, maar kreeg na een tijdje een idee. Hij laat nu kinderen plastic verzamelen in hun vrije tijd. En daarmee ‘betalen’ ze hun school. Op school wordt het plastic verzameld, gesorteerd en gerecycled. Waarbij de kinderen tevens leren wat de gevaren van plastic zijn en hoe je het plastic in je leven kunt reduceren.

In het begin wilde niemand meewerken in het dorp, maar tijden veranderen. Inmiddels komen de kinderen elke dag met plastic aan en krijgen ze hulp van familieleden. Het project krijgt nu langzaamaan wereldwijde aandacht, omdat het alleen maar voordelen kent.

De school begon met 20 kinderen; inmiddels zitten er 110 kinderen op. Hij runt de school samen met zijn vrouw Parmita. ,,Ik wil in de toekomst 100 van zulke scholen opzetten,” aldus Mazin. En met het geld van het gerecyclede plastic worden computers, zonnepanelen en andere dingen gekocht voor de school en de kinderen. Een mooi initiatief toch?

De oprichters Mazin en zijn vrouw Parmita