Rickshaw Run: Ultieme roadtrip met een riksja door India

De Rickshaw Run is een vakantie zoals geen ander in de wereld. Je reist met een riksja door India door de mooiste landschappen, door de Himalaya, langs steile afgronden, door de chaos van de miljoenensteden en talloze andere uitdagingen. Met geen back-up, dus je moet echt alles alleen regelen.

Wie naar Azië gaat, moet een tochtje me de riksja maken. Maar je kunt hem ook zelf besturen, als je een rijbewijs hebt. Sterker nog, je kunt wekenlang een epische tocht maken dwars door India.

Een succesverhaal

Dit avontuur bestaat al tien jaar en is razend populair. De reis op je driewieler duurt twee weken. Je vervoersmiddel is een gepimpte riksja. Alleen het begin- en eindpunt staan vast. Net als het aantal kilometers, zo’n 3.500. Maar welke route je neemt bepaal je zelf.

De organisatoren hebben het over een echt avontuur. Inclusief de risico’s van het alleen reizen, het verkeer en veel meer. Ik heb op een motor door India gereden en dat is toch echt wel een heel andere ervaring dan bij ons rijden.

Hoe werkt de Rickshaw Run?

Het begint met de riksja, ook wel bekend als tuktuk. Deze huur je van de organisatie. Natuurlijk in India zelf. Je kunt riksja zelf laten pimpen, zodat je bijvoorbeeld iets meer comfort hebt aan boord. Of als je een extra radio wilt voor muziek. Moet hij roze zijn? Dat kan ook.

In totaal ga je met zo’n 50 teams op pad. Je kan kiezen of je met andere team op wilt trekken of je eigen plan wilt maken. Alles mag, als het maar veilig is. Als je aankomt is er een groot feest om je ultieme road trip te beëindigen. En eerlijk is eerlijk, dat heb je dan ook wel verdiend.

Bekijk de video van de Rickshaw Run: