Miljoenen jonge schildpadjes komen uit ei in India

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. De arribada is een groot natuurspektakel waarbij vrouwtjes zeeschildpadden massaal het land opgaan om hun eieren te leggen op het strand. Dit zijn een bijzonder soort van de zeeschildpadden; de warana’s, ook wel bekend als dwergschildpadden. In het Engels worden ze Olive Ridley Turtle genoemd.

En dus komen de eieren ook tegelijk uit, en dat is nu het geval in India. In het oosten van het land zijn miljoenen jonge warana’s gespot die het nest uit kropen. De stranden zijn leeg door de lockdown maatregelen in het land. Volgens geleerden zijn het zelfs de meeste zeeschildpadden ooit. Wat hoopvol is voor deze soort, die de afgelopen decennia erg in aantal afneemt.

De beelden zijn indrukwekkend. Deze dieren klimmen uit het nest en trekken massaal naar de zee. De arribada is bijzonder, omdat veel andere schildpadden een andere tactiek volgen. Zij komen ’s nachts het strand op, en de jongen kruipen in het donker naar de zee. De video is inmiddels van YouTube verwijderd.