Concept IJ Klopper: Unieke fietstunnel onder het IJ in Amsterdam

Het is nog maar een concept, maar het idee is slim. Architectenbureau Syb van Breda & Co hebben de ideale oplossing voor een fiets- en voetgangersverbinding tussen de Buiksloterweg en Centraal Station in Amsterdam bedacht. Als je het concept ziet ben je verkocht. Althans ik, want hier geloof ik wel in.

Al jaren wordt er een oplossing gezocht voor met name fietsers die van Amsterdam-Noord de stad in willen. Het pont Buiksloterveer zit vaak overvol. Met name in de ochtend en in de namiddag. Lang is gedacht om een brug te bouwen, maar de geplande Java-brug is recent als onmogelijk bestempeld. Terwijl een tunnel voor veel fietsers te steil zou zijn. Waarbij veel mensen zouden gaan zweten.

Al een tijdje is er een plan dat steeds meer aandacht krijgt. De IJ Klopper, oftewel een tunnel die heel anders is. Waarbij je kunt doorfietsen zonder dat je een steil deel moet nemen. De oplossing zijn zogeheten trommels.

Dit zijn spiraalvormige fietspaden waarbij je langzaam onder het waterpeil rijdt. En dus ook weer langzaam omhoog fietst. Zonder in het zweet te komen. De constructie is zo goed als weggewerkt, zodat hij niet of nauwelijks opvalt.