blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

De drie mooiste ski routes in SalzburgerLand

Wintersport = sneeuw. En daar is maar genoeg van in SalzburgerLand. Witte bergtoppen en dalen, perfect geprepareerde pistes met knisperende sneeuw: dit is wintersport zoals die moet zijn. Om te skiën of te snowboarden, maar zeker ook voor activiteiten buiten de piste. Je vindt hier zo’n 70 dorpen die allemaal hun eigen aanbod aan winterse activiteiten hebben. Dan gaat het dus niet alleen om de ruim 2.000 kilometer pistes, maar ook om de langlaufloipes, de fun- en snowparks op meer dan 30 plaatsen, de meer dan 100 rodelbanen. Dit zijn 3 mooie skitours om te doen: De Tauernrunde in Obertauern, de Königsroute in Hochkönig en de Dachstein tour in Dachstein West.

Tauernrunde in Obertauern

De Tauernrunde in Obertauern wordt gezien als een van de dagroutes op de ski’s. Deze 12 kilometer lange route voert langs alle mooie plekjes van de regio. Je kunt hem op twee manieren doen. De rode route doe je met de klok mee, terwijl de groene route tegen de klok in gaat. Je kunt ze ook beiden doen, omdat je zicht totaal anders is. Je kunt de heerlijke Tauernrunde in een halve dag doen, maar beter is een complete dag. Zodat je ook kunt stoppen voor een hapje en drankje. En wat extra pistes kunt meepakken. Aan jou de keuze.

De Tauernrunde in Obertauern.

Obertauern is bekend van The Beatles. Ja, dit gezellige wintersportgebied vormde het decor voor de muziekfilm Help van de iconische band. De pistes van Obertauern liggen tussen de 1.740 en 2.313 meter hoog in een kom. Ander voordeel is dat de meeste accommodaties direct aan de piste liggen. Een auto heb je hier dus niet nodig, je kunt eenvoudig alles bereiken.

De eerste sneeuwvlokken vallen al aan het eind van de herfst in de bergen rond Obertauern. De eerste sneeuw valt vaak al in oktober en het seizoen loopt door tot juni – 8 maanden aan één stuk sneeuw dus. Een onderzoek uit 2016 bevestigde de status van Obertauern als meest sneeuwzekere wintersportplaats van Oostenrijk: gemiddeld valt er 264 cm sneeuw per jaar. Al kan het ook ietsje meer zijn.

Volgens meteorologen dankt Obertauern die prima weersomstandigheden aan de ligging. De sneeuw komt zowel vanuit het noorden als vanuit het zuiden in grote hoeveelheden naar beneden. Als je heel goed luistert hoor je de sneeuwvlokken hier zelfs vallen. En kun je de sneeuwlaag zien groeien terwijl je staat te kijken. Ik vind het altijd een heerlijk gevoel.

Plezier heb je zeker onderweg.

Het dorpscentrum ligt op een hoogte van 1.740 meter. Als je om je heen kijkt zie je veel pistes in de bergen, tot een hoogte van 2.313 meter. ‘Ski in Ski out’ is hier de norm. Oftewel je kunt direct vanuit het centrum de piste op (en andersom). Je kunt kiezen uit 26 moderne liften. En of je nu van links naar rechts wilt skiën of andersom – dat is aan jou. Je komt altijd vanzelf weer in het centrum van Obertauern terecht.

Ook voor freeriders is dit een goede locatie. Er is ruimte genoeg voor iedereen en het sneeuwt het hele seizoen door, dus er is bijna altijd een heerlijke verse laag poedersneeuw te vinden. Niet voor niets heet Obertauern dan ook het Mekka voor freeriders!

Meer informatie: Obertauern

Königstour in Hochkönig

Net zo bijzonder is de Königstour: daarbij ski je over zes verschillende bergtoppen waarbij je in totaal 35 kilometer aflegt. Zo kun je in één dag het hele skigebied van Hochkönig beleven op een actieve manier. Je kunt dit rondje afleggen zoals jij dat wilt. Je hebt talloze opstapplaatsen, zoals Mühlbach, Dienten, Maria Alm, Hintertal en Hintermoos.

De beroemde Königstour in Hochkönig.

De Königstour is via oranje of gele borden bewegwijzerd, de kleur hangt af van de richting die je neemt. Je kunt deze heerlijke route in een halve dag doen, maar de meeste mensen nemen er een hele dag voor. Zodat je deze tour optimaal kunt beleven. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld, je moet wel fit zijn.

De regio Hochkönig ligt in het bekende Ski amadé-gebied. Het bestaat uit de plaatsen Maria Alm, Dienten en Mühlbach. Als wintersporter vind je hier 120 kilometer aan afwisselende pistes van de in totaal 760 kilometer aan pistes in Ski amadé. Je kunt hier maar liefst 34 supermoderne liften nemen, van de 270 skiliften die je in Ski amadé vindt. Daarnaast zijn er drie topklasse Snow- en Funparken, waar de meer ervaren wintersporters de uitdaging aan kunnen gaan. Wie het juist wat rustiger aan wil doen, moet de Funslope op de Aberg eens proberen. Deze is perfect voor een heerlijk dagje buiten, waarbij genieten het sleutelwoord is.

Ook kinderen hebben hier veel plezier.

De Königstouren zijn culinaire skiroutes, waarbij je letterlijk je honger kunt stillen. De honger naar sneeuw en lekker eten. Iets dat de lokale bevolking in Ski amadé en Hochkönig ook weet. Het niveau van de culinaire Königstouren is bekend en verwent de smaakpapillen. Het aanbod is erg veelzijdig, met veel lokale en vooral verse ingrediënten. Dus ski op je gemak van berghut naar berghut en proef het zelf.

Hoogtepunten in maart 2023

  • 11 tot 18 maart: Ski- en wijnweek in Ski amadé
  • 12 maart: De hoogst gelegen boerenmarkt van de Alpen, met muziek en meer, in het teken van de ski- en wijnweek in Ski amadé
  • 17 maart: Gondel.Alm.Genuss evenement
  • 23 tot 25 maart: Alpine Craft Festival

Meer informatie: regio Hochkönig 

Dachstein Tour in Dachstein West

De 40 kilometer lange 'Dachstein Tour' skiroute is een van de hoogtepunten in Dachstein West. Deze regio ligt prachtig op de uitlopers van de machtige Dachstein gletsjer. Deze berg wordt vaak de 'meest Instagrammable' berg van Oostenrijk genoemd. De regio verbindt de Salzkammergut in Oberösterreich met het Lammerdal in SalzburgerLand en omvat 160 kilometer piste.

Genieten met het hele gezin.

Dachstein West is internationaal bekend. De acht dorpen in Dachstein West liggen fraai in het landschap en bieden stuk voor stuk veel sportieve mogelijkheden. Het vormt een heerlijke bestemming voor elk type wintersporter. En dat alles niet ver van de stad Salzburg. Als je hier bent zie je het idyllische Lammerdal, terwijl iets verderop de historisch gegroeide werelderfgoed regio Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut ligt. Deze twee iconische plekken zijn met elkaar verbonden door het skigebied Dachstein West. Het meermaals bekroonde wintersportgebied staat vooral bekend om haar gezinsvriendelijkheid.

Rondom de dorpen Gosau, Russbach en Annaberg vind je 160 kilometer piste, moderne liften, sneeuwkanonnen, 4 speciale kinderterreinen, een funpark en de ‘Marcel-Hirscher-Rennstrecke‘. Wie de 40 kilometer lange ‘Dachstein Tour‘ gaat skiën, krijgt veel wijdse panorama’s te zien. Waarbij je geregeld zult stoppen om het even op je gemak te laten bezinken. Of om een foto te maken.

Zo leuk kan skitouren zijn.

Als je de dorpen bezoekt voel je de gezellige sfeer en de gastvrijheid. Het maakt dan niet uit of je in een gemoedelijk pension of in een 5*-hotel verblijft. Als je even iets anders wilt dan skiën, kun je hier diverse andere activiteiten doen. Bij veel actieve wintersporters is de skitour bij de Predigstuhl in Bad Goisern populair. Net als een heerlijk rondje langlaufen in Abtenau en Obertraun. Of maak een romantische paardensleetocht in St. Martin. Ook bijzonder is het freeriden op de Krippenstein boven het meer van Hallstatt. Tot slot is de sneeuwschoenwandeling maken op de Zwieselalm eigenlijk een verplicht iets.

Meer informatie: Dachstein West 

Winactie: Win 1 van de 9 skivakanties!

Vakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Stel je voor: een week vakantie – helemaal voor niks! Dat wordt dus extra genieten… Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen (!) vakanties die we weggeven. Elke reis is voor 2 personen, je verblijft 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension (ontbijt en diner)! En je krijgt er ook nog twee skipassen voor 6 dagen bij!

Doe ook mee! Geef je op hier