Duurzaam op vakantie met deze eenvoudige basisregels

Het woord duurzaamheid dekt vele ladingen. Denk aan duurzaam omspringen met ecologische bronnen, stroom en gas en het opbouwen van duurzame relaties met mens en dier. Dit zijn de beste tips om duurzaam op vakantie te gaan.

Als je duurzaam op vakantie wilt gaan, betekent dit dus bijvoorbeeld niet enkel het gebruik van je auto beperken. Wij vertellen je over hoe je duurzaam op vakantie kunt gaan. Met deze eenvoudige basisregels trek je het principe van duurzaamheid door in al je activiteiten op reis.

Duurzaam op vakantie is makkelijk

Thuis zijn waarschijnlijk een aantal gewoontes ingeburgerd. Hoe ga jij om met plastic, groente en fruit? Zijn plastic flesjes ingeruild voor herbruikbare alternatieven? Kies je zo veel mogelijk voedingsmiddelen zonder plasticverpakking. Goed bezig. Eenmaal we op reis vergeten we soms deze levensstijl door te trekken. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om ook in het buitenland rekening te houden met duurzaamheid. 

Watergebruik

Wie graag op reis ook zijn herbruikbare waterfles wilt gebruiken maar de kwaliteit van het water niet vertrouwt, kan waterzuiverende tabletten gebruiken. Of je kiest ervoor om in plaats van allemaal kleine flesjes, grote te kopen. Zo verbruik je er minder van. Dergelijke tabletten zijn namelijk vooral aan te raden in noodgevallen.

Je kunt er anders best ziek van worden. Heb je een bidon over? In veel Afrikaanse landen, zoals Ethiopië, kun je na je reis een familie blij maken door het schenken van je lege bidon. Net als andere spullen overigens. Zo is de bevolking in jouw reisland blij met de spullen, en jij met de legere backpack die je mee terugneemt.

Thuis minder energie verbruiken

Als je niet thuis bent, wordt er op die plek alsnog stroom verbruikt. Je hebt stekkers in het stopcontact en daardoor vindt het sluipverbruik plaats. Zelfs als je de apparaten uit staan – en dus niet op stand-by. Haal stekkers daarom uit het stopcontact als je weggaat. En staat de kachel aan omdat het in Nederland koud is? Let er dan op dat je deze een stuk lager zet dan wanneer je wel thuis bent. Dat scheelt een hoop in gasverbruik.

All-in vermijden

Vermijd all-in hotels, deze zijn het Mekka van verspilling. De eetbuffetten die hier worden aangeboden moeten er telkens vers en fris uitzien, wat leidt tot veel voedselverspilling. Daarnaast hebben dit type hotels ook vaak de extra handdoekservice die overuren draait of meerdere zwembaden, die veel water en chloor vragen.

Alles staat er in het teken van gemak en overvloed, twee termen die vaak niet samengaan met duurzaamheid. Wil je het totaal anders doen? Zoek dan naar duurzame locaties, waar ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Let op met souvenirs

Heel wat souvenirshops bevatten geschenken van massaproductie of spullen ingevoerd uit lageloonlanden. Dus let op wat je koopt. Koop dus liefst je souvenirs bij lokale handelaren en ambachtslui. Hiermee vermijd je niet alleen verspilling, maar je ondersteunt ook de duurzame lokale economie van het land waarin je op reis bent.

Draag bij aan de gemeenschap

Wil je je steentje bijdragen aan de ontwikkeling van een land? Dan kun je dat op veel verschillende manieren doen.

Vrijwilligerswerk of financieel bijdragen

Ga voordat je op reis vertrekt op zoek naar non-profitorganisaties die actief zijn op jouw reisbestemming. Zij kunnen vaak een vrijwillige helpende hand of een financiële bijdrage gebruiken.

Zo kun jij ook zeer gericht helpen bij thema’s die belangrijk zijn voor jou, zoals bijvoorbeeld helpen van straathonden of meisjes de kans geven om een opleiding te volgen.

Let op met geld geven

Geld geven aan bedelaars of kinderen is geen duurzame oplossing. Deze middelen worden niet steeds gebruikt voor voedsel, maar misschien voor verdovende middelen of om af te geven aan een criminele organisatie.

Eet bij kleine ondernemers

Door all-in hotels of ketenrestaurants te vermijden kan je al snel pareltjes van hotels of eethuisjes vinden die uitgebaat worden door de ondernemers van jouw reisbestemming.

Hiermee ondersteun je wederom de lokale economie en niet de grote multinationals, wat tot een duurzame ontwikkeling van het reisland kan leiden.

Alle beetjes helpen

Een kleine verandering in jouw individuele mentaliteit kan een grote verandering in de wereld teweegbrengen. Zowel op reis als thuis. Duurzame energie afnemen, thuis tijdens je afwezigheid zuinig omgaan met energie, shoppen bij de lokale groenteboer of minstens één dag per week vegetarisch eten… Vele kleintjes kunnen een groot verschil maken! Thuis, maar ook op je vakantiebestemming.