blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Ski & Snowboard: Tips voor een duurzame wintervakantie

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor ons. We hechten waarde aan het milieu en gaan daar zoveel mogelijk bewust mee om. Ook als je op wintersport gaat kun je duurzaamheid doorvoeren. Zo zijn er een aantal bruikbare tips die jouw ski en snowboard avontuur een stuk milieubewuster maken.

Daarnaast bespaart het je ook nog eens aanzienlijk in je portemonnee. We hebben de beste én meest duurzame wintervakantie tips voor je geselecteerd.

Ski-uitrusting huren in plaats van kopen

Ski’s of snowboards huren als je op wintervakantie gaat, is natuurlijk het toppunt van duurzaamheid. Zeker in de sneeuw is dit het ultieme voorbeeld van recycling.

Daarnaast scheelt het je ook nog eens aanzienlijk in de kosten. Omdat je tegenwoordig in elke grote wintersportplaats wel een ski-uitrusting kunt huren, hoef je ze niet mee te nemen vanuit huis. 

Dit bespaart je ook nog eens ruimte. Bij Ski en snowboardverhuur SPORT 2000 rent huur je ze eenvoudig in plaatsen zoals bijvoorbeeld Oostenrijk, Italië of de Franse Alpen. Wil je toch liever ski of snowboard kleding kopen? Kies dan voor een uitrusting die gemaakt is van milieuvriendelijke en duurzame materialen.

Maak gebruik van het openbaar vervoer

Gebruik maken van het openbaar vervoer op de plaats van bestemming maakt je wintersportvakantie ook direct een stuk duurzamer. In de meeste gebieden rijden er meerdere keren per dag bussen die je veilig en comfortabel naar de piste brengen.

De auto én de uitlaatgassen laat je dus lekker staan. Zo kun je de hele dag ongestoord skiën, snowboarden én genieten van een drankje zonder dat je terug hoeft te rijden naar het appartement. 

Wil je liever geen gebruik maken van de bus maar wel de auto laten staan? Kies dan voor een heerlijk traditioneel vervoermiddel zoals de arrenslee. Milieuvriendelijker en duurzamer wordt het bijna niet. Onderweg kun je natuurlijk genieten van de prachtige uitzichten en de frisse lucht.

Beschadig de vegetatie niet met je ski’s of snowboard

Een duurzame wintervakantie begint ook met selectief skiën of snowboarden. Let dus op de dikte van de sneeuwlaag. Als deze te dun is, kan de onderliggende vegetatie beschadigen door de scherpe randen van de ski’s of het board.

Juist daarom is het ook aan te raden om voor een sneeuwzeker gebied te kiezen als je op wintersport gaat. In veel gevallen zijn deze locaties hoger gelegen. Doordat de pistes voldoende bedekt zijn, raakt de kwetsbare bodem en de begroeiing niet beschadigd. 

Daarnaast hoeft er in deze gebieden geen gebruik te worden gemaakt van sneeuwkanonnen om te kunnen skiën of snowboarden. Deze kanonnen om kunstmatige sneeuw te kunnen maken zijn belastend voor het milieu. Ze hanteren een enorm hoog energieverbruik.

Daarnaast blijft kunstsneeuw veel langer liggen dan natuurlijke sneeuw, waardoor het schade kan toebrengen aan het ecosysteem. De bodem blijft te koud waardoor de groei van planten verstoord wordt.

Een duurzame wintervakantie begint onderweg

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto naar het wintersportgebied te rijzen. Hoewel een auto redelijk wat uitstoot heeft, kun je dit toch prima beperken als je jouw rijgedrag aanpast.

Alle kleine beetjes helpen namelijk als het om duurzaamheid en milieu gaat. Hou een zo constant mogelijke snelheid aan. Onnodig hard remmen of optrekken zorgt voor een extra uitstoot van schadelijke gassen. 

Ook is het goed om je bagage te beperken als je met de auto op vakantie gaat en toch op de duurzaamheid wilt letten. Dit bespaart je tevens aanzienlijk in de brandstofkosten.

Een goede tip daarbij is het huren van ski’s en snowboards op locatie. Dat scheelt al snel weer een aantal kilo’s gewicht. En wil je jouw skivakantie echt milieubewust en verantwoord beginnen, kies er dan voor om per trein te reizen.