Fonteinen zijn vaak mooi en sierlijk, met soms een rij verleden. Maar ze kunnen ook uitermate nuttig zijn zoals de Free Red Wine Fountain in het plaatsje Ortona in midden van Italië. Bij de wijngaard Dora Sarchese kun je een gratis een glas tappen bij een fontein. Niet van water, maar van rode wijn, die ze zelf produceren. De fontein is 24 uur per dag open, 365 dagen in het jaar. En jij mag proeven.

De fontein met gratis rode wijn in Italië bij Dora Sarchese Vini.
De fontein met gratis rode wijn in Italië.Dora Sarchese Vini

Te mooi om waar te zijn?

Het klinkt toe mooi om waar te zijn. Maar toch is het waar. Op het landgoed van Dora Sarchese staat een bijzondere fontein, met een bijzonder verhaal. Volgens de eigenaren komen hier veel wandelaars voorbij, die de Cammino di San Tommaso lopen. Deze wandelaars hebben vaak dorst en dus kunnen ze een glas wijn nuttigen. Of twee.

Deze wandelroute van 315 kilometer loopt van de kust naar de Abruzzen. Dit is volgens mij een van de mooiste regio’s van Italië.

Wijnproeverijen en rondleidingen

Als je hier toch bent kun je ook een wijnproeverij doen. Waarbij je zowel rode wijn, witte wijn, rosé, spumante en dessertwijn kunt proeven. Daarnaast kun je een rondleiding volgen door de wijngaarden en kun je zien hoe de wijn wordt gemaakt. Maar eerlijk is eerlijk de gratis fontein moet je ook even proeven, toch?

Bekijk de gratis rode wijn fontein