Gevonden straathond blijkt zeldzame volbloed dingo

Dit is een wonderlijk verhaal. Maak kennis met Wandi, een heel bijzonder dier. Een vrouw in het dorpje Wandiligong in het zuiden van Australië hoorde plotseling gejammer vanuit haar tuin. Ze ging kijken en zag een jonge hond. Ze dacht dat het dier verdwaald was en bracht het naar een dierenhospitaal.

Ze hoopte dat iemand het ongeveer negen weken oude dier kwam ophalen, maar dit gebeurde niet. De dierenarts ontdekte bijzondere schrammen op de rug van de hond. Waardoor hij ging nadenken. Hij vertelde haar dat het dier mogelijk was gepakt door een grote roofvogel en weer had los gelaten. In haar tuin…

Het verhaal ging inmiddels rond in het stadje. Ook Lyn Watson, directeur van de Australian Dingo Foundation, hoorde het. Zij wilde zich wel over het dier ontfermen. Maar toen ze de hond zag, wilde ze meer weten. Lyn stuurde een DNA-staal naar de University of New South Wales. Het dier kreeg de naam Wandi en werd bij andere jonge dingo’s gezet zodat hij kan leren omgaan met andere dieren.

De resultaten kwamen een paar weken later binnen. En wat bleek? Wandi is een volbloed dingo, de grootste roofdieren die leven in Australië. Deze dieren hebben het de laatste jaren moeilijk door jacht, inteelt met ‘gewone’ honden en de oprukkende mens. Op dit moment leven er nog maar slechts enkele raszuivere dingo’s, de rest zijn allemaal kruisingen.

Wandi maakt inmiddels deel uit van het kweekprogramma van de Australian Dingo Foundation. Hier zitten zo’n 40 volwassen dingo’s in.

Inmiddels heeft Wandi zijn eigen Instagram waar je zijn avonturen kunt volgen. De foto’s zijn hartverwarmend. Zie: www.instagram.com/wandi_dingo