Gewone vinvis gezien in de Noordzee!

Een walvis van zo’n 20 meter zwemt op dit moment voor onze kust. Het dier werd gezien op een olieplatform op zo’n 80 kilometer ten noorden van de Waddeneilanden. De bemanning van het K6-GT Satellite Platform bij Texel zagen het imposante dier. En ze filmden het.

Volgens biologen is het dier gezond en in een goede conditie. Het gebeurt zelden dat een gewonde vinvis in onze wateren komt, maar het dier kan ook in de Noordzee zijn voedsel vinden. De gewone vinvis eet minuscule diertjes als krill en plankton. De locatie van deze waarneming kun je zien via deze link: https://waarneming.nl/observation/200265705/

Feiten over de gewone vinvis:

Gewone vinvissen zijn op de blauwe vinvis na de grootste dieren ter wereld. Volwassen gewone vinvissen kunnen tussen de 18 – 27 meter lang worden. Mannetjes kunnen tot 25 meter lang worden. Vrouwtjes wel tot 27 meter. Pasgeboren dieren zijn al 6 tot 6,50 meter. Een gewone vinvis kan wel 80 ton wegen. Pasgeborenen wegen al 2.000 kg.

In de zomer migreren gewone vinvissen naar de poolstreken om te eten. In de winter trekken gewone vinvissen naar warmere wateren om zich voort te planten. Waarbij ze dus ook geregeld langs onze wateren komen. Ze blijven meestal veraf van de kust.

Bekijk de beelden van de vinvis: