Walvis redt het leven van vrouwelijke duiker

Sommige video’s zijn uniek. Zoals deze van een marien bioloog, die al 28 jaar onderzoek doet naar deze dieren. De vrouw heet Nan Hauser en is Director of the Center for Cetacean Research and Conservation op de Cook-eilanden bij Nieuw-Zeeland.

Hauser duikt geregeld met deze machtige dieren voor onderzoek. Alleen was deze keer anders dan andere keren. Al duurde het even voor ze het door had. Sterker nog, ze dacht dat ze in de problemen kwam.

In deze video is te zien hoe een bultrug op haar af zwemt. En hij komt opvallend dichtbij. Hij begint haar te duwen met zijn grote lijf. De walvis probeerde haar zelfs onder zijn vin te houden. Wat absoluut geen normaal gedrag is voor een walvis, aldus Hauser.

Overleef ik dit?

De biologe probeert een aantal keer weg te zwemmen bij de walvis, maar het dier laat niet toe. Hauser begrijpt dat de walvis haar niet alleen wil laten. Ze begint zich langzaam zorgen te maken. Heel erg zelfs. Er waren inmiddels meer dan 10 minuten verstreken. De walvis blijft haar duwen en Hauser denkt zelfs dat ze het niet zal overleven. De walvis is immers veel sterker.

Totdat de bultrug haar met zijn vin naar het wateroppervlak duwt. Langzaam dringt het tot haar door dat de walvis iets anders wil. Als ze weer boven water komt ziet ze haar boot met haar collega’s. En ziet ze ook ineens waarom de walvis haar niet wil laten gaan. Ze schrikt opnieuw, maar redt het toch om naar de boot te zwemmen. Let vooral ook op de walvis die bij de boot blijft na afloop. Alles is op video vastgelegd door Hauser en haar team.

De beelden zijn meer dan indrukwekkend: