Meer dan honderd herten steken weg over op de Veluwe

Unieke beelden uit eigen land. Ook bij ons is het rustiger op de wegen, waardoor dieren meer ruimte krijgen. En dus kun je af en toe iets bijzonders tegen komen Zoals bij deze opvallend grote groep edelherten op de Veluwe.

Natuurliefhebber Aalt Westerbroek trekt er geregeld op uit in zijn regio. Zo ook twee dagen geleden. Toen zag hij plots een hert de weg oversteken. Hij pakte zijn videocamera en zette die aan. Er kwam nog een hert. En nog één. En nog één en nog veel meer. Het zijn vooral vrouwtjes zoals je op de beelden kunt zien. Het is een opvallend grote groep die zelden in Nederland wordt gezien.

Aalt heeft de exacte locatie niet prijs gegeven om te voorkomen dat iedereen gaat kijken. Volgens hem gebruiken de dieren deze plek vaker. Alleen niet in deze aantallen. Sommige herten kijken hem aan, maar trekken zich niets aan van de filmende man. Hij deelde zijn beelden met Omroep Gelderland die ze online zette.

Edelherten komen veel voor op de Veluwe. Zowel in de diverse nationale parken, als erbuiten. En door de relatieve rust op diverse wegen laten de dieren zich meer zien. Vrouwtjes begeven zich in het voorjaar graag in groepen. Ook denken onderzoekers dat de dieren meer in groepen bewegen door de komst van diverse wolven op de Veluwe. Een grotere groep ziet en hoort nou eenmaal meer.

En zet ook je geluid aan, want je hoort ongekend veel vogels op de achtergrond! Met onder meer het tromgeroffel van een specht. Alsof ze de herten begeleiden, toch?

Bekijk de fraaie beelden van de herten: